Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Valsts valoda mācīta, bet līdz galam tā arī neiemācīta

Neskatoties uz krievvalodīgo retoriku, ka gaidāmais referendums patiesībā nebūt neesot par krievu valodu, šobrīd ir aktualizējies jautājums, vai pēdējo 20 gadu laikā Latvija ir darījusi pietiekami valsts valodas apguves labā. Statistikas dati atklāj, ka latviešu valodu nepārtraukti ir bijusi iespēja apgūt dažādām mērķauditorijām paredzētos kursos, kuru kopējais finansējums mērāms miljonos latu, taču ar to neesot gana, norāda Dienas aptaujātie eksperti.

Krievvalodīgajiem nereti pietrūkst zināšanu un intereses par Latviju, kā arī lojalitātes pret šo valsti. Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks pauž, ka vispirms nenāktu par ļaunu «pašus latviešus padarīt lojālus šai valstij».

Paši nerunājam latviski

«Integrācija tomēr ir bijusi. Ja mēs padomāsim, cik cilvēki kopumā iemācījās latviešu valodu, pateicoties Latviešu valodas apguves valsts aģentūrai (LVAVA) un vēlāk Latviešu valodas aģentūrai (LVA), kopumā rezultāts ir bijis. Nevajag arī to aizmirst,» Dienai pauž Providus integrācijas politikas pētniece Marija Golubeva. Vienlaikus viņa norāda, ka pēdējos gados šai jomai pievērš mazāk uzmanības, lai gan mērķauditorija pastāv. Laika gaitā valodas apguves kursi ir rīkoti dažādu profesiju pārstāvjiem, pašvaldību darbiniekiem, savulaik īpaša apmācība notikusi arī jaunkareivjiem, stāsta LVA pārstāve Dace Dalbiņa. Tomēr vienīgā grupa, kas aģentūras rūpju lokā bijusi vienmēr, esot mazākumtautību skolu pedagogu un skolēnu vecāki, kuriem kursi tiek rīkoti regulāri.

«Sākotnēji par brīvu mācīja visu ministriju darbiniekus. Ar ministriju kursiem bija tā, ka, cik man zināms, vadošās amatpersonas bieži viņus neapmeklēja [ar domu] - gan jau vēlāk, gan jau vēlāk. Par savu laiku varu pateikt, ka ir ļoti daudz kas izdarīts,» uzskata bijusī Valsts valodas centra (VVC) vadītāja Dzintra Hirša, kura VVC vadīja no 1996. līdz 2002. gadam. Viņa stāsta, ka vislielākās problēmas bijušas mazākumtautību skolu pedagogiem, kuriem vairākas reizes tika dots pagarinājums valodas apguvei.

«Vienā daļā, protams, ir tāds nelojalitātes jautājums, bet vienā daļā ir pierasts, ka Latvijā var iztikt ar krievu valodu un tā ir tā problēma,» par valsts valodas zināšanu trūkumu, neskatoties uz visiem rīkotajiem kursiem, saka Dz. Hirša. Viņa ir pārliecināta, ka lielākoties vainīgi ir paši latvieši, kuri sarunās ar krievvalodīgajiem pāriet uz krievu valodu, tādējādi veicinot tās pašpietiekamību. Tomēr to nosakot lingvopsiholoģija - mazām tautām ir tendence pāriet uz jebkuru daudzskaitlīgāk pārstāvētu valodu. Zināmu nosodījumu šādai latviski runājošo tendencei izsaka arī M. Golubeva. Viņas pašas valodā ir dzirdams akcents, taču tā ir raita un bagātīga. «Dažreiz ir tā, ka cilvēks atnāk vienalga uz kurieni, sāk runāt latviski, bet, kad dzird viņa akcentu, pāriet uz krievu valodu. Tas nav pareizi,» pētniece norāda. «Tā ir tāda pastāvīga čīkstēšana,» abu iepriekš teikto komentē sociālantropologs Klāvs Sedlenieks. Cilvēki sarunājoties funkcionāli izdevīgākajā valodā, lai pārvarētu komunikatīvos šķēršļus. Viņš uzskata, ja ar krievvalodīgajiem «spītīgi» runātu tikai latviski, tad, iespējams, dažus tas piespiestu lietot šo valodu, tomēr problēma galvenokārt ir meklējama lojalitātē pret valsti, kā nereti pietrūkst arī pašiem latviešiem.

Jo esmu krievs

«Pirmajā nodarbībā es viņiem jautāju - kāpēc jūs šeit esat, lai saņemtu stipendiju 70 latus mēnesī, vai tāpēc, lai iemācītos valodu? Atklātā sarunā sākumā viņi saka - i to, i drugoe*. Dziļā problēma ir tāda, ka viņi neko par Latviju nezina un negrib zināt,» stāsta izglītības centra Mirte bezdarbnieku latviešu valodas kursu pasniedzēja Austra Eltermane, kad Diena viesojas vienā no viņas nodarbībām, lai uzzinātu iemeslus, kādēļ kursanti izvēlējušies apgūt latviešu valodu. Viņasprāt, vēlmi apgūt latviešu valodu var radīt, stāstot par Latviju. Neilgi pirms 18. novembra pasniedzēja, neskatoties uz kolēģu skepsi, panākusi, ka viņas kursanti stāvējuši kājās un dziedājuši Latvijas himnu. Tiesa, daļa esot slinki cēlusies un stāvējusi sakniebtam lūpām. Vislielākā pretestība no kursantiem esot jūtama pašā sākumā, daļai tā saglabājas līdz pat pēdējam eksāmenam. «Es ar žurnālistiem nerunāšu. Viņi ir advokāti, nevis ceturtā vara! Mana tante bija žurnāliste Padomju Jaunatnē, es redzēju viņas darbu kādreiz. Goda vārds, es negribu,» no Dienas intereses, kādēļ atnācis mācīties latviešu valodu, atgaiņājas bezdarbnieks Ēriks. «Jā, Ēriks mums vienmēr ir tāds, visam pret,» saka pasniedzēja «Jo esmu krievs,» viņas sakāmo rezumē pats Ēriks.

