Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Veikalos izmaiņu nebūs

Pret jauno Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumu, kas stājās spēkā šā gada 20. maijā, mums kā tabakas ražotāju nozares pārstāvjiem nav nekādu konceptuālu iebildumu, Dienai atzīst Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas pārstāve Marita Jansone.

Tehniskie jautājumi

Jaunais likums tapa, lai nacionālos normatīvos aktus salāgotu ar jauno Eiropas Savienības Tabakas direktīvu. Līdz ar to, kā uzsver M. Jansone, daudzas normas bija jāiestrādā likumā obligāti, jo tās ir tiešas direktīvas prasības. Jāatgādina, ka Tabakas direktīva pievēršas tehniskiem jautājumiem - tabakas paciņu izskatam un noformējumam, kā arī tam, kādiem brīdinošiem uzrakstiem jābūt redzamiem uz cigarešu paciņām.

Jāuzsver, ka Tabakas direktīva neregulē tabakas izstrādājumu tirdzniecības noteikumus vai smēķēšanas ierobežojumus. Neraugoties uz to, gan Veselības ministrijas pārstāvji, gan atsevišķi Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti, kā arī Latvijas Ārstu biedrības pārstāvji izvirzīja iekļaušanai likumā ar direktīvu nesaistītus priekšlikumus, piemēram, par smēķēšanas aizliegumu automašīnās, kā arī par stingrākiem mazumtirdzniecības nosacījumiem, kas gan neguva vairākuma atbalstu. Tiesa, likumā iekļāva Saeimas deputāta Imanta Parādnieka virzīto priekšlikumu par aizliegumu smēķēt ne tikai bērnu, bet arī grūtnieču klātbūtnē.

Visai asas debates Saeimas komisijā izraisījās par vairāku deputātu iesniegto priekšlikumu aizliegt mazumtirdzniecības vietās, ja tie nav specializēti veikali, izvietot tabakas izstrādājumus pircējiem redzamās vietās. Pret to asi iebilda gan Degvielas tirgotāju asociācija, gan Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija, norādot uz papildu izmaksām tirgotājiem, īpaši mazākos veikalos. Gala rezultātā minētais priekšlikums atbalstu neguva un tabakas izstrādājumu mazumtirgošanā nekādas būtiskas izmaiņas jaunais likums neparedz. Tāpat kā līdz šim mazumtirdzniecības vietās tabakas izstrādājumi atradīsies slēgtās vitrīnās un nebūs pieejami pašapkalpošanās nodaļās.

Slikta prakse

Komentējot jaunā likuma tapšanas procesu, M. Jansone to raksturoja kā ļoti sliktu praksi, jo daudzo ar direktīvas pārņemšanu tieši nesaistīto priekšlikumu izskatīšanas dēļ likuma pieņemšana un apstiprināšana Saeimā ieilga. Līdz ar to tabakas ražotāji, lai spētu laikus pielāgot savas ražošanas iekārtas jaunajām iepakojuma prasībām, to bija spiesti darīt, balstoties uz vēl neizstrādātu un neapstiprinātu Ministru kabineta regulējumu. «Labā ziņa gan ir tā, ka mums, tabakas ražotājiem, pateiktais regulējums neizmainījās, tādu to pieņēma arī valdība. Taču jebkurā gadījumā nav laba prakse, ka ražotājiem jāveic apjomīgas investīcijas, pirms izstrādāts un pieņemts normatīvais regulējums,» norāda M. Jansone.

Līdz ar jaunā likuma stāšanos spēkā būtiskākās izmaiņas skars cigarešu paciņu ārējo noformējumu, kā arī ieviests nosacījums, ka cigarešu paciņā nedrīkst būt mazāk par 20 cigaretēm. Noteikts arī, ka no 2020. gada vairs nedrīkstēs tirgot mentola cigaretes. Likumā arī noteikts, ka uz katra tabakas izstrādājuma iepakojuma tiek drukāti šādi brīdinājumi par ietekmi uz veselību: vispārīgais brīdinājums: «Smēķēšana nogalina - atmetiet tagad!»; informatīvs uzraksts: «Tabakas dūmos ir vairāk nekā 70 vielu, kas izraisa vēzi»; un kombinēts brīdinājums par ietekmi uz veselību, kas papildināts ar šādu informāciju par smēķēšanas atmešanu: «Lūdz palīdzību! 67037333; www.spkc.gov.lv».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?