Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Valdība ir Šķēles un SC rokās

Kamēr Tautas partijas priekšsēdis Andris Šķēle nav ne valdībā, ne Saeimā, kurā viņš var atgriezties tikai pēc 10.Saeimas vēlēšanām, viņam arī nav tāda svara kā citu politisko spēku vadītājiem. Tas, pēc vairāku koalīcijas partneru domām, varētu būt viens no iemesliem, kāpēc TP var gāzt valdību, lai palielinātu sava līdera politisko ietekmi.

Ceturtā valdība 9.Saeimā ir iespējama, ja par A.Šķēles sabiedroto kļūst _Saskaņas centrs_, kas ir Aināra Šlesera vadītās LPP/_LC_ partneris Rīgas domē. Katrā publiskā uzstāšanās reizē A.Šlesers paredz drīzu V.Dombrovska valdības galu. Kā lielākās koalīcijas partijas jauno priekšsēdi A.Šķēli premjers Valdis Dombrovskis (_JL_) uz tikšanos bija uzaicinājis jau pirms budžeta pieņemšanas, bet šī tikšanās notika tikai ceturtdien, atklājot arī abu uzskatu atšķirības vairākos jautājumos.

Nesen premjers V.Dombrovskis tikās ar SC līderi Jāni Urbanoviču. Viņš Dienai SC tālāko rīcību saista ar šīs valdības spēju atrisināt fizisko personu maksātnespējas jautājumu, kas varot izraisīt lavīnveidīgu procesu ar neatgriezeniskām sekām, ja sāksies cilvēku izlikšana no vienīgā mājokļa. Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), kurš piedalījās sarunā ar SC, atgādināja, ka minēto jautājumu V.Dombrovskis kā savu prioritāti nosaucis jau vasarā un valdība par to domājot. «Mēs uzvarēsim vēlēšanās, un es būšu labākais premjera kandidāts, bet šī ir problēma, kas jārisina jau februārī, martā. Ja valdība to nespēs, mēs cīnīsimies pret tādu valdību,» teica J.Urbanovičs, kura vārdi apstiprina SC izšķirošo nozīmi, jo Zaļo un Zemnieku savienības līdzšinējā darbība liecina, ka tā mēdz pieslieties stiprākajam un iekļauties ikvienā valdībā. Tā domā arī viens no Pilsoniskās savienības līderiem Kārlis Šadurskis. ZZS nav mierā ar vairākām lietām budžetā, ieskaitot pašvaldību atstāšanu bez valsts investīcijām, taču ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzskata, ka no valdības šūpošanas neviens nebūs ieguvējs. Var pieļaut, ka ZZS premjera kandidātam Aivaram Lembergam, kurš pašlaik ir populārāks par saviem sāncenšiem, nebūtu izdevīga A.Šķēles ietekmes palielināšanās.

Jaunā laika vadībai politiskās nestabilitātes radīšana šķiet bezatbildīga no valsts un tās iedzīvotāju interešu viedokļa. TP priekšsēdis ceturtdien gan lika saprast, ka partijai nav nolūku šūpot valdību, tajā pašā laikā pieminēja, ka nav dzirdējis no premjera piedāvājumu par iespējamo rīcību, ja Satversmes tiesa pieņem strādājošajiem pensionāriem, nevis valdībai labvēlīgu lēmumu. Ceturtdien pēc premjera un TP līdera tikšanās bija redzamas atšķirības abu politiķu skatījumā uz notikumu tālāko attīstību, to TP pārstāvji saista ar A.Šķēles kā uzņēmēja pieeju. A.Šķēle jau gatavo nodokļu likumdošanas grozījumus, kuru gan vēl nekonkretizēja, lai atvieglotu uzņēmēju dzīvi, taču V.Dombrovskis uz jebkurām ar budžetu saistītām pārmaiņām raugās piesardzīgāk un neredz tām pamatu. Premjers arī atgādināja, ka visus priekšlikumus nepieciešams saskaņot ar Starptautisko Valūtas fondu un tiem ir jābūt «fiskāli neitrāliem vai pozitīviem».

A.Šķēle uzskata, ka jau līdz vēlēšanām jāsamazina ministriju skaits un tas būtu tikai loģiski, ja notiek centrālās varas institūciju reforma un funkciju konsolidācija. Savukārt V.Dombrovskis norādīja, ka koalīcija jau ir apspriedusi pašvaldību ministra, TP priekšsēža vietnieka Edgara Zalāna valsts pārvaldes reformu plānu, kas padsmit ministriju vietā paredz atstāt astoņas, bet to neatbalstot neviena partija. Daudziem atmiņā esot arī Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības krišana pavasarī, kad tā novārga strīdos par to, kurš ministriju reformas plāns ir labāks. Iespējams, tas bijis tikai iegansts valdības gāšanai, atzina V. Dombrovskis. Tiek pieļauts, ka arī tagad ministriju reformas plāns var tikt izmantots līdzīgiem mērķiem, taču tas būs redzams nākamā gada sākumā, kad TP iniciatīvas tiks aktualizētas koalīcijā. Arī E.Zalāns, kurš piedalījās sarunā ar premjeru, neredz šķēršļus ministriju optimizācijas plāna sagatavošanai jau tagad, jo «teorētiski ir iespējams, ka šīs Saeimas laikā vēl notiek valdības maiņa».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?