Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vēlas aizmirst plūdus un gaidīt operas svētkus

Kultūras nami pilsētā ir pat divi. Ar ES fondu atbalstu izremontētajā Krustpils Kultūras namā ir viss, ieskaitot savu skaņu ierakstu studiju. Pēdējais lielais pasākums te bijis Jēkabpils slimnīcas 100 gadu jubilejas svinības. Aizvadītajā vasarā Jēkabpilij piesaistīja uzmanību Sanktpēterburgas Operas viesizrāde Rigoleto, kā arī mūsu Nacionālās operas baleta Gulbju ezers izrāde Krustpils saliņas estrādē.

Producents Spartaks Leimanis saka - negribu taisīt priekšvēlēšanu reklāmu, «tomēr Salcevičam cepuri nost!». Pilsētas atbalsts bijis izšķirošs, lai nākamgad rīkotu jau plašākus operas svētkus ar divām izrādēm - Baltkrievijas Operas iestudēto Aleksandra Borodina Kņazu Igoru un Sanktpēterburgas Operā uzvesto retumu, kuru noteikti Latvijas skatītājs nav dzirdējis un redzējis - Gaetāno Doniceti komisko operu Cars Pēteris Pirmais. Nākamvasar uz Jēkabpili brauks arī Latvijas Nacionālās operas balets ar Žizeles iestudējumu. Vaicāti, kam adresēti šie pasākumi - vietējiem skatītājiem vai tūristiem, L. Salcevičs un S. Leimanis neatkarīgi viens no otra atbild - pusi uz pusi.

Jēkabpilī ir vairāk nekā 90 nevalstisko organizāciju, bet daudzmaz pamanāmas - kādas desmit, kuru vidū ir Uzņēmēju biedrība, jauniešu organizācija 13. pirmdiena, kā arī Daigas Zaķes vadītais Izglītības iniciatīvas centrs, kurš izveidots 2001. gadā un pašvaldība ir tās dibinātājs. Uzņēmēju biedrība dibināta pirms divarpus gadiem, un tai ir trīspusējais līgums ar domi un arodbiedrībām. ES finansējumu tā piesaista arī, lai rīkotu kursus, kuros apmācīt uzņēmējus apgūt ES naudu, stāsta biedrības vadītāja Ilona Studāne. Domes pārstāvji sadarbību ar nevalstisko sektoru raksturo atturīgi, jo agrāk saskatīja tajā tikai naudas prasītājus. Tagad tā vairs neesot. Izglītības iniciatīvas centrs savus projektus īsteno visā Latvijā un arī aktīvi apgūst ES finansējumu. Tā prioritāte ir ne tikai izglītība, bet arī integrācija, kas, dažuprāt, saistīta ar zināmu izdevīgumu. Centrs ieinteresēti iesaistījies arī valsts budžeta jaunizveidotajā sabiedrības saliedēšanas programmā skolām. Taču nav pamata apstrīdēt pievēršanos šim virzienam, jo Jēkabpilī dzīvojot 41 tautības cilvēki. Padomju laikā te bija armijas daļa un slēgtā teritorija, kurā atradās arī Krustpils pils.

Viens no centrālajiem jautājumiem ir čigānu (romu) bērnu izglītošana un integrēšana sabiedrībā, kam pievērsta īpaša uzmanība. Tas nav palicis bez rezultātiem - redzot, ka šī ir pilsēta, kurā atbalsta čigānus (romus), viņi pašsaprotami tiecas uz šo vietu un romu skaits esot pieaudzis, kas, dažuprāt, rada arī problēmas. «Jēkabpils ir labais piemērs, kā sadzīvot daudzām tautībām. Nav bijušas etniskās nesaskaņas,» ir pārliecināta centra vadītāja D. Zaķe. Katru gadu pašvaldība nevalstiskajam organizācijām atvēl finansējumu, kura izmantošanā aktīvākās ir tieši ar etniskajām grupām saistītas biedrības. «Esmu dzimusi Jēkabpilī, apprecējusi vīru no Jēkabpils [Saeimas deputātu Dzintaru Zaķi]. Visu mūžu te esam dzīvojuši. Mums būtiski saglabāt to mieru, kas nav iegūstams lielā pilsētā un kas ir tikai Jēkabpilī. Te ir vecāki, draugi. Tu visus pazīsti un tevi pazīst,» saka D. Zaķe, piebilstot - uz vietas dzīvojot jau to nepamanot, bet, kad atbraucot draugi vai radi no citurienes, viņi bieži sakot: kā jums te viss mainījies. Vienīgais, ko varot vēlēt pilsētai - iegūt savu seju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?