Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Vēršas Satversmes tiesā par īres līgumiem

Satversmes tiesa vakar ierosināja lietu par likuma «Par dzīvojamo telpu īri» 8. panta pirmā teikuma atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 105. pantam. Šis teikums nosaka - ja dzīvojamā māja vai dzīvoklis pāriet citas juridiskās vai fiziskās personas īpašumā, jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īres līgumi.

Prasības iesniedzēja - Rīgas apgabaltiesa - uzskata, ka šī norma neatbilst Satversmes 105. pantam, kurā noteikts, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu, to nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm, bet īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

Rīgas apgabaltiesa izskatīja lietu, kurā kredītiestāde, pārņemot kādu ieķīlātu dzīvokli savā īpašumā, atklāja, ka dzīvokļa iepriekšējais īpašnieks ir noslēdzis īres līgumu, informē Satversmes tiesas priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska. Saskaņā ar apstrīdēto normu šis līgums ir saistošs kredītiestādei, tādējādi tā konstatējusi, ka iespējas brīvi rīkoties ar savu īpašumu esot traucētas, un vērsusies tiesā ar prasījumu par īres līguma izbeigšanu. Apgabaltiesa norāda, ka dzīvokļa jaunā īpašnieka - kredītiestādes - īpašumtiesības ierobežotas nesamērīgi. Apstrīdētā norma neesot grozīta vairāk nekā divdesmit gadu, taču tās mērķis esot zaudējis savu aktualitāti. Pirmkārt, likumdevēja izvirzītais mērķis - īrnieku interešu aizsardzība namu denacionalizācijas kontekstā - neatbilst mūsdienu sociālajai un ekonomiskajai situācijai Latvijā. Otrkārt, apstrīdētā norma ļauj īpašniekam, kura īpašumu paredzēts izsolīt piespiedu kārtā, slēgt fiktīvus darījumus un kavēt jaunā nekustamā īpašuma ieguvēja ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā.

Apgabaltiesas rīcību apsveic zvērināts advokāts un maksātnespējas administrators Normunds Šlitke. Viņaprāt, ir nepieņemama situācija, ka pēc dzīvokļa iegādes jaunais īpašnieks pēkšņi konstatē, ka dzīvoklī ir īrnieks. «Atliek likumā ierakstīt, ka šādos gadījumos spēkā ir īres līgums, ja persona ir deklarējusies, un vilks būs paēdis, bet kaza dzīva. Tad izsoles rīkotāji, ielūkojoties reģistros, varētu pārbaudīt, vai dzīvoklī kāds ir deklarējies, un noskaidrot, vai viņam ir spēkā īres līgums,» izteicās advokāts.

Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Saeimu līdz 2013. gada 6. janvārim iesniegt atbildes rakstu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2014. gada 23. marts. Par lietas izskatīšanas procesu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas. N. Šlitke prognozē - ja Saeima saņems speciālistu atzinumus, ka Satversmes tiesā var zaudēt, tā steidzami var grozīt likuma normu jau pirms lietas izskatīšanas Satversmes tiesā, jo pirms vēlēšanām zaudēt neviens negribēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?