Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Vēža sviras ģimenes ārstu rokās

Lielākās grūtības kopš diagnozes - asins vēzis - uzzināšanas Andrejam Antonam Jaunzemam saistās ar savas kundzes informēšanu - tam bijis pamatīgi jāsaņemas. Viņš pats ziņu uztvēris mierīgi un atminas, ka ārsts sākotnēji lavierējis starp latīniskajiem terminiem: «Bet es viņam teicu - neesmu jau vairs puišelis, lai runā skaidru valodu!» Tagad pensionētais kungs no Durbes pagasta regulāri mēro ceļu uz Liepājas reģionālo slimnīcu (LRS), kurā viņam tiek veikta asins pārliešana un terapija - pēc tās aptuveni mēnesi varot dzīvot bez nopietnām sāpēm.

Saulainā jūlija priekšpusdienā A. Jaunzems stoiciskā mierā sēž uz beņķīša palātā LRS modernajā, vien pirms gada atklātajā Onkoloģijas nodaļā, tur Diena viņu arī sastop. Kungs ir optimistisks, jo «no tā, ka čīkstēšu, nevienam labāk nekļūs.» A. Jaunzema ceļš līdz diagnozes noteikšanai un terapijas sākšanai bijis ātrs. To vīrietis saista ar LRS priekšrocībām - speciālistu un diagnostikas pieejamību: «Strauji bija pasliktinājies veselības stāvoklis, sāpēja visas malas. Jau asins analīzes norādīja uz iespējamiem iemesliem, un tad veica operāciju, no gūžas paņēma kaulu smadzeņu paraugu. Domāju, ka kaulu vēzis, bet izrādījās - asins.» Pacients saka, ka paļaujas uz mediķiem, ir drošs par viņam veiktajām manipulācijām, un trūkumus ārstēšanas procesa organizācijā nesaskata.

Taču ne tuvu visiem ļaundabīgo audzēju skartajiem veicas tik gludi. Pašiniciatīva, neatlaidība un veselīgs spīts - īpašību kopums, bez kura Latvijā nav iespējams izkārpīties no vēža skavām, Dienai apliecina pacienti un mediķi. Ļaundabīgo audzēju ārstēšanas sistēma valstī organizēta tā, ka tieši rakstura stingrībai, nevis maka biezumam nereti ir izšķirošā loma - vai izdosies izveseļoties. Savukārt naudai nozīme ir šķēršļu joslas pievarēšanā līdz diagnozes noteikšanai - vairumā gadījumu sliktās pašsajūtas iemeslu šķetināšana nav nedz ātra, nedz lēta. Atspoguļojot nozares trūkumus, tieši garās rindas uz izmeklējumiem un procedūrām tiek izceltas visvairāk, taču tā ir tikai viena no nepilnībām - acīmredzamākā.

Diskutē, bet nerīkojas

Vēža ārstēšanas sistēmu Latvijā katru gadu spiesti iepazīt arvien vairāk iedzīvotāju - pēdējos desmit gados onkoloģijas pacientu skaits valstī palielinājies teju par 40 procentiem, un šo skaitli vēl iespaidīgāku dara emigrācijas un negatīvā dabiskā pieauguma fons. Iepriekšējā desmitgadē katrā kalendārajā gadā vēzis pirmo reizi atklāts vidēji desmit tūkstošiem cilvēku, pēdējos gados - aptuveni par tūkstoti vairāk. Izārstējas daudzi - par to liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) statistikas ailēs ierakstītais skaitlis 75 tūkstoši - tik pacientu 2013. gadā, par kuru pieejami pēdējie dati, atrodas onkoloģiskajā uzskaitē, un lielākajai daļai vēzis ir pagātne, par ko atgādina tikai ikgadējās obligātās pārbaudes.

Tomēr slimība arī pļauj nežēlojot - tā ir otrs izplatītākais nāves cēlonis Latvijā, redzams SPKC datu apkopojumā, - pēdējos astoņos gados no vēža miruši gandrīz 48 tūkstoši cilvēku un daļa tāpēc, ka audzēji atklāti novēloti.

