Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vēlēšanu kampaņa sāksies ar jauniem ierobežojumiem

Pašvaldību priekšvēlēšanu aģitācijas periods ir pienācis - tas sāksies sestdien, 2. februārī, un tajā partijām jārēķinās ar jauniem reklāmas kampaņas un tās finansēšanas nosacījumiem, kādi nebija iepriekš. Vēlēšanu dienā un 30 dienu pirms tām ir arī noteikti ierobežojumi kandidātiem izvietot reklāmu televīzijā, taču partijas varēs izmantot tām paredzēto bezmaksas raidlaiku sabiedriskajā televīzijā un radio, ja vien būs pieteikušas kandidātu sarakstus Rīgā vai vismaz piecu republikas pilsētu un novadu domēs. Elektroniskie mediji varēs organizēt arī priekšvēlēšanu diskusiju raidījumus.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) interneta mājaslapā ikvienam vēlētājam ir plaši pieejama informācija par kārtību - kādā notiek kandidātu sarakstu iesniegšana - vēlēšanas, kā arī reklāmas kampaņa un tās finansēšana. CVK informē, ka kandidātu sarakstus 119 domju vēlēšanās varēs iesniegt vietējā vēlēšanu komisijā no 12. līdz 22. aprīlim. Likums noteic, ka partijas vēlēšanām varēs pieteikt Latvijas un Eiropas Savienības pilsoņus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu un dzīvo pašvaldības teritorijā vai arī strādā tajā vismaz pēdējos četrus mēnešus. Kandidēt var arī pašvaldībā, kur pilsonim pieder nekustamais īpašums. Savukārt vēlētājiem jāielāgo, ka atšķirībā no Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām novada vai pilsētas domi var vēlēt tikai tajā pašvaldībā, kur ir deklarēta dzīvesvieta vismaz 90 dienu pirms vēlēšanām - tātad līdz 3. martam. Balsot var arī pašvaldībā, kurā pieder nekustamais īpašums. Mainīt sākotnēji reģistrēto vēlēšanu iecirkni var līdz 7. maijam.

No 2. februāra Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sāks uzskaitīt partiju kampaņā izlietoto finansējumu, kura griesti ir saistīti ar vēlētāju skaitu katrā pašvaldībā iepriekšējās vēlēšanās un ir 18,56 santīmi uz vēlētāju. Atsaucoties uz KNAB sniegto informāciju, aģentūra LETA informē, ka Rīgā vienai partijai atļautais tēriņu apmērs ir 76 584 lati, Daugavpilī - 11 814 latu, Liepājā - 8834 lati, Jelgavā - 7555 lati, Rēzeknē - 4896 lati, Ventspilī - 4742 lati. Savukārt Babītes novadā partijas varēs iztērēt 1133 latus, bet Vārkavas novadā - tikai 357 latus. Ja kāds politiskais spēks startē visās pašvaldībās, tas varētu kopā tērēt 277 425 latus. Iepriekšējo vēlēšanu pieredze rāda - lai palielinātu atļautā finansējuma apmēru, tās piesaka sevi pēc iespējas lielākā skaitā pašvaldību, bieži iesniedzot nepilnus kandidātu sarakstus un uz uzvaru pat necerot.

Pirms šīm pašvaldību vēlēšanām Saeima pieņēma arī jaunu Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, kurā apvienota līdz tam trīs dažādos likumos noteiktā kārtība Saeimas, EP un pašvaldību vēlēšanās. Jaunie nosacījumi ļauj partijām dalīt bukletus un citus aģitācijas materiālus ielās, uz tiltiem, tuneļos un citur, kā arī publiskās vietās novietot teltis un aģitācijas galdus, saskaņojot ar pašvaldību un konkrētās vietas īpašnieku. Taču pašvaldībai ir arī tiesības līdz vēlēšanu kampaņas sākumam noteikt saistošajos noteikumos reklāmas izvietošanas ierobežojumus, ko Rīgas dome arī izdarīja, izraisot asu labējo partiju pretreakciju par administratīvā resursa izmantošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?