Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Vēstnieki var būt balsts eksportam

Patlaban pasaulē notiek ekonomiska konkurence starp sabiedrībām un valstīm. Ņemot vērā globālās norises un to, ka Latvija neierindojas pasaules ekonomiski ietekmīgāko valstu aprindās, mums būtu stratēģiski svarīgi saprast, kas ir mūsu atslēgcilvēki, valsts ekonomikas un tautsaimniecības nesēji pasaulē.

Vēsturiski Latvijā izveidojušās dažādu valstu vēstniecības, kuru izveides iemesli bijuši visdažādākie. Vēstniecību darbība tiek finansēta no valsts budžeta, kas nozīmē, ka šim finansējumam būtu jābūt kā investīcijai ekonomiskajai izaugsmei.

Ja papētām Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumu un citus publiski pieejamos resursus, vēstniecību un vēstnieku uzdevums ir nodrošināt Latvijas Republikas (LR) un tās pilsoņu, kā arī LR juridisko personu interešu aizsardzību ārvalstīs, LR valsts institūciju starptautisko sakaru koordinēšanu, diplomātiskā protokola ievērošanu, ārvalstu oficiālo institūciju un sabiedrības par LR informēšanu. Vēstnieks ikdienā plāno vēstniecības darbu, organizē savas valsts pilsoņiem sadarbību ar valsti, kuru pārstāv vēstniecība, veido diplomātiskās sarakstes un uztur kontaktus ar citu valstu diplomātiskajām pārstāvniecībām, piedalās valstu sadarbības pasākumos un ārvalstu vizītēs, kur reprezentē savu valsti.

Vēstniecību tīkls jāveido, balstoties uz Latvijas eksporta potenciālu konkrētajās valstīs. Veidojot vēstniecības, jāsaprot, vai Latvija izvēlētajās valstīs varēs ienākt ar savu eksportu. Tīkla izveidei jābūt saskaņotai ar Latvijas ekonomiskās izaugsmes mērķu sasniegšanu. Savukārt vēstnieku atlasē būtu jāņem vērā, vai pretendentiem ir ekonomiskā izglītība, vai viņi spēj orientēties Latvijas un starptautiskajā tirgū, vai labi pārzina savas un vēstniecības pārstāvētās valsts ekonomiskās vajadzības.

Diplomātiem būtu ne tikai jāuzrauga valstu savstarpējās starptautiskās diplomātiskās attiecības, bet arī liela uzmanība jāpievērš tieši Latvijas ekonomisko interešu aizstāvībai. No pirmās darba dienas stundas viņiem jāsāk pārdot Latvijas preces un pakalpojumus. Tas ir vēstnieka pirmais pienākums, tikai pēc tam seko starpvalstu diplomātija. Ja atveram vēstniecību kādā konkrētā valstī, jāsniedz atbilde, ko vēstnieks varēs tur tirgot. Vēstniekam, kurš izprot vēstniecības pārstāvētās valsts tirgu un ekonomiskās vajadzības, un to, ko saražo mūsu valstī, jādod konkrēts signāls Latvijai, ko var eksportēt, un jāsniedz palīdzība uzņēmējiem sadarbībā ar partnervalsts institūcijām.

Lai šis darbs noritētu rezultatīvi, līdzīgi kā citās valstīs, būtu jāizveido motivējoša atalgojuma sistēma - saskaņā ar valsts noteiktiem nosacījumiem un atkarībā no vēstnieka darbā gūtajiem sasniegumiem jāizriet viņu atalgojumam.

Līdzīgu praksi jau īsteno lielvalstu atašeji, lielu uzsvaru savā darbībā liekot uz ekonomiskās izaugsmes jautājumiem un rūpējoties, lai diplomātiskās attiecības reizē ir arī ekonomiskās attiecības. Balstoties uz Latvijai pieejamajiem resursiem, līdzīgiem mērķiem būtu jāizmanto vēstnieku un vēstniecību tīkls Latvijā. Vēstniekiem ciešā sadarbībā ar Ārlietu ministriju, eksportā nozīmīgāko tautsaimniecību nozaru pārstāvjiem un uzņēmējiem jāsagatavo plāns, kas palīdzētu Latvijas produktiem iziet pasaulē.

* Biznesa augstskolas Turība Attīstības padomes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?