Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Vasaras mūzika un talantu tramplīns

Inese Lūsiņa

Gleznainā un vēsturiskā vietā pašā Lielupes krastā, seno pilskalnu tuvumā, atdzimstošajā Mežotnes pils kompleksā nu jau vairāk nekā piecus gadus skan mūzika. Uzkalniņā lepni slejas Mežotnes pils, kas ir valsts pārziņā, bet pie pašas upes atrodas Mazā Mežotnes pils (vēsturiski - kādreizējā pils saimniecības ēka), kuras īpašniece ir tēlniece un uzņēmēja Regīna Deičmane. Izcili atjaunotajā ēkā un apkārtnē viņa pirms septiņiem gadiem iedibināja vasaras mākslinieku plenērus (šogad no 1. līdz 9. augustam), pēc diviem gadiem iegādājās labskanīgu vecās raudzes Steinway flīģeli un iekopa vasaras koncertu tradīciju. Piekto koncertsezonu, kuru 5. jūnijā aizsāka uzlecošās pianisma zvaigznes Diseldorfā studējošā rīdzinieka Georga Kjurdiana solokoncerts, kā allaž, turpinās vēl trīs koncerti.

Mazā Mežotnes pils jau atradusi savu seju kultūras piedāvājumā. Īpašā vakarā skan Pētera Vaska fonda pasūtītie jaundarbi izcilu mūziķu izpildījumā - šogad 9. augustā Ingmara Zemzara un Lauras Gustovskas dziesmu ciklus ar Aspazijas vārdiem un citu komponistu darbus atskaņos dziedātāja Inga Šļubovska, flautiste Dita Krenberga un pianiste Agnese Egliņa. «Dodam iespēju uzstāties arī jaunajiem izpildītājmūziķiem un ik vasaru aicinām viesmākslinieku. Te muzicējusi Lauma Skride, Ksenija Sidorova, Vestards Šimkus. 10. jūlijā uzstāsies ģitāristu duets: Martins Zimnijs (Vācija) un Aleksandrs Vidojevics (Serbija). Noslēgumā 25. septembrī - Māra Briežkalna džeza kvarteta Rotko projekts,» stāsta R. Deičmane un priecājas, ka mūziķu izvēlē iesaistījies komponists Pēteris Vasks.

Sekojot šim paraugam, tagad arī kaimiņi tikko atjaunotajā Mazmežotnes muižā Lielupes pretējā krastā, kurā saimnieko apkārtnes lielākais zemnieks Āris Burkāns ar ģimeni, piesaka 1. Mazmežotnes Mūzikas un mākslas festivālu. «Mēs vēlamies, lai šajā skaistajā Zemgales dabas stūrī rodas jauna muzikālā un mākslas dzīve, kas iedvesmo,» stāsta Mazmežotnes muižas saimniece un festivāla direktore Iveta Burkāne. Pirmajā festivāla vasarā četros pasākumos lielajā muižas šķūnī - no senās mūzikas līdz mūsdienām. Festivāla atklāšanā, kas notiks sestdien, 13. jūnijā, plkst. 16.00 tiks atvērta mākslinieces Ievas Bondares personālizstāde Iepīt sauli vainagā, kura būs skatāma visu vasaru. Plkst. 18.00 sāksies koncerts Mūzika un vīns, kurā baroka orķestra Collegium Musicum Riga solisti un diriģents klavesīnists Māris Kupčs atskaņos XV gs. Rīgas baroka komponistu Johana Valentīna Mēdera (1649-1719) un Johana Fišera (1646-1716) mūziku. Vasaras karstumā - 18. jūlijā - festivālu turpinās Jānis Lūsēns ar savu jauno muzikālo apvienību Promenāde - Uģa Rozes un Anmary duetu. 31. jūlijā - Latvijas Nacionālā teātra aktieru Annas Klēveres un Jura Hirša programma Teātris un mūzika, festivāla noslēgums izskanēs Sonoras Vaices un Ingus Pētersona operbalsīs 29. augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?