Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vasarā pelnīt savu naudu

4128 skolēniem šogad būs iespēja vasarā strādāt Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) programmas ietvaros. Tam valsts atvēlējusi 850 tūkstošu eiro. Tomēr jau pēc pirmajām pieteikšanās minūtēm ir skaidrs, ka strādāt gribētāju būs krietni vairāk. Aizvien aicināti ir pieteikties arī darba devēji, bet būtisks šķērslis ir finansējums. Šī iemesla dēļ šogad vairāk vietu piedāvāt nav iespējams. Talkā nāk pašvaldības, veidojot savas programmas.

Vēlme lielāka par iespējām

Ar lielu vērienu NVA Rīgas filiālē, klātesot labklājības ministram Jānim Reiram (Vienotība) un izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (Vienotība), tika atklāta elektroniskā pieteikšanās skolēnu darbam vasarā. Pirmie mēģinājumi gan beidzās neveiksmīgi, jo, sistēmā ieejot vienlaicīgi aptuveni 7000 skolēniem, mājaslapa pārtrauca darboties. Viena no strādāt gribētājām ir Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolas 9. klases skolniece Marta. Viņa labprāt strādātu par pārdevēja palīgu vai sekretāri, bet piekristu arī sakopšanas un labiekārtošanas darbiem. Meitenei vasarās jāravē ir arī laukos, tāpēc tas nebūtu nekas jauns. Šī arī nebūs pirmā reize, kad Marta strādās. Pērn meitene piedalījusies atkritumu vākšanā un darbu nepeļ - arī tā bijusi laba pieredze. Dienai dodoties prom, Martai gan vēl nav izdevies sistēmā reģistrēties. NVA direktores vietniece Inese Šteina mierina, ka skolēni reģistrēties var līdz augustam, vienlaikus atzīstot, ka lielāka iespēja iegūt darbu ir tiem, kas ātrāk reģistrējas. Prakse gan liecinot, ka daļa skolēnu pēcāk atsakās, tādējādi atbrīvojot vietu citiem.

Šogad skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem ar valsts atbalstu vasaras brīvlaikā varēs strādāt līdz diviem mēnešiem. Valsts dotēs skolēna darba algu 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Līdz šim vasaras nodarbinātības pasākumam ir apstiprinātas 3248 darba vietas, ko piedāvā 294 darba devēji, un NVA aicina tos vēl pieteikties.

Lai gan šoreiz NVA stāsta, ka darba devēji iesaistās vairāk, joprojām tam ir šķēršļi. Gan pirms diviem gadiem, gan tagad Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone Dienai stāsta, ka skolēnu vasaras darbs paredzēts ļoti īsu laiku. Darba devēji ir ieinteresēti piesaistīt darbiniekus uz ilgu laika posmu, nevis vienu mēnesi. Līdz ar to šajā pasākumā vairāk iesaistās sociāli atbildīgi darba devēji. Tāpat vairākās jomās ir grūti skolēniem nodrošināt piemērotus darba apstākļus, kā arī darba devējiem trūkst pilnvērtīgas informācijas. I. Šteina Dienai gan vairāk uzsver atvēlēto finansējumu. Tā pietiek, lai nodrošinātu 4128 darba vietas, tomēr arī tas esot daudz. Savukārt J. Reirs Dienai sola nākamajos gados censties finansējumu šai programmai palielināt. Šogad tas izdevies par 300 darba vietām, bet vairāk budžetā iespēju neesot bijis.

Pašvaldības pašas

Paziņojums Ventspils pilsētas domes mājaslapā liecina, ka NVA Ventspils filiālei šogad iedalītie līdzekļi skolēnu nodarbinātībai ir nepietiekami un nodarbināt būtu iespējams tikai 117 skolēnu. Līdz ar to pašvaldība meklē savus risinājumus. Līdzīgi bijis arī pērn, kad iespēju strādāt pašvaldības līdzfinansētās darba vietās izmantoja 62 skolēni vecumā no 13 līdz 14 gadiem. Arī šogad šāda iespēja būs pilsētā deklarētiem skolēniem no sociāli mazaizsargātām ģimenēm. Tāpat finansējums no pašvaldības puses tiks novirzīts 15 līdz 20 gadu vecu skolēnu nodarbinātībai. Minētā pašvaldības programma gan tiks īstenota tikai tādā gadījumā, ja skolēnu skaits, kas būs pieteikušies dalībai NVA nodarbinātības programmā, būs lielāks un būs pieejamas brīvas darba vietas.

Papildus skolēnus plāno nodarbināt arī citas pašvaldības, piemēram, Liepājā strādāt varēs vēl divsimt 13 un 14 gadu veci bērni. Kā Dienai atzīmē Liepājas Izglītības pārvalde, pamatā pašvaldība iesaistās, lai strādāt varētu arī jaunāki bērni. Šie bērni strādās izglītības iestādēs, sakopjot un labiekārtojot skolas teritoriju. Papildu iespējas piedāvā arī Kuldīgas novada pašvaldība, šogad dodot iespēju strādāt aptuveni 170 jauniešiem. Savukārt Burtnieku novada pašvaldībā papildus NVA programmai varēs strādāt 90 skolēnu vecumā no 13 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?