Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Varas un mīlestības pazemojums

Džordžu Orvelu Latvijā, tāpat kā citviet, pazīst kā pravietisku totalitārisma kritiķi. Žurnālisti un disidenti viņu dievina par spēju atmaskot pašapmānu un netaisnību. Attiecībā uz daļu Orvela dzīves tas ir adekvāts redzējums, jo viņš pats ir teicis, ka «katrs nopietnais teikums, ko esmu uzrakstījis kopš 1936.

gada, ir bijis vērsts pret totalitārismu un par demokrātisku sociālismu». Taču savu līdzgaitnieku acīs Orvels prominentu statusu nebaudīja. Viņa rakstudarbi galvenokārt bija grāmatu apskati, ko viņš rakstīja, lai nodrošinātu iztiku. Kopš 1940.gadā kritiķis K.D.Līviss nāca klajā ar apgalvojumu, ka Orvela agrīnie, reālistiskie romāni ir «izšķērdēta enerģija», kritiķi šo angļu rakstnieku vērtējuši, pamatojoties uz viņa esejām un politisko satīru. Ar tām viņš guvis savu reputāciju kā viedais, kas pacēlies pāri savam laikam un spējis saskatīt liekulību un varaskāri, kur citiem rēgojās ideāli.

Toreiz Birmā, viens no Orvela agrīnajiem darbiem, ir bezcerīgākais no viņa reālistiskajiem romāniem un reizēm arī ļoti aizraujošs un satīrisks - melnā veidā. Tā konteksts ir britu kundzība Birmā impērijas norieta posmā, vēstījums - pašapmāns un pazemojums kā attiecību ķīmija starp kolonizatoriem un viņu padotajiem - un cilvēkiem vispār. Žēl iedomāties, ka birmiešu tautas morāle šodien, iespējams, ir vēl zemāka, jo starp britu kundzību un militāristu tirāniju bijusi tikai īsa atelpa.

Par pamatu romānam kalpojusi Orvela pieredze policista amatā britu kolonizētajā Birmā. Tas tika publicēts 1934.gadā pēc vairāku gadu rakstīšanas. Šis romāns galīgi nesader ar apgalvojumu, ka Orvela agrīnie darbi bija laika šķērdēšana, - tajā filigrāni savērpta intriga, ironija, trāpīgi personu un tēlaini Birmas apraksti, un romānu ir tikpat kā neiespējami aizvērt, pirms tas izlasīts. Toreiz Birmā ir vēstījums par izgāšanos un nolemtību, līdzīgs Flobēra Bovarī kundzei.

Galvenais tēls koktirgotājs Florijs dzīvo un strādā kādā provinciālā Birmas nostūrī un brīvo laiku pavada vietējā britu klubiņā - vecā, pieputējušā iestādījumā starp aprobežotiem un augstprātīgiem tautiešiem, kas, tāpat kā Florijs, nemitīgi dzer. Tie ir noguruši, ciniski tipi, starp kuriem valda viltus biedriskums. «Par tradīciju ir kļuvusi iedzeršana, savstarpēji ielūgumi pusdienās, tēlota draudzība, kaut ienīstam cits citu kā rūgtu nāvi. Protams, visa šī mašinērija darbojas, tikai pateicoties alkoholam,» britu kopību kolonijā raksturo Florijs, vienīgais cilvēks, kuram sirds ir puslīdz īstajā vietā. Viņš spēj iejusties iezemiešos un tāpat kā pats Orvels mīl Birmu. Taču viņš nav īsti gatavs konfliktēt ar tautiešiem savu progresīvo uzskatu dēļ - to viņam neļauj mērenais raksturs un nevēlēšanās būt pavisam izspiestam no sabiedrības. Florijs arī bauda eiropiešu privilēģijas - viņam ir mājkalpotājs, kas viņu lišķīgi sauc par «visusvēto», un birmiešu konkubīne (arī Orvelam tās Birmā bijušas). Atšķirībā no citiem tautiešiem, kas visus iezemiešus un tumšādainos uzskata par salašņām, Florijam ir arī indiešu draugs doktors Verasavami.

Toreiz Birmā nav vienpusīgs vēstījums, atainojot kolonizatora ļaunprātību pret brīvību mīlošu tautu. Birmieši Orvela romānā nešķiet brīvību mīloši. Viņu apspiešanu lielā mērā balsta pašu oportūnisms un pazemotas tautas pašcieņas trūkums. Izprovocēt uz pretošanos viņus spēj vienīgi savtīgi nelieši, kā resnais tiesnesis U Po Kjins. Florija mēģinājumi draugam Verasavami atmaskot britu patiesos nodomus Birmā ir veltīgi. Godprātīgais iezemietis Verasavami ir pārāk naivs savā civilizētībā, lai noticētu Florija apsūdzībai pret britiem: «Mans draugs, ir sāpīgi dzirdēt to, ko jūs sakāt. Jūs apgalvojat, ka esat šeit, lai tirgotos? Bet, protams. Vai birmieši paši to prastu? Vai viņi varētu ražot mašīnas, būvēt kuģus, dzelzceļus, šosejas? Bez jums viņi ir bezpalīdzīgi.» Florijs, kā zobu sāpes pieciešot savus rasistiskos tautiešus un stulbos birmiešus, grimst depresijā un alkoholismā, līdz pie apvāršņa parādās liktenīgs izaicinājums - sieviete.u

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?