Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Veltījums horvātu mūzikas leģendai

Inese Lūsiņa

«Man gribējās, lai orķestra mūziķi tieši bigbenda muzicēšanā iegūtu kaut ko nedaudz vairāk nekā līdz šim. Padalīties nedaudz ar savu pieredzi džezā. Vienkārši gribējās piedāvāt kaut ko jaunu, līdz šim nespēlētu. Leģendārais dziedātājs un komponists Ivo Robičs ir horvātu Frenks Sinatra! Man ir liels prieks, ka kopā ar mums būs solisti no komponista dzimtenes - horvātu vokālists Daniels Čačija un austriešu izcelsmes trompetists Gerhards Ornigs -, kuri abi ir izcili improvizētāji,» šādi orķestra Rīga saksofonists Dāvis Jurka stāsta par jauno programmu Tribute to Ivo Robič, ko orķestris viņa vadībā cels priekšā pavasara džeza koncertā kinoteātrī Splendid Palace 6. aprīlī plkst. 19.00.

XX gadsimta Eiropas popmūzikas vēsturē īpašu vietu ieņēma toreizējās sociālistiskās Dienvidslāvijas (Slovēnijas, Horvātijas un Serbijas) mūzika, kas teju pusgadsimtu bagātināja Eiropas mūzikas ainavu ar slaveniem māksliniekiem un grupām, kur tika rīkoti festivāli un konkursi. Popmūzikas dziedātājs un komponists Ivo Robičs (1923-2000) no Horvātijas bija viens no bijušās Dienvidslāvijas zvaigznēm un viens no tās pirmajiem starptautiski atzītajiem māksliniekiem. Uz Dienvidslāvijas mūzikas skatuves viņš parādījās 40. gadu beigās kā Zagrebas Radio orķestra solists. 50. gados viņš devās uz ārzemēm un radīja savu pirmo starptautiski atzīto hitu Morgen, kas 1959. gadā Amerikā četrpadsmit nedēļas noturējās Billboard Hot 100. Šīs dziesmas dēļ Robiču iesauca par Misteru Morgenu. Tomēr vispopulārākais viņa hits ir Stranci u Noci (Svešinieki naktī). 60. gados Robičs sadarbojās ar Bertu Kempfertu, Frediju Kvīnu un Dīnu Martinu, veica ierakstus kompānijā Polydor Records, dziedot vācu valodā.

Ivo Robiča mūzikai jaunu elpu ir devuši aranžējumi džeza stilā, kurus veidojis Pāvels Klimaševskis. Tos Zagrebas džeza orķestris 2014. gadā ierakstīja albumā Hgm Plays The Music Of Ivo Robić, par solistu izvēloties jauno horvātu dziedātāju Danielu Čačiju, kurš tagad uzstāsies Rīgā. Daniels Čačija ir ieguvis džeza dziedātāja maģistra grādu Grācas Mūzikas un lietišķās mākslas universitātē, bijis European Broadcast Jazz Competition 2011 finālists un Horvātijas mūzikas balvas Porin laureāts (2014). Viņš sadarbojies ar Vācijas Nacionālo džeza orķestri un šobrīd ir Vācijas ierakstu kompānijas Mons Records mākslinieks. Nesen viņš izvirzīts prestižajai Vācijas Echo Jazz 2016 balvai kategorijā Gada dziedātājs. Visas dziesmas Rīgā viņš dziedās horvātu valodā. Savukārt trompetists austrietis Gerhards Ornigs tepat pie mums pērn izcīnīja Grand Prix konkursā Riga Jazz Stage, saņemot arī speciālbalvu improvizāciju konkursā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?