Piedāvājumam mazākumtautībām ir jābūt daudz mērķtiecīgākam un fleksiblākam, jo joprojām ir cilvēki, kas vēlas apgūt latviešu valodu, uzskata pētniece M. Golubeva. «Tie, kuriem to latviešu valodu vajadzēja, jau sen viņu ir iemācījušies,» turpretī strikta ir Dz. Hirša. Viņa uzskata, ka speciāli mazākumtautību integrācijas pasākumi gaidīto rezultātu var arī nesniegt, jo pie vainas ir lojalitātes trūkums. «Arī vide ir ļoti svarīga,» saka valodniece, kuras teikto pavada vienā no tirdzniecības centra Origo kafejnīcām skanošā krievu popmūzika. «Pašiem latviešiem nenāktu par sliktu saprast, kāpēc mums tā latviešu valsts ir vajadzīga,» atšķirīgi domā K. Sedlenieks. Viņš norāda, ka zināšanu par Latviju un lojalitātes pret valsti trūkst arī latviešiem. Likumsakarīgi lojalitātes trūkums mazākumtautību vidū rodas tā iemesla dēļ, ka latviešiem trūkst vērtību, ko piedāvāt. «Nevajag gaidīt, ka, iemācot latviešu valodu, viņi uzreiz kļūs par latviešu kultūras faniem,» saka sociālantropologs. Viņš uzskata, ka situāciju jāmēģina uzlabot ar metodēm, kas inovatīvākas par valsts valodas kursiem, «piemēram, kādas pilsoniskās aktivitātes formā».

* gan viens, gan otrs - krievu val.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Valsts valodas likums. 1989. gadā tika pieņemts Valodu likums, kas pasludināja latviešu valodu par valsts valodu. Pēc neatkarības atjaunošanas 1992. gadā šajā likumā tika pieņemti labojumi, uzsverot latviešu valodas pieaugošo nozīmi. 1999. gadā pieņēma Valsts valodas likumu.

Izglītības likums. Tā kā 1999. gadā stājās spēkā jaunais Valsts valodas likums un latviešu valodas prasme kļuva par obligātu gan valsts, gan privātajā sektorā, bija jāizveido tāda izglītības sistēma, kas latviešu un bilingvālo skolu absolventiem nodrošinātu vienādas iespējas darba un izglītības tirgū. Līdz deviņdesmito gadu vidum Latvijā pastāvēja divas atšķirīgas skolu sistēmas - latviešu un krievu. 1998. gadā tika pieņemts jauns Izglītības likums, kas paredzēja vienotas izglītības sistēmas izveidi un ir uzskatāms par pamatu mazākumtautību izglītības sistēmas izveidei. Sākot ar 2007./2008. mācību gadu, mazākumtautību izglītības programmas ir ieviestas visā posmā - no 1. līdz 12. klasei.

Pilsonības likums. Pieņemts 1994. gadā. 1998. gada oktobrī Latvijā notika referendums, kura ietekmē tika liberalizēta pilsonības iegūšanas politika, tomēr, ņemot vērā situāciju, latviešu valodas prasības pilsonības pretendentiem palika spēkā.

Bez nosaukuma

Nodarbinātības valsts aģentūras organizētos latviešu valodas kursus bezdarbniekiem 2008. - 2011. gadā apmeklējušas 14 869 personas. No valsts budžeta līdzekļiem tam atvēlēja 3 062 666 latus. Savukārt 2010. gadā aizsāktos kursus, kurus pilnībā, aptuveni 125 tūkstošu latu apmērā, finansē ESF, līdz šim apmeklējušas 564 personas.

Sabiedrības integrācijas fonds no 2002. līdz 2009. gadam īstenoja latviešu valodas apguves programmu pieaugušajiem, kuras ietvaros vairāk nekā 17 tūkstošiem kursantu finansēja mācības no valsts budžeta līdzekļiem 1,24 miljonu latu apmērā.

No 2006. līdz 2008. gadam tika īstenoti latviešu valodas kursi vidusskolu pedagogiem, kuriem tika atvēlēts Eiropas Savienības struktūrfondu finansējums 1,11 miljonu latu apmērā un valsts līdzfinansējums - 372 tūkstoši latu.

No 2006. līdz 2007. gadam notika Eiropas Kopienas (EK) aptuveni 209 tūkstošu latu apmērā finansēta Latviešu valodas apguves valsts programma (LVAVP), kur valsts līdzfinansējums bija ap 23 tūkstošiem latu. No 1998. līdz 2006. gadam notika dažādi projektu, kuros EK ieguldīja apmēram trīs miljonus latu.

No 1996. līdz 2005. gadam risinājās ANO kordinēta LVAVP, kurā tika ieguldīti astoņi miljoni ASV dolāru.

Laikā no 1996. līdz 2010. gadam Latviešu valodas aģentūra ir nodrošinājusi latviešu valodas apguvi bezmaksas kursos 55 506 personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?