Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Valsts nenovērtē, pacienti gan

Neskaitāmas pacientu vēstules ar labiem vārdiem un cieņas apliecinājumiem bija iemesls, kāpēc piektdien akcijas Meklējam labu ģimenes ārstu! noslēguma ceremonijā tika sumināti vismīļākie Latvijas ģimenes ārsti. Kopumā astoņiem mediķiem izteikta atzinība par ieguldīto darbu iedzīvotāju veselības veicināšanā un ārstēšanā. Svinīgais sarīkojums gan notika laikā, kad nule kā tieši ģimenes ārsti izteikuši neuzticību veselības ministrei par dramatisko situāciju veselības aprūpē.

Strādā laukos

«Mana mamma ir ģimenes ārste, tāpēc jau pamatskolas laikā man likās pašsaprotami, ka arī es kļūšu par ģimenes ārsti,» Dienai atzina jaunā ģimenes ārste Ieva Pūpola, kura šogad ir arī Rūdolfa Skaidrā balvas laureāte. To 1991. gadā nodibināja, lai veicinātu jaunu latviešu ārstu darbu Latvijas laukos. Ieva stāsta, ka nav šaubījusies par to, ka strādās laukos, lai gan citi kursabiedri meklēja sev vietu prestižajās Rīgas slimnīcās. Viņa sevi uzskata par lauku meiteni, tāpēc izvēlējusies prakses vietu Aizputē, tuvāk mājām. Patlaban ārsta praksē pavadīti pieci gadi, un, lai arī mediķe ir jauna, tomēr pacienti viņai uzticas. Vecāka gadagājuma cilvēki gan mēdzot saukt viņu par meitiņu un dažreiz pasmīnēt, bet Ieva to uztver ar smaidu. Arī turpmākos darba gadus viņa plāno pavadīt laukos, tomēr atzīst, ka darbs ir grūts. Mazajās praksēs ģimenes ārsti vēl tiek galā, taču lielākās praksēs ir pavisam grūti. Darba kļūst aizvien vairāk, bet ne vienmēr ģimenes ārsti saņem novērtējumu. Ik pa laikam Ievai gadās saskarties ar situāciju, ka pacienti nevar samaksāt. Taču arī šādos gadījumos viņa neatsaka, dodas mājas vizītēs, palīdz un nosaka - samaksāsiet, kad varēsiet. Viņa to dara no labas sirds, tomēr Dienai bilst, ka visam ir sava robeža - galu galā jābaro arī sava ģimene.

Cīnās par finansējumu

Tieši mazais finansējums veselības aprūpē un nepārdomātās reformas ir iemesls, kāpēc Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) nolēma izteikt neuzticību veselības ministrei Ingrīdai Circenei (Vienotība). Asociācijas prezidents Pauls Princis Dienai norādīja, ka jau sasniegta kritiskā robeža. Galvenie ģimenes ārstu iebildumi ir pret lielajiem pacientu līdzmaksājumiem, kuru dēļ liela daļa pacientu nevar saņemt pienācīgu veselības aprūpi. Piemēram, 2012. gada Pasaules Veselības organizācijas statistika liecina, ka Latvijā pacienti par savu veselības aprūpi piemaksā 43% no kopējās summas. Pēc P. Prinča domām, patlaban tie varētu būt jau 50% un tas nav pieļaujams. Tādējādi pacientu piekļuve pie ārsta ir divas reizes sliktāka nekā vidēji Eiropā. Tas pasliktina iedzīvotāju veselības stāvokli, bet vainoti tiek ģimenes ārsti. Asociācija arī norāda, ka ministres pieņemtie lēmumi nav pārdomāti un nenāk par labu kopējai situācijai veselības aprūpē, tomēr kopējā atbildība par pašreizējo situāciju veselības aprūpē jāuzņemas valdībai.

Meklēs risinājumu

Iespējams, tieši skaļie LĢĀA izteikumi ir iemesls, kāpēc nozares atbildīgās amatpersonas sarosījušās. Lai gan pati ministre patlaban slimības dēļ nepilda darba pienākumus, piektdien notika tikšanās starp ģimenes ārstiem un atbildīgajām amatpersonām. Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš gan uzsvēra, ka iedzīvotāju gaidas un vajadzības no veselības aprūpes sistēmas vienmēr būs lielākas par valsts finansiālajām iespējām. Ministrija regulāri informējot valdību par situāciju nozarē un lūdz piešķirt arī papildu līdzekļus veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai, iespēju robežās tas tiekot atbalstīts.

Lai gan joprojām ministrijai un ģimenes ārstiem nav vienāda redzējuma, panākta vienošanās par turpmāko sadarbību situācijas uzlabošanai. Arī P. Princis Dienai apliecināja, ka ir guvis apstiprinājumu, ka vismaz pacientiem situācija varētu uzlaboties. Savukārt Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska Dienai sacīja, ka gaida sarunas ar valdības vadītāju Laimdotu Straujumu (Vienotība), kura I. Circenes slimības laikā uzņēmusies nozares ministra pienākumu pildīšanu.

Pateicoties pacientu vēstulēm, atzinību saņēma arī citi ģimenes ārsti. Apbalvojumus saņēma arī ģimenes ārstes Ilze Skuja, Evita Valdmane, Ilga Kreicuma, Ilona Radziņa, Vija Pelčere, Anžela Leite un Inita Galeja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?