Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vēl viena vēstule vectētiņam ciemā

Dailes teātris sezonu sāk ar sev neierastu projektu. Trīs jauno aktieru un režisores Lauras Grozas kopdarbs teātra pagrabā Brīvības 36 ir dokumentāls stāsts par telšu pilsētiņu, kas pērn izauga iepretim Ministru kabineta ēkai.

Visas Latvijas adrese

«Mums ir viena adrese,» sūdzas viens no izrādes varoņiem, atzīmējot, ka vēstules telšu pilsētiņā pienākot atplēstas. Savā veidā tā ir visas Latvijas adrese, tāpēc dailēniešu projekts iedvesmo. Ar asredzību, ar profesionalitāti. Ar faktu, ka Dailē jau kādu laiku nav redzēts tik konsekvents, mērķtiecīgs darbs.

Izrādi veidojuši Artūrs Dīcis, Dainis Grūbe un Kristaps Rasims. Kā nojaušams, teātra pagrabā tā nonākusi teju vai nejauši - projekts aktieriem licies tik interesants, ka ar to nodarbojušies bez tieša darba devēja pasūtījuma. Ieguvēji šai gadījumā ir visi. Savā ziņā projekts ir pat huligānisks, ja ar huligānismu saprot klišeju noraidīšanu. Pārkāptās klišejas šoreiz vairāk sociālas, nevis teātra, bet šobrīd tāpēc vēl nozīmīgākas - Latvijas teātros akūti trūkst izrāžu, kas godīgi runātu par realitāti ap mums.

Drēgnajā pagrabā zem ventilācijas caurulēm uz betona grīdas uzslieta telts. Vide ir «īsta», kaut ne brīdi neslēpj teatrālismu. Betons un miklais aukstums, ko izstaro telpa, neitralizē gan skaidri saskatāmo skaņu un gaismu pulti, gan vienīgo didaktisko vietu izrādē - finālu, kurā sāk skanēt Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes Lāčplēša fragments kā uzbāzīgs atgādinājums par pazaudēto, «īsto» Latviju. Nostalģija saprotama, tomēr izrāde ir augstākas raudzes, rādot reālo, kaut nepatīkamo, spoguļattēlu.

Jāsmejas un jāraud

No telšu pilsētiņas iedzīvotāju intervijām aktieri izveidojuši trīs tēlus, par kuriem programmiņā raksta - visi notikumi ir patiesi, jebkura sakritība - apzināta. Izrādei attīstoties, tam brīžam grūti noticēt. Tas, kas iesākas kā idejiski dedzīga papļāpāšana par motīviem, telšu pilsētiņā dzīvojot, pāraug attiecību skaidrošanā, intrigās, dzīves pozīcijas definēšanā. Aktieri spēlē reālistiski, tomēr pēcgarša paliek kā pēc precīzas politiskas karikatūras groteska pārspīlējuma, kas izgaismo likumsakarības - «izlasīšanas». Jāsmejas un jāraud vienlaikus. Kas ir neticamākais? Ne jau fakts, ka telšu iedzīvotāji, izrādās, nav svētie - dzer, plūcas, lieto narkotikas. Ne sazvērestības teorijas vai tumšie noslēpumi, kas ik pa laikam iepeld sarunā. Ne joki ar zeku, kurš apsver domu sarakstīt Who's Who Latvijas kriminālajā pasaulē, vai puisi, kuram Puškins no aizkapa diktē savas vēl neuzrakstītās peršas. Izdevies tekstā noķert latvisko absurdu, kurā sajaucas iespējamais un neiespējamais, lai pakrūtē izrādes beigās iesistu pēkšņa atklāsme, kurai vairāk nekā stundu neesi spējis ļauties - viss taču te bija pa īstam. Gan līdz asarām smieklīgie valsts glābšanas plāni, ko bārsta telšu pilsētiņas iedzīvotāji - netiec gudrs, ģēniji vai vājprātīgie. Gan dzīves filozofija, ko viņi pārstāv.

Atsevišķi masu mediji atspoguļoja izrādi ar nosodījumu balsī. Kā drīkst zaimot tos, kas cīnās pret krīzi? Aktieri, starp citu, pret varoņiem izturas toleranti - spēlē atturīgi, neironizē, nekariķē. Bet «zaimi» tie tiešām ir. Ja ticat liekulīgajiem «krīze - iespēja», «(jebkurš) protests - cīņa» utt. saukļiem. Ja šaubāties, novērtējiet telšu pilsētiņas «izlasi» - biznesmenis, kura uzņēmums bankrotē, kamēr viņš «protestē», vīrs, kas «cīnās pret netaisnību», kamēr viņa uz gultas gulošā, bezpalīdzīgā sieva Rīgas nomalē spiesta iztikt saviem spēkiem, nepabarotu bērnu tēvs... Patiešām - modernās Latvijas varoņi.

Telšu pilsētiņa gribēja kļūt par atklātu vēstuli. Neizdevās. Arī Brīvības 36 ir vēstule, lai arī adresāts te kā krievu klasikā - vectētiņam ciemā. Kur tad var nonākt sūtījums, uz kura nelaimīgs cilvēkbērns uzrakstījis sev tik svarīgo, bet citiem neko neizsakošo adresi, iekšā ieliekot nepatīkamu, bet svarīgu patiesību? Vectētiņš nesaņems. Bet mums pārējiem gan derētu izlasīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?