Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Veselības karšu vietā prostitūtām piedāvā atbalsta kabinetus

Kamēr Vācijā un Nīderlandē intīmpakalpojumu sniegšanai ceļu malās ierīkotas īpaši paredzētas nojumes, bet Zviedrijā un Norvēģijā šī nodarbe aizliegta ar likumu, Latvijā prostitūcija, kā definē Iekšlietu ministrijas (IeM) nozares politikas departamenta direktors Dmitrijs Trofimovs, atrodas vidusstāvoklī. Lai gan šo naudas pelnīšanas veidu valsts profesiju klasifikatorā neatrast, to regulē Ministru kabineta noteikumi, kas paredz - ar prostitūciju aizliegts nodarboties nepilngadīgajiem un personām, kurām nav veselības kartes.

Tieši šis venerologa un dermatologa izsniegtais dokuments vai tā neesamība ir āķis, kas likumsargiem ļauj kontrolēt intīmpakalpojumu nozari valstī, taču statistika rāda, ka noteiktā parauga veselības karti Latvijā izņēmušas tikai dažas personas, tātad - vairums ar prostitūciju nodarbojas nelegāli, kas rada bažas par viņu veselību un seksuāli transmisīvo slimību izplatīšanās risku. Tāpēc IeM amatpersonas iecerējušas grozījumus veselības pārbaužu kārtības jomā, taču vēl nav izlēmušas par to dabu. «Mūsu iecere ir šo jomu pilnveidot, tāpēc, lai saprastu, kurā virzienā strādāt, uzsākām diskusijas ar vairākām iesaistītajām pusēm. Taču līdz šim paustie viedokļi krasi atšķiras, un līdz kopsaucējam vēl tāls ceļš ejams. Piemēram, tiesībsargs un Resursu centrs sievietēm Marta uzstāj, ka veselības karšu prasība jālikvidē, savukārt Veselības ministrija un dažādu slimību profilakses biedrības - ka prostitūcijā iesaistīto personu veselība būtu jākontrolē pastiprināti,» norāda D. Trofimovs.

«Veselības karšu prasība neatbilst Apvienoto Nāciju Organizācijas konvencijai, kas nosaka, ka uz prostitūcijā iesaistītajām personām nedrīkst attiekties ar uzraudzību vai reģistrāciju saistītas prasības. Savukārt Latvijā tas šobrīd atļauts ar likumu veselības karšu veidā. Turklāt šie noteikumi aizsargā nevis pakalpojuma sniedzēju, bet gan ņēmēju, kam valsts neizvirza nekādus pienākumus - pat ne izsargāties,» pauž Resursu centra sievietēm Marta juriste Izita Kļaviņa. Veselības karšu efektivitāti apšauba arī Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane: «Šī prasība ir kompromitējoša un ļoti formāla vienlaikus, jo nenosaka veselības pārbaužu apjomu. Turklāt - risks saslimt ir katru dienu, tikmēr derīgā veselības karte radīs maldīgu priekšstatu, ka cilvēks ir vesels.»

Diskusijā iesaistītās biedrības Dia+logs, valdes priekšsēdētāja Ruta Kaupe norāda, ka veselības kartes der kā pagaidu variants, lai ierobežotu HIV infekcijas izplatību: «Atbalstāms ir viss, kas palīdz cilvēkam saglabāt viņa veselību, pat pie viņa nodarbošanās. Tomēr jāņem vērā, ka vairums intīmpakalpojumu sniedzēju ir narkotiku atkarīgi, tāpēc no ārstiem vairās un apzinīguma līmenis veselības jomā nav augsts. Risinājums būtu atbalsta un veselības kabineti, nevis represīvas metodes.» Arī I. Kļaviņa veselības karšu vietā piedāvā radīt valsts nodrošinātu veselības pakalpojumu kompleksu un izejas programmas personām, kuras vēlas pārtraukt nodarboties ar prostitūciju, taču dažādu iemeslu dēļ to nespēj.

Tikmēr D. Trofimovs skaidro, ka Latvijā netiek veikta prostitūcijas pakalpojumu sniedzēju uzskaite, taču šai nozarei pievērsta pastiprināta uzmanība cilvēktirdzniecības apkarošanas un sabiedrības veselības kontekstā. Viņš sola, ka diskusijas turpināsies un veselības karšu jautājumam tiks rasts risinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?