Onkoloģijas jomā strādājošie norāda uz vairākām šķautnēm, kurās Latvija atpaliek no citām valstīm un kuras neizdodas pilnveidot gadiem ilgi. Gan diagnostikas, gan ārstēšanas un atkopšanās stadijā nepieciešami virkne uzlabojumu un sistēmiskas pārmaiņas - par to tiek spriests, taču, kā secināms no Veselības ministrijas darbības plāna onkoloģiskās modrības gadam par godu, praktiski uzlabojumi nav sagaidāmi arī tuvākajā laikā, jo visi pasākumi aprobežojas ar diskutēšanu, informatīvo materiālu izstrādi, «darba grupu ziņojumu un iespēju izvērtēšanu», «pacientu plūsmu primārās analīzes veikšanu», lasāms VM valsts sekretāra vietnieces Egitas Poles sagatavotajā informācijā. Tikmēr vēža skartajiem nākas ķepuroties pastāvošajos apstākļos, kuros cilvēkam jāpārvar ne vien sava slimība, bet arī daudzās ārstu pingponga spēles, kurās sāpju mocītais pacients ir bumbiņas lomā.

Liktenīgie ģimenes ārsti

Onkoloģijas slimnieku virsvadība deleģēta ģimenes ārstiem - tieši no viņiem atkarīgs, vai cilvēks ar sūdzībām par veselības stāvokli nonāks līdz diagnostikai un onkologa ķīmijterapeita kabinetam. Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas onkoloģijas galvenā speciāliste Dace Baltiņa uzskata: ģimenes ārsts kā pirmais ārsts, pie kura nonāk slimnieks, izšķir viņa likteni - ja spējis atsijāt dzīvībai bīstamās diagnozes un tā rezultātā izdevies agrīnā stadijā diagnosticēt vēzi. Lai motivētu ģimenes ārstus, par katru viņu darba rezultātā agrīnā stadijā atklātu vēzi tiek izmaksāta 76 eiro prēmija, pērn to saņēmuši 1100 ārstu. Taču ļaundabīgā audzēja diagnoze pirmo reizi katru gadu tiek uzstādīta desmit reižu vairāk cilvēkiem, tas nozīmē, ka ģimenes ārsti vai nu neatsijā bīstamās diagnozes, vai arī viņiem nav iespēju to darīt, jo pacients pie ārsta vēršas novēloti. Uz to Dienai norāda SIA Liepājas reģionālā slimnīca valdes priekšsēdētājs Edvīns Striks - lai gan palielinās agrīni atklātu audzēju skaits, joprojām ir cilvēki, kuri mediķus uzmeklē neizprotami vēlu: «Piemēram, atnāk, kad zarnu vēža gadījumā orgāns jau nosprostojies, vai arī sievietes ar krūts vēzi, kas jau izčūlojis uz āru un normāls cilvēks nevar iedomāties, kā ar tādu var staigāt un nepievērst uzmanību. Bet tā ir reālā dzīve.»

Neveselīgais trūkums un attālums

Pie vēlīni atklātajiem audzējiem nav pareizi vainot tikai cilvēku paviršo attieksmi pret savu veselību, uzskata Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis, kā svarīgu iemeslu viņš izceļ ģimenes ārstu apgrūtināto pieejamību, īpaši attālajos reģionos. Iemesls var būt gan naudas trūkums, gan transporta nepieejamība, gados vecākus cilvēkus bremzējot pārvietošanās grūtības: «Sociālā sadalīšanās veicina atstumtību, un ģimenes ārsti kā tādi donkihoti cīnās ar tiem, kas līdz viņiem nokļūst.» Uz to, ka sociālekonomiskajam stāvoklim ir būtiska loma, norāda arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes locekle ārste Sandra Gintere.

