Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Valmierā kļūst gaišāk, ekonomiskāk

Lai paaugstinātu elektroapgādes drošumu un kvalitāti klientiem Valmieras, Rūjienas, Kocēnu, Beverīnas, Mazsalacas, Naukšēnu un Burtnieku novadā, šī gada laikā AS Sadales tīkls plānojusi kopumā realizēt 35 investīciju projektus vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā, un liela daļa darbu tajos jau paveikta, tajā skaitā Valmierā.

Viss notiek vienlaikus

Valmieras pilsētas domes Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja Rita Jemšika sarunā ar Dienu gan norāda, ka gan šogad, gan arī 2016. un 2017. gadā elektroapgādes modernizācijas darbu apjoms pilsētā būtiski mazinās pavisam vienkārša iemesla dēļ - iepriekšējos gados šajā jomā ir paveikts ļoti daudz, sakārtojot un modernizējot elektroapgādes sistēmu pilsētā. «2013. un 2015. gadā īstenojot Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) projektus, kā arī ielu rekonstrukcijas projektus pašvaldības budžeta līdzekļu ietvaros, vairāku gadu garumā Valmierā 43% ielu apgaismojuma jau ir energoefektīvs. Valmierā šajā jomā jau ir ļoti daudz paveikts, tāpēc modernizācija samazinās apjomu ziņā, taču kopumā turpinās. Savā ziņā elektroapgādes sistēmas modernizācijas un rekonstrukcijas jomā vēl ir palikušas dažas «astītes», kas vēl darāmas - novecojušo transformatoru nomaiņa pret jauniem, gaisvada elektrolīniju aizstāšana ar zemē ieraktajiem kabeļiem atsevišķās vietās,» R. Jemšika stāsta, piebilstot, ka atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem pilsētā nedrīkst būt elektrības gaisvada līniju, bet visiem kabeļiem ir jābūt ieraktiem zemē, kas attiecīgi arī savstarpējā sadarbībā un koordinācijā tiek darīts.

R. Jemšika atzinīgi vērtē pašvaldības sadarbību ar AS Sadales tīkls pārstāvjiem gan modernizācijas darbu plānošanas, gan arī izpildes gaitā. «Regulāri notiek pilsētas un AS Sadales tīkls pārstāvju tikšanās speciālistu līmenī, kad pašvaldība informē uzņēmumu par saviem plānotajiem būvdarbiem pilsētā, kam piemērojas arī AS Sadales tīkls, lai vienlaikus ar, piemēram, ielas rekonstrukciju veiktu nepieciešamo elektroapgādes sistēmas modernizāciju. Visi mūsu sadarbības partneri, ne tikai AS Sadales tīkls, ir lietas kursā, ka nevar būt tā, ka tiek kapitāli izremontēta iela, uzklāts jauns asfalts, bet pēc tam kāds no uzņēmumiem izdomā veikt savus darbus un atkal tiek lauzts asfalts un veikti darbi. Mēs visu darām vienā piegājienā,» stāsta Valmieras pašvaldības pārstāve.

Viņa arī uzteic AS Sadales tīkls atbildīgo attieksmi pret klientiem, cenšoties nodrošināt sava pakalpojuma stabilitāti un nepārtrauktību. «Nesen notika nopietna avārija elektroapgādes sistēmā pie Valmieras. Situācija bija ļoti kritiska - bija darba dienas beigas, kad tika slēgti biroji, veikali, bet lielā daļā pilsētas nebija elektrības. Tajā brīdī nedarbojās arī luksofori, bet iestāžu darbinieki nevarēja pieslēgt savas telpas signalizācijai. Mēs momentā sazinājāmies ar AS Sadales tīkls pārstāvjiem, un avārija tika novērsta stundas laikā. Būtiski, ka uzņēmums ne tikai veic modernizāciju, bet tā attieksme ir patiešām atbildīga pret klientiem, un arī ārkārtas situācijās tiek darīts viss, lai klients ciestu pēc iespējas mazāk,» akcentē R. Jemšika. Viņa arī norāda, ka modernizācijas darbu ietvaros pagājušajā ziemā tika veikta elektrolīniju trašu tīrīšana Valmieras pilsētai piederošajos mežos, tā novēršot iespējamos elektroapgādes pārtraukumus, ja nelabvēlīgos laika apstākļos uz trasēm uzkristu pārāk tuvu augoši koki.

