Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vējš vītolos un suns - makaro ns

Manā bērnībā nebija mobilo telefonu, uz skolu katru rītu nācās čāpot trīs kilometrus (tikpat, saprotams, atpakaļ), turklāt abi šie fakti nebija nekas ārkārtējs.

Kino - bērnam rituāls

Nebija Kinder Surprise un interneta, toties bija (reti) saldējums ar rozīnēm kraukšķīgās vafeļu turziņās, bija koncerti skolās Kāpēc mīlēt klasisko mūziku, kuros no «pašas Rīgas» uz visattālāko Latvijas PSR nostūru skoliņām brauca īstas, nevis televīzijas šovos pusstundā «uzburtas» mūzikas, operas zvaigznes, divreiz gadā bija cirks un zoodārzs, bija Leļļu un vēl arī Jaunatnes teātris, bija grāmatas, daudz, daudz grāmatu (kad taujāju pēc bērnu literatūras tirāžām šais laikos, cipars paceļas labi ja līdz 5000, bet «mūslaikos» bērnu grāmatām nebija iedomājama zemāka tirāža par 30 000 eksemplāriem), ak jā, bija televizors, bet tas nudien nebija «katras ģimenes centrālais loceklis»… Bija kino - neticēsit, bet daudzos dažādos veidos. Pat maza ciematiņa kultūras namā virs zāles līmeņa sienā bija brīnumu caurumiņi - kinoprojekcijas kabīnītes lūkas, no kurām nāca gaisma un bilde, un gandrīz katrā skolā vismaz reizi nedēļā ieradās kinovīrs vai tante, kas uzstādīja līdzīgu kino demonstrēšanas uzparikti. Var jau teikt, ka šodien katrā skolā, arī laukos ir DVD vai cits aparāts, kas spēj ģenerēt kustīgos attēlus, tomēr tas pavisam nav TAS. Kino bērnam ir rituāls, piedzīvojums, notikums, pat svētki, un manā bērnībā kino bija viegli sasniedzama, patiešām «māksla tautai». Tauta, par laimi, vēl ir, bērni arī drusku, bet vai šai tautai ir īsts kino (nevis tā surogāts «mājas kinozāles», televizora vai mobilā telefona izmēra ekrānā) - tāds ir jautājums.

Par kariņu un partizāniem

Parevidējot atmiņu arhīvus, varu bez kautrēšanās atzīt, ka uz manu bērna/pusaudža psihi lielu iespaidu ir atstājušas latviešu filmas bērniem - vai tā būtu Adas Neretnieces Rita (1957), no kuras joprojām neaizmirstama aina ar mazo, drosmīgo meiteni Jolantu Gulbi - Ritu un ievainoto karavīru, kuru viņa aprūpēja un kurš runāja dīvainā mēlē (jauniņā Arnolda Liniņa tēls bija Pjērs), vai riktīgās piedzīvojumu un kara jeb puiku filmas - kā Aleksandra Leimaņa Cielaviņas armija (1964) vai Ērika Lāča un Jāņa Streiča Līvsalas zēni (1969), par kurām tikai daudz, daudz vēlāk uzzināju, ka tās «palīdzēja celt jauno sociālistisko iekārtu, cīnījās pret pagātnes mantojumu un apkaroja ideoloģiskos diversantus». Mums, bērniem, tās bija vienkārši filmas par kariņu un partizāniem - šerpajiem «mūsējiem». Un kur nu vēl ilgu bērnības laiku galvenais hits - Kapteiņa Enriko pulkstenis (1967), kurā režisors, tagad klasiķis Jānis Streičs agrāk par Robertu Zemeki saprata, ka mākslas filmā var «iemontēt» animāciju, - vai tad var aizmirst, kā skolas antismēķēšanas stundā burvīgajam resgalim Tomiņam acis kļūst zaļas un kvadrātīgas, kad «vienas cigarešu paciņas nikotīns nogalina zirgu», ar sekojošo multenīti, kurā nikotīnu sazelējies zirgs itin līdzīgs šļauganajam Tomam. Un dzirksteļojošais salūts uz Rīgas unikālā silueta fona Leona Krivāna dibenā, oi, brūnajās krimplēna biksēs! Tas viss Streiča Kapteinī Enriko! Svētki, ne dzīve.

Iztēles, izvēles nabadzība

Protams, arī padomjlaiku «mājas kinozālē» televizorā regulāri notika sīva konkurence starp padomju multeņu grāvējseriālu Nu, pagaidi tikai!/Nu pogoģi!, čehu melnbaltajiem smieklīgajiem sunīšiem Stremjanku un Makaronu no vienas puses un pedagoģiskajām, bet tik un tā jautrajām bērnu sporta un visādu talantu sacensībām Rīta pasts no Maskavas vai Esi kopā ar mums, dari kā mēs, esi labāks par mums no Vācijas Demokrātiskās Republikas. Un nacionālais jokdaris Hugo Diegs, krustmāte Lienīte un Maijas Augstkalnas leģendārais, visvislieliskākais raidījums Multiplikācijas tēlu pasaulē un pašas latviešu filmas! Šīs atmiņas nebūt nav sentimentāla aizmiršanās par tēmu «mūsu jaunībā pat zāle bija zaļāka».

Kad tagad dzirdu pukstus, ka «latviešu bērnus nav kur vest», nāk smiekli un ir nožēla reizē. Iztēles nabadzība izvēļu bagātībā - tā būtu katru vecāku individuāla lieta, padoms no malas daudz nelīdz.

Bēdīgākais ir tas, ka latviešu kino «bērnu sektorā» tiešām valda izvēles nabadzība. Viena Ūdensbumba resnajam runcim, vieni Mazie laupītāji, dažas «starptautiski atzītas» animācijas filmas piecos desmit gados, nevis sistemātiska latviešu jaunākās paaudzes skatītāju audzināšana/pieradināšana pie pašu kino ir nacionālās kultūrstratēģijas katastrofa, noziegums, kuru ne ar kādu argumentu neviena valdība nevar un nedrīkst attaisnot. Tas ir kultūrgenocīds pret bērniem. Cik tad ilgi leposimies, ka latviešu kino jau ir pasaules augstākajiem standartiem, pat iluzoro «mērauklu» Holivudu ieskaitot, atbilstoša filma (runa, protams, ir par Vara Braslas Emīla nedarbiem)? Jēziņ saldenais, kopš šī šedevra pirmizrādes aizritējuši jau 26 gadi! To laiku bērniem, kas līksmoja kinoteātros, jau pašiem ir bērni - bet kur ir viņu Emīls? Kur ir latviešu Nu, pagaidi! - mazs animēts seriāliņš, nezinu, par latviešu sesku un latviešu zaķi? Kur dzīvās dzīves reālijās balstīts stāsts puikām un meitenēm par pašiem - Kapteiņa Enriko pulkstenis 2011?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?