Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vārdos un politiskā līmenī atšķirīgo pieņemam, bet darbos var būt dažādi

Latvijā ir 61 speciālā skola, lielākā daļa - bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem, pārējās - bērniem ar mācīšanās grūtībām, valodas vai fiziskās attīstības traucējumiem u. tml. Bērnu ar speciālajām vajadzībām patlaban ir 11 135 jeb 5,5% no visiem izglītojamajiem, un speciālajās skolās no viņiem mācās 6828.

Pārējie 4307 mācās vispārizglītojošajās skolās. Tie ir 39% no visiem bērniem, kam konstatētas speciālās izglītības vajadzības, un tas ir diezgan liels sasniegums, saka Mudīte Reigase, ESF projekta Izglītojamo ar funkcionāliem traucējumiem atbalsta sistēmas izveide vadītāja Valsts izglītības satura centrā.

«Pēdējos gados, kad nauda seko skolēnam, daudzas skolas cenšas paturēt visus vietējos bērnus, tāpēc arvien vairāk skolu licencē speciālās izglītības programmas,» viņa stāsta, taču atzīst, ka ne vienmēr šis iekļaujošās izglītības process ir gana kvalitatīvs. Ne vienmēr skolotāji ir gatavi strādāt ar skolēniem ar speciālām vajadzībām. Turklāt, ja klasē ir kaut viens bērns ar garīgās attīstības traucējumiem, stundā uzreiz nepieciešams otrs pedagogs, kas ar šo bērnu strādā atšķirīgi. Šādu otro pedagogu trūkst. M. Reigase arī norāda, ka skolotāji bērnus, kas netiek pārējiem līdzi, mēdz uztvert kā sliņķus, kas nevēlas saņemties, lai gan patiesībā šiem bērniem vajadzīga palīdzība - cita pieeja, metodes. «Skolotājs ne vienmēr grib uzņemties to atbildību.» M. Reigase uzsver, ka tas joprojām ir attieksmes jautājums - ja vārdos un politiskā līmenī atšķirīgo, dažādo pieņemam, personiskā līmenī un darbos situācijas var būt dažādas. Tomēr skolotāju interese un izpratne par «speciālo» bērnu izglītošanu aug, un pēdējos gados kopaina iekļaujošajā izglītībā Latvijā ir krietni uzlabojusies.

M. Reigase gan domā, ka būtu aplam likvidēt speciālās skolas un visus to audzēkņus integrēt parastajās. «Speciālajiem» bērniem tomēr nepieciešama īpašāka pieeja, turklāt Latvijā, kur liela daļa speciālo skolu ir internātskolas, tas ir atspaids vecākiem, jo daudzi «speciālie» bērni nāk no ģimenēm, kur apstākļi nav tie labvēlīgākie - vardarbība, trūkums, viens vecāks ar daudziem bērniem utt. «Internātskola, protams, nav tā labākā vieta, kur bērnam augt, bet, kamēr ir pieprasījums, ir piedāvājums,» M. Reigase saka.

Viņasprāt, nav arī tā, ka speciālās skolas būtu kūtras jaunu izglītības vēsmu uztveršanā. Daudzas no tām pirmās steidz izmantot progresīvas metodes, lai nodrošinātu bērniem kvalitatīvu skološanos. M. Reigase stāsta, ka Latvijas speciālajās skolās bērni mācību priekšmetus apgūst atbilstoši savām spējām, nevis izglītības programmai, kas skolotājiem kalpo tikai kā vadlīnijas. Visos priekšmetos ir uzsvars uz zināšanu praktisko pielietojumu, un mājturības un tehnoloģijas stundu, kas sniedz sadzīves prasmes, ir būtiski vairāk nekā parastajās skolās. Tiesa, arī speciālajās skolās daudz kas atkarīgs no katra pedagoga attieksmes un darba.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?