Ar skatu nākotnē

Pašvaldības pārstāve atzīst, ka īpaši būtiska drošas un modernas elektroapgādes sistēmas izveidošana ir ne tikai iedzīvotājiem, bet arī uzņēmumiem. «Faktiski bieži vien tas ir pirmais uzņēmēju jautājums pašvaldībai, domājot par darbības uzsākšanu konkrētā reģionā - vai attiecīgajā pašvaldības piedāvātajā vietā ir izveidotas nepieciešamās komunikācijas, tajā skaitā arī stabilas un pietiekamas jaudas elektroapgādes sistēma. Valmiera sevi ir definējusi kā zaļi industriālu pilsētu ar mērķi piesaistīt stabilus uzņēmumus, kas nodrošinātu ar darba vietām apkārtnes iedzīvotājus. Patlaban uzņēmēju interese par iespēju attīstīt savu biznesu pie mums ir gana liela, līdz ar to arī mums ir svarīgi savlaicīgi rast risinājumus, lai uzņēmējiem nodrošinātu visas iespējas šeit stabili strādāt,» akcentē R. Jemšika un piebilst, ka Valmiera arī plāno pieteikties ES fondu finansējuma saņemšanai, lai ierīkotu nepieciešamās komunikācijas, tajā skaitā arī elektroapgādes sistēmu, tajās pilsētas zonās, kurās iecerēts attīstīt dažāda veida uzņēmējdarbību.

Lai paaugstinātu elektroapgādes drošumu un kvalitāti Valmieras iedzīvotājiem, AS Sadales tīkls šogad pilsētā realizē piecus investīciju projektus, elektrotīkla attīstībā ieguldot 331 000 eiro. Nozīmīgs elektrotīkla rekonstrukcijas projekts tiek īstenots pie Valmieras robežas ar Beverīnas novadu, kur tiek veikta jaunas transformatoru apakšstacijas izbūve, vidējā sprieguma 20 kV gaisvadu elektrolīnijas pārbūve par kabeļu līniju 2,1 kilometru garumā. Pēc elektrotīkla rekonstrukcijas elektroapgādes drošums un kvalitāte ievērojami uzlabosies Valmieras iedzīvotājiem, kā arī uzņēmumiem a/s Valmieras enerģija, SIA Lauktehnikas enerģētiķis, SIA VRPB, SIA Valmieras ūdens, a/s Valmieras piens, SIA Latvijas propāna gāze, SIA Gulbītis 3, SIA Eko bebrs u. c. lietotājiem.

Ietaupa katrā solī

Vienlaicīgi ar ielas apgaismojuma sistēmas rekonstrukciju, ko veica pašvaldība, Riharda Gredzena ielā - no Liepu līdz Valkas ielai - AS Sadales tīkls veica zemsprieguma 0,4 kV gaisvadu elektrolīnijas pārbūvi par kabeļu līniju puskilometra garumā. Zemsprieguma gaisvadu elektrolīniju pārbūve par kabeļu līnijām veikta A. Upīša un Avotu ielā, un kopumā 0,4 kV gaisvadu elektrolīnijas rekonstruētas 4,2 kilometru garumā, paaugstinot elektroapgādes drošumu 133 klientiem.

Valmieras pašvaldība piedalījās divos lielos projektos, iegūstot Eiropas finansējumu ielu apgaismojuma rekonstrukcijai pilsētā, nomainot vecās laternas pret jaunām, kurās tiek izmantotas energoefektīvās LED spuldzes. «Nenoliegšu, projekts bija samērā riskants, jo darbu izpildes termiņi bija ārkārtīgi īsi un to neievērošanas gadījumā bija noteiktas finansiālas sankcijas. Tomēr noriskējām un kopā ar darbu izpildītājiem projektus realizējām. Tad arī likām energoefektīvās spuldzes un jau uzreiz sajutām finansiālu ietaupījumu 30% apjomā, kas nepieciešams tieši pilsētas apgaismojuma nodrošinājumam. Un noteikti šis ietaupījums arī saglabātos vismaz šādā apjomā, ja nemainītos elektroenerģijas cenas,» pauž R. Jemšika. Šis ietaupījums ir ārkārtīgi būtisks, ja rēķina, ka gadā Valmieras pašvaldībai ielu apgaismojuma nodrošināšanai paredzēti ap 250 000 eiro un tikpat daudz nepieciešams arī apgaismojumam pašvaldības iestādēs un skolās. «Līdz ar to mēs esam ieinteresēti īstenot dažādus energoefektivitātes pasākumus, lai šīs summas mazinātu. Un te ir runa ne tikai par elektrību, bet arī citiem enerģijas veidiem, tajā skaitā apkuri. Tāpēc Valmiera ir viens no labajiem piemēriem, kur ļoti liels skaits ēku ir nosiltinātas. Tās ir energoefektīvas.»

