Tiem, kuri domā par sava biznesa sākšanu un smeļas padomus arī _Karjeras Dienas_ rubrikā _Es - uzņēmējs_, viņa iesaka: galvenais ir uzdrīkstēties, taču vispirms savas biznesa idejas dzīvotspēja ir jāpārbauda «mājas apstākļos».
Bērnība «šokolādē»
Pēc Lienes stāstītā, viņas bērnība bija saistīta ar šokolādi: mamma ir strādājusi Laimā, arī Liene vēl skolas gados tur sāka savas darba gaitas. «Darīju visu ko - gan krāvēja darbu, gan palīdzēju taisīt konfektes un šokolādi,» atminas uzņēmēja. Tad trīs gadus viņa nostrādāja par Emīla Gustava šokolādes ražošanas vadītāju, savukārt par nākamo pakāpienu karjerā kļuvis pašu bizness - kopā ar partneriem Liene nodibinājusi ekskluzīvo šokolādes trifeļu ražotni Pure Chocolate. «Joprojām esmu tur līdzīpašniece, taču sanāca tā, ka mani ceļi ar citiem akcionāriem pašķīrās. Un tagad esmu pievērsusies tam, kas man vienmēr sirdī bijis,» atklāj Liene.
Īre joprojām dārga
Ceļš uz savu konditoreju aizsākās Lienes mājas virtuvē. Izmantojot gan vecmammas firmas receptes, gan liekot lietā pašas fantāziju Liene sāka cept gardumus draugu ballītēm un kāzām. Sanāca tik labi, ka draugi brīnījās, kāpēc Liene savus ražojumus netirgo. «Tā tas aizgāja. Klienti radās, stāstot no mutes mutē. Virtuve bija aizkrauta - visapkārt milti, sviests... Sapratu, ka šīs telpas jau ir par šauru,» atzīst Liene. Sākumā par ceptuvi viņa domāja pārvērst mājas garāžu, taču, sekojot kolēģa ieteikumam, tomēr izšķīrās par labu savai konditorejai Rīgas centrā.
Lai gan daudzas telpas patlaban stāv tukšas, atrast konditorejai piemērotāko «mājokli» Lienei nebija viegli. Īre daudzviet joprojām ir samērā augsta, viņa saka. Iegājusi bijušā lampu veikala telpās Tērbatas ielā, Liene saprata - tas ir tieši tas, kas viņai vajadzīgs.
Pagrabs vēl gaida
Telpu remontā un iekārtu iegādē Liene ieguldījusi ap 35 000 latu, kurus cer atpelnīt pusotra divu gadu laikā. Kūkotavas iekārtojums ļoti atgādina mājas virtuvi - konditores strādā tepat aiz letes, un jebkurš pircējs ar meistariem var pārmīt kādu vārdu vai pat palūgt pagaršot cepumiņu vai kūciņu. «Gribējās uztaisīt tādu vietu, kur cilvēki jūtas kā mājās, lai var redzēt, kas notiek virtuvē,» skaidro Liene. Runājot par sortimentu, atšķirībā no citām konditorejām Kūkotavas piedāvājumā būs vairāk sāļo kūku, kas vairāk garšo arī pašai saimniecei. Viņa arī pati labprāt strādā virtuvē. «Kad man prasīja, kas tev tur strādās, es atbildēju: pati strādāšu. Es esmu šeit iekšā, ja vajag, arī traukus nomazgāju,» saka Liene.
Nākamais izaicinājums viņai būs labiekārtot lielu pagrabu, kas viņai ticis kopā ar telpām pirmajā stāvā. «Jādomā, ko ar to darīt. Tur prasās pēc vīna pagraba, kur rīkot degustācijas,» spriež Liene.
Tos, kas tāpat kā viņa savu sirdslietu gribētu padarīt par biznesu, Liene aicina nebaidīties, jo jādara tas darbs, kas sagādā lielāko prieku. «Taču sākumā labāk nesākt neko lielu, bet gan vispirms savu ideju izmēģināt ar draugiem un paziņām - ja tā aizies, tad arī nopietnāku biznesu būs vieglāk sākt,» uzsver Liene.