Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vērts uzlabot ražošanu

Procesu analīze ir atslēga uz efektīvu resursu izmantošanu uzņēmumā. Nereti uzņēmējiem šķiet, ka ražošanas procesi izstrādāti līdz pilnībai, tomēr, rūpīgāk izanalizējot, tos var uzlabot.

Ikvienam uzņēmējam ir būtiski līdz sīkākajām detaļām izprast ražošanas plūsmu un to dokumentēt. Kāpēc ir svarīgi pierakstīt? Bieži uzskatām, ka daudz zinām un ka viss ir skaidrs, bet, tiklīdz ikviens process pierakstīts, tā iespējams ieraudzīt iepriekš nepamanīto. Vizualizēšana palīdz saskatīt nepilnības un kritiski paraudzīties uz šķietami pašsaprotamiem procesiem. Tādējādi iespējams izprast, vai uzņēmējs tik tiešām zina visu un pietiekami detalizēti. Uzņēmuma procesu analīzi ieteicams veikt ar kādu kopā, jo tādā veidā iespējams veiksmīgāk tos izpētīt, pamanīt kļūdas, kā arī meklēt jaunus risinājumus.

Ērtāk un vienkāršāk veikt uzņēmuma procesu analīzi palīdzēs līmlapiņas. Uz katras lapiņas jāuzraksta viens process, izkārtojot secīgā kārtībā. Veicot procesu analīzi, nepieciešams detalizēti dokumentēt dažādus uzņēmumā izmantotos resursu veidus: iekārtas - būtiski pievērst uzmanību jaudai un izmantošanas laikam; darbaspēku - jāanalizē, cik cilvēku iesaistīti katrā procesā, vai viens cilvēks var iesaistīties vairākos procesos, cik daudz laika tiek patērēts, veicot katru no ražošanas darbībām; telpas - pat ja tiek izmantotas uzņēmuma paša telpas, jāatceras par to izmaksām; enerģiju - svarīgi izmērīt enerģijas patēriņu katram procesam atsevišķi, uzliekot kontroles mērītājus, tāpat, ja tiek izmantotas personīgās telpas, patērētā enerģija jāiekļauj izmaksu aprēķinos.

Pēc tam kad apzināti visi resursi un to izmantošana, jāizprot katrs uzņēmuma ražošanā īstenotais process un tas, ko iespējams mainīt, lai uzlabotu efektivitāti. Ražošanas procesos gandrīz vienmēr ir kļūdas, tāpēc uzlabot tos var nepārtraukti. Lai izvairītos no kļūdām visā saražotajā partijā, kvalitātes kontroli nepieciešams veikt ražošanas procesa sākumā, tādā veidā ietaupot ievērojamu daudzumu resursu.

Domājot par procesu optimizēšanu, vērts pārskatīt plūsmas loģiskumu jeb posmus, kuros notiek kvalitātes kontrole, iekārtu izvietojumu, resursu izmantošanu, pārliecinoties, vai vienlaikus iespējams veikt vairākus procesus.

Preces pašizmaksu ir būtiski aprēķināt, lai varētu noteikt produkta vienības izmaksas un vēlāk arī tā pārdošanas cenu. Tāpat, zinot produkta vienības izmaksas, iespējams salīdzināt dažādu produktu un partiju pašizmaksas. Saprotot, kurš no procesiem ir dārgāks, var plānot izmaksu samazinājumu. Gadījumos, kad konkurenti pārdod savu produkciju lētāk, uzņēmējs var izanalizēt izmaksas un to, kā tās iespējams samazināt.

Izmaksu aprēķinā nepieciešams iekļaut gan tiešās izmaksas, kas atkarīgas no saražotās produkcijas daudzuma, piemēram, izejvielas, pamatstrādnieku algas, gan netiešās izmaksas - ražošanas vispārējās izmaksas, piemēram, iekārtu remonta izmaksas, apdrošināšanas maksājumus, ražošanas administrācijas algas.

*SIA Fristads Kansas Production finanšu direktore un Nordea biznesa skolas lektore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?