Jāatzīmē, ka viens no ģimenes ārstu pamata pienākumiem ir gādāt par profilaksi, telefoniski sazināties ar noteiktu vecumu sasniegušiem pacientiem un atgādināt par nepieciešamību veikt apmaksātu skrīningu. P. Princis saka: «Tas ir milzīgs darba lauks, un es pats [kā ģimenes ārsts] nevaru visus sameklēt, jo nereti tas telefona numurs, ko man pirms pieciem gadiem iedeva, jau sen mainījies. Daudz atkarīgs arī no tā, vai ģimenes ārsts pats nav pārguris un pārslogots. Man ir informācija, ka ļoti daudzi ģimenes ārsti ir izdeguši un gribētu samazināt savu pacientu skaitu.» P. Princis arī uzsver, ka vairākumam kolēģu joprojām neesot saprotami «zaļā koridora» principa spēles noteikumi - kā tiek organizēti papildu izmeklējumi ārpus noteiktajām kvotām tiem pacientiem, par kuriem skrīninga izmeklējumos radušās aizdomas par onkoloģisku saslimšanu. Taču arī pacienta līdzdarbošanās, izmantojot valsts apmaksātā skrīninga iespēju, nenozīmē veiksmīgu iznākumu. Latvijas Radiologu asociācijas prezidente Maija Radziņa atklāj, ka skrīninga rezultātus saņem paši pacienti un ne vienmēr steidz tos atrādīt ģimenes ārstiem: «Mūsu izvēlētā valoda ir medicīniska, profesionāla, ko pacienti ne vienmēr saprot. Tāpēc būtu jāizveido kārtība, ka ģimenes ārsti saņem ar sarkanu krāsu izceltus paziņojumus par skrīninga rezultātiem aizdomīgu veidojumu atklāšanas gadījumā.»

Ārstēšanas vietā trenkāšana

Ģimenes ārsti pašlaik pilda arī onkoloģisko pacientu veseļošanās procesa virsuzraudzības pienākumus, taču, pēc speciālistu domām, šāda kārtība ir aplama: «Ģimenes ārstiem jau tāpat ir ko darīt, tāpēc jāizlemj, kurš Latvijā nodarbosies ar pacientu virsvadību, jo arī ne ķirurgi to darīs,» saka M. Radziņa. Vienā no profesionāļu diskusijām ciklā Diagnoze vēzis izskanēja priekšlikums onkoloģisko pacientu virsuzraudzību deleģēt onkologiem ķīmijterapeitiem, kuri pašlaik ir tikai viens ķēdes posms visā ārstēšanās stadijā, - viņi pacientu pārņem no ķirurga, kurš savu darbu jau paveicis, un tāpat arī paši slimnieku vēlāk nosūta pie nākamā speciālista.

Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas vadītāja profesore Gunta Purkalne uzsver, ka vēža slimnieki «nevar pazust», jo viņu ārstēšanas gaitu uzrauga ārstu konsīlijs. Tomēr pienākums turēt roku uz pulsa joprojām ir uz ģimenes ārsta pleciem. Uz to, ka šī pienākuma slogs ir jūtams, norāda S. Gintere un atklāj, kāpēc notiek pacientu «pingpongs»: «Ģimenes ārsti nosūta slimnieku pie speciālista, kurš viņam liek doties atpakaļ pie ģimenes ārsta pēc dažādiem nosūtījumiem. Kāpēc pacienti tā jātrenkā, cik naudas viņiem jātērē ceļam!» G. Purkalne uz to atbild, sakot, ka ambulatori visu izmeklējumu veikšana rindu dēļ uzreiz nav iespējama, tāpēc onkologi spiesti sūtīt cilvēkus mājās. Viņa aicina ģimenes ārstus nesūtīt iespējamos vēža slimniekus uzreiz uz konsultāciju pie onkologiem ķīmijterapeitiem, jo tad process varot ievilkties, un piebilst: «Nevar visi pacienti šturmēt Rīgu!»

FPar šo tēmu lasiet laikrakstā Diena arī turpmāk!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?