Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vasara un valsts

To, ka nevar būt brīvs no valsts (un tātad arī to, ka no valsts nesanāks «atpūsties» pat vasarā), mēs iemācījāmies vēlākais pagājušā gada novembrī. Toreiz pirms lielās svinēšanas nevarēja nodzīvot ne dienu, ja nebija reizes desmit uzklausītas variācijas par tēmu - mēs katrs esam valsts, es esmu Latvija, Latvija esi tu pats utt. Tā ka beidzot taču visiem vajadzēja zināt, ka esam, esam, esam. Un tātad - valsts ir ar mums kopā gan ziemā, gan vasarā kaut vai tāpēc, ka no sevis paša atbrīvoties nav iespējams.

Un savu izpratni par šādu lietu kārtību mēs pat esam apliecinājuši ne reizi vien. Aizpagājušajā vasarā gājām uz referendumu pret drošības likumu grozījumiem, lai apliecinātu, ka valsts drošība ir mūsu drošība un tā nav pakļaujama atsevišķu grupu interesēm. Pagājušajā vasarā atkal gājām uz referendumu - prasījām sev tiesības atlaist Saeimas deputātus, ja tie nestrādā mūsu, t.i., valsts, interesēs.

Taču vasara savukārt vairāk vai mazāk karsti aizvien ir centusies pierādīt - tas, ka mēs esam valsts, nenozīmē, ka vasaras nav. Tāpēc, ko tur brīnīties - valsts izpaužas vasarā, un vasara izpaužas valstī. Piemēram, lasu un dzirdu - bezdarbs ietekmē atpūtnieku plūsmu Jūrmalā. Atšķirībā no treknajiem gadiem pludmale esot pārpildīta pat darbdienās. Par to, ka situācija valstī (darba nav ne tikai oficiāli reģistrētajiem bezdarbniekiem, to šovasar ļoti grūti atrast arī studentiem un skolēniem) ir mainījusi ne vien pludmales atpūtnieku skaitu, bet arī sociālo struktūru, pamanījis bārmenis Vladislavs, kurš Dienai izsaka vēlmi, ka pirktspējīgu cilvēku varēja būt vairāk, tas esot galvenais, kas pietrūkstot biznesam.

Savukārt Eiropas Komisija, kā zinādama, ka Latvijā bez darba palikušie cepas saulē, nupat nākusi klajā ar brīdinājumu izmantot atbilstošus saules aizsarglīdzekļus un atkārtotu aicinājumu pievērst uzmanību tagad skaidrāk saprotamajai marķējuma sistēmai uz saules aizsarglīdzekļiem. ES patērētāju aizsardzības komisāre Meglena Kuneva: «Šovasar mūsu vēstījums patērētājiem ir pilnīgi skaidrs - atcerieties, ka saules aizsarglīdzeklis ir tikai viens no vairākiem pasākumiem, kas vajadzīgi efektīvai aizsardzībai pret saules iedarbību!» Un gribot negribot jāsecina, ka visefektīvākais aizsarglīdzeklis pret saules iedarbību Latvijā ir tas, kas šobrīd liegts bezdarbniekam (kam pabalsts turklāt jātērē aizsargkrēmiem), - darbs.

Man ir darbs (un atkal saku: tpu-tpu- tpu), turklāt ciest nevaru gulēšanu saulē, tāpēc uz jūru braucu vakarā, kad nolijis lietus un pludmalē cilvēku maz. Un tā vien šķiet, ka tiem, kas tur ir, vajag tieši to, ko man, - to miera smaržu, ko jūra laiski veļ krastā. Vientuļš ceļotājs sēž pašā ūdens malā blakus savai lielajai mugursomai: seja pret apvārsni, kur drūzmējas vakara gaisma, bet skatiens tepat - grāmatā. Mana meita ātri uzstāda diagnozi - zīmējas, it kā citur nevarētu lasīt. Nu pat ja tā, tad ar to, ka te kāds zīmējas ar grāmatas lasīšanu, nav traucēts nevienam. Taču visai netālu no prezidenta rezidences žoga, tur, kur starp zilām miskastēm un ziliem soliņiem smiltīs izvietojušās teltis - acīmredzot līdz vēlam vakaram strādājošas ēstuves/krogi -, skaļi skan dziesmu ieraksti krievu valodā. Protams, mentāli Jūrmala kā vienmēr ir Jaunajam vilnim gatava. Apspiežu sevī priekšlikumu par tā saucamā Uzvaras pieminekļa pārvietošanu uz šejieni (ja jau gādāt par kādas cilvēku grupas komfortu, tad līdz galam) un atzīstu, ka, piemēram, arī skaļa latviešu šlāgera atskaņošana te būtu nevietā. Jo cilvēkam, kurš ir noticējis, ka viņš ir valsts, atbraucot uz savas valsts jūru, ir tiesības ja ne vairāk, tad vismaz dzirdēt tās viļņus.

Taču vasaru Latvijā var meklēt ne tikai pie jūras. Vasara, protams, ir arī tirgū. Valsts ieņēmumu dienests tur jau pabijis, un tagad vairāk nekā tonna Centrāltirgū nelikumīgi tirgoto augļu (aprikozes, melones, arbūzi, zemenes) un dārzeņu (galvenokārt paprika) ir ceļā uz četriem Latvijas bērnunamiem. Man citā tirgū cita pieredze. Svari vēsta, ka par mūsu groziņā sabērtajām zemenēm jāmaksā lats un deviņdesmit deviņi santīmi. Dodu saimniecei divlatnieku un eju prom. Tante skrien pakaļ: «Jūsu santīms!»

Cilvēku drūzma uz perona, kur gaidāms Jūrmalas vilciens. Rinda pie Satversmes tiesas, lai iesniegtu konstitucionālo sūdzību par likuma grozījumiem, kas paredz pensiju un algu samazinājumu. Jūlijs būs karsts, gaisa temperatūra sasniegs plus 30 grādu, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra. Topošajam pirmklasniekam, kas pagaidām vēl tiešām grib mācīties, jaunā skola sūta ziņu - pirmajā septembra nedēļā, visticamāk, streikosim. Zemenes. Gar jūras malu skrienoša Prokopčuka. Vasara Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?