Pēc R. Jemšikas stāstītā, daudz tiek strādāts arī ar darbiniekiem un pārējiem iedzīvotājiem, lai izglītotu un informētu par energoefektivitāti, kas rezultātā ļauj ietaupīt līdzekļus, kurus iespējams izmantot citiem mērķiem. «Ja ir mazāk jāmaksā par siltumu un elektrību, ir iespēja par šo ietaupīto naudu nopirkt ko citu nepieciešamu. Mēs pievēršam uzmanību visdažādākajām niansēm. Piemēram, var domāt, kas tas ir it kā sīkums, taču rezultātā tas ir būtiski - mums kopumā pilsētā ir 23 dažādas mācību iestādes, kurās ir ierīkotas ventilācijas sistēmas. Un pareiza to ekspluatēšana arī ļauj ietaupīt elektroenerģiju un attiecīgi - finanses. Tādēļ mēs veicinām mūsu tehnisko speciālistu izglītošanos, lai viņi prastu profesionāli veikt savus pienākumus un sekot dažādu iekārtu efektīvai izmantošanai,» uzsver R. Jemšika. Pašvaldība arī veic energoauditus, lai saprastu, kādas iespējas ir samazināt enerģijas patēriņu, turklāt process neizbeidzas ar auditu un energoefektivitātes pasākumu realizēšanu. «Mūsu speciālisti pastāvīgi arī veic monitoringu, lai redzētu, kādas izmaiņas ir sasniegtas un vai pēc laika patēriņš kādu iemeslu dēļ atkal neatgriežas iepriekšējā apjomā.»

Pašvaldība atbalsta

Lai rosinātu iedzīvotājus domāt par energoefektivitāti, pašvaldība savā budžetā ik gadu atvēl noteiktu summu naudas līdzekļu, ko var saņemt iedzīvotāji kā pašvaldības līdzfinansējumu, piesakoties energoefektivitātes pasākumu īstenošanai savos mājokļos. Šie pasākumi ietver ne tikai mājokļu siltināšanu (starp citu - Valmierā ir nosiltināti 39% no visām centrālās apkures sistēmai pieslēgtajām daudzdzīvokļu mājām), bet arī dažādus citus energoefektivitātes pasākumus, tostarp tādus, kas saistīti ar elektroenerģijas efektīvu izmantošanu. «Šādu projektu līdzfinansēšanai šogad pašvaldība kopumā ir atvēlējusi 78 000 eiro, un iedzīvotāji to ļoti aktīvi izmanto gadījumos, ja mājas iedzīvotājiem šādu projektu realizācijai nav iespējams saņemt bankas aizdevumu,» skaidro R. Jemšika, vienlaikus piebilstot, ka jebkurā gadījumā iedzīvotājiem pēc projekta realizācijas ir jāiesniedz panāktā rezultāta apraksts un apliecinājums, ka iecerētie darbi ir paveikti. Viņa norāda, ka arī Valmierā strādājošie uzņēmēji aktīvi īsteno dažādus energoefektivitātes projektus, tādējādi mazinot tēriņus par komunālajiem pakalpojumiem, bet ietaupītās finanses atvēlot uzņēmuma attīstībai.

Jautāta par iedzīvotāju un uzņēmēju apmierinātību ar iespējām Valmierā, R. Jemšika norāda, ka Valmierā bezdarba līmenis ir 5,8% (šīgada 1. oktobra dati), kas ir trešais zemākais bezdarba rādītājs Latvijā aiz Rīgas un Jūrmalas. Valmieras pilsētas pašvaldības uzsāktais nomas dzīvokļu būvniecības projekts, lai risinātu problēmu, ka Valmierā ir ļoti sarežģīti atrast brīvu mājokli un to īres cenas ir tuvu īres cenām Rīgā, liecina, ka pilsēta attīstās pareizā virzienā, veicinot gan energoefektīvu dzīvesveidu, gan arī attīstot uzņēmējdarbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?