Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vēlreiz par kaķa dabu

Kaķis ir mīļš un pieglaudīgs, un vienlaikus - neatkarīgs mājdzīvnieks. Bieži esmu dzirdējusi - kaķis ir izvēlīgs, brāķē saimnieka piedāvāto barību, pieprasa tikai jēlas zivis, ceļ saimnieku augšā naktī, lai saņemtu savu dienišķo devu. Es iesaku neizdabāt kaķa vēlmēm. Izturiet vienu, divas, trīs naktis un būsiet savu kaķi uzvarējuši divcīņā uz visu atlikušo mūžu.

Ja kaķis neēd pasniegto barību, neko citu nepiedāvājiet. Pēc laika dodiet to pašu, no kā kaķis atteicies. Izsalkušais mīlulis apēdīs visu un bļodiņu izlaizīs. Kaķa īpašniekam jāievēro, ka trauks ar neapēsto barību uzreiz nav jānovāc. Kaķim patīk mazliet ieēst, aiziet prom, pagulēt, paspēlēties un atkal atgriezties pie barības trauka. Galvenais - kaķim katru dienu nepieciešams svaigs ūdens. Uzmanību, neļaujiet mincim dzert ūdeni no puķu vāzes, kaut viņiem tas ļoti garšo. Kaķis var aiziet bojā!

Daudzi cilvēki uzskata - kaķis nevar dzīvot bez zivīm. Piekrītu, zivis jādod, bet tikai vārītas. Labāk savārīt tās kopā ar auzu pārslām un pasniegt mincim ar visu novārījumu. Taču kā regulāra barība zivis kaķiem nav vēlamas. Īpaši bīstamas zivis ir runčiem, jo veicina urīnakmeņu veidošanos. Kaķim var dot jebkuru gaļu - teļa, liellopu, aitas un cūkas gaļu. Gaļa jādod jēla, tikai cūkgaļa jānovāra. Barībai var izmantot arī lopu iekšējos orgānus - sirdi, aknas, plaušas, nieres -, jo tajos ir daudz vitamīnu. Kaķa ēdienkartē var iekļaut pienu, sieru un biezpienu. No spalvu kamoliņiem kuņģī minči atbrīvojas ar zāles palīdzību. Vasarā noderēs vārpata (to es salasu un izžāvēju arī ziemai, un pa šķipsniņai ielieku vāzītē kā puķes, kaķiem ļoti iet pie sirds tāds deserts). Ziemā trauciņā uz palodzes var iesēt auzas vai kviešus. Tagad zooveikalos un veterinārajās aptiekās nopērkami dažādi graudiņi, kas mazajam tīģerītim palīdz atbrīvoties no salaizītajām spalvām. Vismaz divas reizes gadā kaķis jāattārpo, bet es iesaku profilakses nolūkos reizi nedēļā barībai pierīvēt ķiploka daiviņas pusīti.

Man bieži jautā, vai kaķi var sodīt par nedarbiem. Nedariet to nekādā gadījumā, jo kaķis nesaistīs sodu ar padarītajiem nedarbiem. Saku - nē! Pēc soda saņemšanas viņš baidīsies no jums vai kļūs agresīvs. Kaķim ir sveša komanda «nedrīkst!». Iesaku netiešās iebiedēšanas metodes, kuras dzīvnieks nesaistīs ar jums, bet tās liks viņam vairīties no aizliegtām vietām un nevēlamas rīcības. Piemēram, klasiska ir aplaistīšanas metode. Ja kaķis trin nadziņus pret dīvāna malu vai rāpjas pa aizkariem, apsmidziniet viņu no pulverizatora! Ja kaķis dara blēņas, metiet viņam ar vieglu atslēgu saišķi vai plastmasas bundžiņu, kurā džinkst monētas. Ja kaķis rok zemi puķu podā, saduriet tajā koka irbulīšus. Domājiet, fantazējiet! Lai jums veicas! Tomēr vislabāk kaķim piedāvāt alternatīvus risinājumus - ierīkot dēlīšus nagu trīšanai, uzdāvināt graužamas rotaļlietas. Kaķi blēņas dara, arī garlaicības mākti. Tāpēc, ja vien iespējams, iegādājieties otru kaķi.

*Latvijas Felinoloģijas asociācijas Felimurs prezidente

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?