Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vējoņa pirmais pārbaudījums

Divus mēnešus pēc stāšanās amatā Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir pirmā nopietnā pārbaudījuma priekšā. To viņam likusi saprast ne tikai Vienotība, aicinot aktīvi iesaistīties politisko pretrunu novēršanā bēgļu jautājumā. Ar tikpat tiešu aicinājumu otrdien pie Valsts prezidenta ieradās arī nelielās Saeimas opozīcijas partijas.

«Katram Valsts prezidentam ir pirmās krustugunis,» pēc tikšanās sacīja Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars, aicinot prezidentu palīdzēt atrisināt «to bezizeju, kāda ir radusies koalīcijā». Partija No sirds Latvijai atgādināja par R. Vējoņa solījumu atjaunot Stratēģiskās analīzes komisiju, kas varētu sagatavot valsts pozīciju svarīgos jautājumos.

Valsts prezidenta R. Vējoņa viedokli viņa pārstāvji sola trešdien pēc tikšanās ar premjeri Laimdotu Straujumu (Vienotība). Viņa otrdien valdības sēdē demonstrēja sev neraksturīgu bardzību. Neatkarīgi no tā, vai koalīcijas partijas būs vienojušās, valdība 29. septembrī skatīs Latvijas pozīciju jautājumā par patvēruma meklētāju uzņemšanu, viņa uzsvēra. Tajā pašā sēdē plānots uzklausīt arī Iekšlietu ministrijas izveidotās darba grupas ziņojumu par bēgļu integrācijas plānu. L. Straujuma ar īpašu uzaicinājumu nodrošināt ministriju iesaisti darba grupā vērsās pie labklājības, kultūras, izglītības un zinātnes, veselības ministriem. Viņa arī uzsvēra, ka sagaida no darba grupas konkrētu plānu, lai Latvijas sabiedrībai ir skaidri saprotams, kur bēgļi dzīvos un kur strādās pēc ierašanās Latvijā.

NA netic riskiem

Valdība otrdien apstiprināja Ārlietu ministrijas ziņojumu par sekām, ar kādām Latvijai jārēķinās, atsakoties uzņemt patvēruma meklētājus. Ziņojumā norādīts, ka Latvija var zaudēt ES institūciju atbalstu austrumu robežas stiprināšanā, hibrīdkara draudu gadījumā. Tāpat nevarot gaidīt arī citu ES dalībvalstu solidaritāti, ja valstī ieplūdīs liels patvēruma meklētāju skaits no Ukrainas. Ārlietu ministrija uzsver, ka Latvija ir vienīgā valsts, kurai ir tik radikāla nostāja pret patvēruma meklētāju uzņemšanu. Lietuva un Igaunija ir pieņēmušas politisko lēmumu un «mēs sastrīdēsimies ar visu pasauli», sēdē sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (Vienotība).

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars šo ziņojumu otrdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu žurnālistiem raksturoja kā iebiedēšanas taktiku. NA rīcībā esošā informācija liecinot, ka Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera plānā netiek runāts par brīvprātības mehānismu ne attiecībā uz 160 000 patvēruma meklētāju sadalīšanu, ne tālākajā procesā. Latvija nevar piekrist obligātajai kvotai un «šajā pozīcijā Latvija nav viena, tai ir sabiedrotie». uzsvēra R. Dzintars.

Dokumentos arī esot minēta situācija, kad bēgļiem Latvija varētu būt tikai pagaidu uzturēšanās punkts, lai pēc tam izvēlētos citu valsti. «Tur ir skaidri rakstīts, ka sekundāra izceļošana nebūs pieļaujama - ja Latvija uzņems šos cilvēkus, tad arī atbildēs, lai viņi uzturētos Latvijā,» sacīja R. Dzintars. Viņš aicināja valdības pārstāvjus skaidrot Briselē, ka mūsu valsts spējas integrēt šos cilvēkus ir krietni atšķirīgas ne tikai saistībā ar vēsturisko situāciju, bet arī no drošības viedokļa, ņemot vērā Krievijas ģeopolitiskās intereses. NA pārstāvis apgalvoja, ka ar Valsts prezidentu R. Vējoni bijusi vienota izpratne, ka «Latvijai vajadzētu būt proaktīvai». Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) valdības sēdē norādīja: «Mēs varam daudz ko darīt proaktīvi, ja veidojas līdzīgi domājošu valstu grupa.» Taču Latvija vairs neesot kopā arī ar Lietuvu un Igauniju.

Grib pie galda

Nacionālā apvienība sarunai ar Valsts prezidentu R. Vējoni bija jūtami labāk sagatavojusies nekā dienu iepriekš Zaļo un Zemnieku savienība, kuras argumenti pret bēgļu uzņemšanu līdz galam netika izskaidroti. To bija pamanījuši arī NA līderi. «ZZS viedoklis atkarībā no situācijas mainās. Tā ir ZZS atbildība, vai tā ir principiāla pozīcija, vai taktisks gājiens, lai panāktu labvēlību sev citos jautājumos,» sacīja R. Dzintars.

R. Dzintars nedomā, ka pretrunas bēgļu jautājumā var izraisīt valdības krišanu, bet pieļauj, ka tās var izmantot kā ieganstu, lai pamainītu personālijas. Valdībā pieņemtā nacionālā pozīcija būtu jāapstiprina Eiropas lietu komisijā, kurā Vienotībai kopā ar tām opozīcijas partijām - Saskaņu un Latvijas Reģionu apvienību -, kuras neiebilst pret patvēruma meklētāju uzņemšanu, ir vairākums. LRA līderis M. Bondars uzsvēra, ka nebūtu pamata runāt par Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas piesaukto konstitucionālo krīzi, ja pie sarunu galda sēdētu visas Saeimā pārstāvētās partijas - LR līderis vērsās pie Valsts prezidenta, aicinot sarīkot šādu forumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?