Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Veiksmes stāsta pamatā - padomju ķīmiķu kļūda

Ja tiktu strādāt Šķiedrā, tad jau normāla dzīvošana būtu - šādas pārdomas nereti nākoties dzirdēt valmieriešu vidū. Nenoliedzami a/s _Valmieras Stikla šķiedr_a (VSS), kas tūlīt svinēs piecdesmit gadu jubileju, ir pilsētas ekonomikas asinsrites nodrošinātājs. Taču Valmierā toni nenosaka tikai rūpniecības milži - pirmos soļus ar Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatora (VBII) palīdzību sper arī jaunie uzņēmēji, cenšoties radīt inovatīvus produktus ar pievienoto vērtību.

Pašvaldība uzņēmējdarbības veicināšanā iesaistās pastarpināti - neviens investors konkrēti aicināts netiek, kā ēsmu izmanto sakārtoto infrastruktūru, taču no privātās/publiskās partnerības (PPP) rūgtās pieredzes dēļ gan esot atteikušies.

VSS teritorija aizņem vairākus hektārus pašā Valmieras pievārtē, piebraucot pie galvenās ēkas, var redzēt - viss ir sakārtots, bet ne pārposts. Arī staigājot pa ražošanas telpām, kļūst skaidrs - galvenās investīcijas tiek ieguldītas iekārtās, telpās veikts visvienkāršākais remonts. Stikla diegu stelles klab, it kā vienlaikus garām trauktos pārdesmit vilcienu, strādniekiem ausīs aizbāžņi. Taču varot pierast.

Ja ne padomju ķīmiķu kļūda, visticamāk, Valmierā milzīgā uzņēmuma nemaz nebūtu - bija plānots, ka stikla šķiedras ražošanā varēs izmantot vietējās smiltis, un tikai pēc rūpnīcas uzbūvēšanas konstatēts, ka to sastāvs nav atbilstošs, stāsta VSS prezidents Andris Oskars Brutāns. VSS strādā ap 860 darbinieku, vadošie speciālisti lielākoties nāk no Rīgas Tehniskās universitātes, strādniekus apmāca uz vietas. Nākamgad tiks atdzīvināta senā tradīcija - strādniekus tekstila specialitātēs rūpnīcai apmācīs Valmieras Profesionālajā vidusskolā. Par kadru mainību rūpnīca nesūdzas - algas darbiniekiem esot ap 600 latu pirms nodokļiem, kas reģionā ir labs rādītājs. Tāpat VSS prezidents norāda - uzņēmums stimulē arī Valmieras ekonomiku. «Bez tiem 860 cilvēkiem dodam daudziem darbu visriņķī - iepērkam cehu un teritorijas tīrīšanas, apsardzes, celtniecības, elektrotehniskos un citus pakalpojumus, un visbeidzot visi tie darbinieki savu saņemto algu tērē pilsētā, tā radot jaunas darba vietas, kas ir frizētavas, veikali,» VSS nozīmi Valmieras attīstībā nekautrējas uzsvērt A. O. Brutāns.

Pēdējo desmit gadu laikā VSS ražošanas procesa attīstībā ieguldīts vairāk nekā 70 miljoni latu, tūlīt tiks atvērta jau trešā stikla kausēšanas krāsns, kas paredzēta speciāla stikla ražošanai. Nostalģijai vietas VSS nav - produkti tiek nepārtraukti uzlaboti, un šobrīd tos realizē 32 valstīs visā pasaulē. Daži no ilggadējiem partneriem pat nolēmuši ražotnes pārcelt tieši blakus VSS.

«Latvijas veiksmes stāstus šobrīd vairāk var gaidīt no lielajiem uzņēmumiem kā VSS un Valpro, taču ticu - ja izdosies piesaistīt ārējo kapitālu, arī mazāka mēroga projekti varētu aiziet,» saka VBII projektu vadītājs Māris Ozols. Inkubatorā atbalstu šobrīd saņem 41 uzņēmums, kam novirzīts finansējums 747 tūkstošu latu apmērā. Projekti esot visdažādākie, M. Ozols min dažus - SIA De-Tris no kompozītmateriāliem ražo diskus sporta motocikliem un sadarbojas ar nopietnām motosporta komandām, SIA Muuv ieguvuši kvalitātes sertifikātu ISO27000 un konkurē ar nopietniem uzņēmumiem IT sektorā, bet Prodeko piedāvā putnu būrus no dabas materiāliem.

Tomēr ne visi ir veiksmes stāsti - gaļas kombinātam Triāls, kas nodrošināja ap 200 darbavietu, notiek maksātnespējas process, interese par uzņēmuma iegādi esot, taču nekas konkrēts. «Ja būtu ticīgs, es katru dienu lūgtu dievu, lai to kāds nopērk,» teic Valmieras mērs Inesis Boķis un atzīst - ļoti gaidot investorus. Paši gan investorus neaicina - negribot skaidroties ar KNAB un citām tiesībsargājošajām iestādēm. Tā jau gadījies, kad pašvaldība privātā investora rīcībā nodeva katlu mājas, lai tas sakārtotu siltumu pilsētā. Pēc pusotra gada skaidrošanās ar valsts varas iestādēm tas beidzot izdevies un siltumenerģijas tarifs esot viens no zemākajiem Latvijā, bet atkārtot ko tādu pašvaldība nevēlas. Saeimas deputāts Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK), kurš, strādādams Valmieras domē, bija vienīgais opozicionārs saviem kolēģiem, pašvaldībai gan pārmet tās pasīvo pozīciju naudas piesaistīšanā, turklāt pašvaldība savulaik neesot ņēmusi vērā viņa ieteikumus investoru meklēšanai, kas KNAB paskaidrojumus neprasītu. «Man bija priekšlikums izveidot mājaslapu Investē Valmierā, kur būtu precīza informācija par pilsētu,» saka deputāts. Viņaprāt, Valmiera par sevi nerada investoriem iekārojamas pilsētas tēlu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?