Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

VID uzturēšana būs vēl dārgāka

Šonedēļ notiks jaunā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administratīvo ēku kompleksa spāru svētki, un projekta īstenotājs SIA Biroju centrs Ezerparks sola, ka darbi tiks pabeigti paredzētajā laikā un nākamā gada janvārī 19 VID Rīgā esošās struktūras varēs pārcelties uz Mežaparku. Dienesta centralizācijas nepieciešamība tiek pamatota ar darba produktivitātes celšanu un augstāka servisa nodrošināšanu klientiem, kas vairošot valsts ienākumus un palīdzēšot cīnīties ar ēnu ekonomiku.

Astoņstāvu ēkas 43 000 kvadrātmetru atradīsies darba vietas vairāk nekā 2000 VID darbiniekiem, klientu apkalpošanas centrs, laboratorijas, datu krātuve, bibliotēka, bet apmēram 3000 kvadrātmetru tiks iznomāti komercuzņēmumiem, kam tur būs jānodrošina dažādi servisi.

Va/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ), kuras galvenais uzdevums ir telpu nodrošināšana valsts institūcijām, pie šāda kompleksa nepieciešamības apelēja jau 2007. gadā, sakot, ka nomāt un uzturēt 14 vietas Rīgā, kur šobrīd izvietotas VID struktūrvienības, ilgtermiņā esot neizdevīgi, ja ņem vērā, ka vairākās nepieciešams kapitālais remonts, ko, pēc VNĪ toreizējā valdes priekšsēdētāja Jāņa Komisara teiktā, veikt būtu dārgāk nekā uzbūvēt jaunu ēku. 2008. gadā Ministru kabinets pieņēma lēmumu par kompleksa celtniecību, un uzreiz pēc tam VNĪ, pamatojoties uz iepriekš rīkota iepirkumu konkursa rezultātiem, noslēdza līgumu ar SIA Mežaparks SPV. Abas puses nodibināja SIA Biroju centrs Ezerparks, kura 68,5% kapitāldaļu pieder investoram, bet pārējās - VNĪ. Neskatoties uz to, valstij ēku nāksies nomāt, jo tās būvniecību finansē SIA Mežaparks SPV, kas šim nolūkam ņēmis aizņēmumu Nordea bankā. Šobrīd uz 30 gadiem noslēgtais nomas līgums paredz, ka viena kvadrātmetra īrei no valsts budžeta mēnesī tiks tērēti 9,35 lati, kas gadā veidos 4,5 miljonus latu, neskaitot komunālos maksājumus. Lai gan projekta īstenotāji uzsver, ka VID pārcelšanās uz kompleksu Mežaparkā pirmajos divos gados valstij ļaus ietaupīt teju miljonu latu, aprēķini liecina, ka turpmāk no nodokļu maksātāju naudas VID aparātam būs jānovirza apmēram par diviem miljoniem latu gadā vairāk nekā līdz šim, jo šobrīd visu Rīgā esošo VID struktūru telpu nomas izdevumi, ieskaitot komunālos un uzturēšanas maksājumus, veido 2,9 miljonus latu gadā. «Jāņem vērā ietaupījums uz remontdarbu rēķina, kas būtu bijis vajadzīgs VID vecajās darba telpās. Tāpat arī pēc 30 gadiem, kad jaunajai ēkai būs vajadzīgs kapitālremonts, to veiks investors,» pārmaiņu iespējamo efektivitāti skaidro SIA Biroju centrs Ezerparks pārstāve Marta Krivade.

Papildus pārcelšanās izdevumiem vēl apmēram četrus miljonus latu no valsts budžeta tērēs ēku iekārtošanai. VNĪ Publiskā sektora klientu vadītājs Andrejs Milzarājs Dienai atklāj, ka ierēdņi tiks pie jaunām mēbelēm, jo vecās esot daļēji nolietotas: «Jāņem vērā estētiskais faktors - kā izskatītos atvērta tipa birojs jaunā ēkā ar dažādu paaudžu un izpildījuma mēbelēm?» VID pārstāve Linda Plešauniece piebilst, ka papildus tiks iepirktas arī interaktīvās tāfeles, konferenču zāļu un apmācību telpu tehniskais aprīkojums, kopētāji, dokumentu smalcinātāji, kā arī servertehnika.

Par to, ka pēc VID struktūru pārvākšanās uz jauno kompleksu atbrīvosies biroju telpas 14 vietās Rīgā, bija satraukušies nekustamo īpašumu nozares darbinieki, sakot, ka paaugstināsies konkurence īres tirgū un citiem biroju kompleksiem varētu nākties būtiski samazināt telpu īres cenu, tādējādi apgrūtinot savu darbību.

SIA Latvian Real Estate valdes priekšsēdētājs Ivars Žerdiņš uzskata, ka biroju izīrētājus šīs pārmaiņas skars vienīgi īstermiņā, taču ieguvēji varētu būt uzņēmēji, kuri meklē labus darba platību piedāvājumus par saprātīgām cenām. Tomēr nekustamo īpašumu speciālists uzskata, ka, ja valsts būtu atjaunojusi un piemērojusi VID vajadzībām kādu jau esošu ēku, ieguldījumus varētu atpelnīt 10, nevis 30 gadu laikā, kā tas būs, nomājot jauno ēku kompleksu no privātuzņēmēja. Viņš atklāj, ka vidējā cena par biroja īri šobrīd ir vidēji pieci lati par kvadrātmetru, bet 9,35 lati, ko par kvadrātmetru mēnesī 30 gadus piekritusi maksāt valsts, I. Žerdiņš uzskata par izšķērdību: «Cena atbilst tam, lai uzbūvētu jaunu ēku ar īpašām prasībām un no būvnieka viedokļa šāda summa ir saprotama, bet ne nodokļu maksātāju skatījumā.»

Arī Valsts kontrole savā 2011. gadā veiktajā revīzijā secināja, ka VID administratīvo ēku kompleksu būvniecība un nodošana nomā netiks panākta ar iespējami mazāko finanšu resursu izlietojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Komplekss

Kompleksa būvniecības izmaksas ir 38,5 miljoni latu
Par jaunā ēku kompleksa nomu un komunālajiem maksājumiem nākamajos 30 gados valsts SIA Mežaparks SPV samaksās apmēram 215 miljonus latu
Jaunajā ēkā vidēji uz vienu cilvēku būs 15,5 kvadrātmetri telpas
Pie kompleksa būs autostāvvieta 675 automašīnām un velonovietnes
Patlaban būvlaukumā tiek nodarbināti ap 90 celtnieku
Avots: VID un SIA Biroju centrs Ezerparks dati

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?