Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vēlmi uzlabot mediju darbu vērtē atturīgi

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) pieņēmis lēmumu ministrijas paspārnē izveidot darba grupu «plašsaziņas līdzekļu darbības pilnveidošanai». Saskaņā ar ministra ieceri tās uzdevums būtu šī gada laikā sasniegt vairākus mērķus, reizē sagatavojot arī tam nepieciešamo normatīvo aktu grozījumus. Dienas aptaujātie eksperti darba grupas izveidi vērtē pretrunīgi - pārmaiņas mediju vidē esot nepieciešamas, taču pašreizējais darba grupas darbības formulējums radot iespaidu, ka bez vēlmes sakārtot novecojušo likumdošanu ir arī vēlme noteikt mediju darba prioritātes.

Sīkāku skaidrojumu par pieņemto lēmumu Dienai no J. Bordāna viņa darba vizītes Īrijā dēļ uzzināt neizdevās, taču iepriekš aģentūrai LETA ministrs paudis, ka darba grupas izveides mērķis esot nodrošināt demokrātiskai sabiedrībai pilnvērtīgu, kvalitatīvu informācijas un diskusiju telpu Latvijā, garantētu vārda brīvību, viedokļu daudzveidību, neatkarīgu informācijas vidi, tajā skaitā plašsaziņas līdzekļu finansējuma caurskatāmību. Ministrs iecerējis, ka darba grupā būtu jāiesaistās Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes, vairāku Saeimas komisiju un atsevišķu ministriju un augstskolu pārstāvjiem.

Ministra preses sekretāre Līga Ādamsone slimības dēļ plašākus komentārus nesniedza, tikai norādīja, ka nekādu politisko motīvu šeit neesot un darba grupa izveidota, lai «vairāk domātu par latvisko vidi, demokrātisko vidi, Eiropas vidi, lai Latvijā nedominētu citvalodīgas informatīvās telpas». Viņa piebilda, ka iecerētās izmaiņas «attieksies uz visiem medijiem, veicot grozījumus likumdošanā».

Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas studiju katedras vadītāja, mediju eksperte Anda Rožukalne uzskata, ka izmaiņas mediju darba regulējumā ir nepieciešamas. «Ir vairākas svarīgas problēmas, kas nav atrisinātas, jo medijiem izpildvarā nav nevienas institūcijas, kas tieši atbild par mediju darbību,» saka A. Rožukalne. Viņas skatījumā tāds varētu būt departaments Kultūras ministrijā. Viņa arī uzsver, ka izstrādes stadijā jau ilgstoši esot dažādas izmaiņas likumdošanā, kas varētu uzlabot mediju profesionālās darbības pamatu un tās tiesisko ietvaru. Normatīvie akti esot jāpapildina jautājumos par masu mediju statusu, interneta medijiem, redakcionālo neatkarību un īpašnieku caurskatāmību. Latvijā joprojām neesot arī ierobežojumu mediju dibināšanai, tāpēc tādus var veidot arī partijas, pašvaldības un reklāmas aģentūras, tādējādi degradējot izpratni par medijiem vispār.» Tomēr šajā iecerē es redzu arī diskutējamas lietas, kas liek domāt, ka darba grupas uzdevumi var būt saistīti ar politiskām idejām, kam nav nekāda sakara ar mediju likumu kvalitāti,» uzsver A. Rožukalne. Viņa norāda, ka ieceres par nacionālās intereses ievērojošu informācijas telpu un Eiropas informācijas pavairošanu, viņasprāt, ietverot ne tikai aktuālus politiskos jautājumus, bet arī tādus plānus, ko diez vai būtu iespējams ierakstīt likumdošanā.

Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Sergejs Kruks uzskata, ka valdības neapmierinātība ar mediju darbību pēdējo divu gadu laikā esot kļuvusi izteikta un šāda iniciatīva sākot izskatīties «pēc valstsvīru iejaukšanās žurnālistikā». Viņš norāda, ka mērķis «pilnveidot plašsaziņas līdzekļu darbu» esot žurnālistu profesionālās pašorganizācijas lieta, nevis ministrijas kompetence, turklāt žurnālisti uz mediju institūcijām kavējošiem likumdošanas trūkumiem esot norādījuši jau sen. «Runājot pragmatiski, šī iniciatīva ir vērsta pret Saskaņas centru - ministrija domā, ka, apkarojot medijus krievu valodā, izdosies mazināt SC popularitāti,» uzskata S. Kruks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?