Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Videospēles satricina Holivudu

Ļoti ticams, ka 2013. gads ieies vēsturē kā laiks, kad videospēļu industrija kļuva par nopietnu konkurenti kinoindustrijai.

Lielo autozagļu panākumi

Gada galvenais notikums videospēļu nozarē bija šoruden notikusī videospēles Grand Theft Auto piektās daļas (GTA V) parādīšanās tirgū, kas izraisīja milzu ažiotāžu ne tikai spēles cienītāju vidū, bet arī plašsaziņas līdzekļos. Jāpiebilst, kopumā tā ir jau piecpadsmitā spēle ar šādu nosaukumu, taču pirmā, kas nonāca plašas uzmanības centrā kopš 2008. gada aprīļa, kad iznāca GTA IV.

Lai arī Ņujorkā bāzētajai kompānijai Take-Two Interactive piederošās Rockstar Games izdotā, studijā Rockstar North izstrādātā GTA V sākotnēji bija pieejama tikai spēļu konsoļu Sony Playstation 3 (PS3) un Xbox 360 īpašniekiem (par personālajiem datoriem (PC) paredzēto versiju nav pat zināms, kad tā varētu parādīties), ieņēmumi no GTA V pārdošanas pirmajās 24 stundās sasniedza 800 miljonu ASV dolāru (vairāk nekā 430 miljonu latu), kas nozīmē 13-14 miljonus pārdotu videospēles kopiju. Viena miljarda dolāru (540 miljonu latu) pārdošanas robežu GTA V pārsniedza trijās dienās.

Jānorāda, ka panākumi sasniegti, pateicoties vērā ņemamiem ieguldījumiem. Piemēram, GTA V tapa vairāk nekā četrus gadus, un izmaksāja ap ceturtdaļmiljardu ASV dolāru (135 miljonus latu). Tikai spēles scenārijs izdrukātā veidā aizņēma vairāk nekā tūkstoti lapaspušu, bet muzikālo pavadījumu īpaši GTA V sacerēja virkne slavenu mūziķu, tajā skaitā Snoop Dogg un Ozijs Osborns. Tomēr ieguldījumi atmaksājas, jo Take-Two Interactive akciju cena vēl 2012. gadā, gatavojoties GTA V iznākšanai, pieauga par 60% - arī pateicoties tam, ka kopš 1. oktobra spēle pieejama tiešsaistes režīmā Grand Theft Auto Online. Tiešsaistes režīms ļauj saglabāt spēlētāju interesi, kā arī tirgoties ar dažādiem pielikumiem.

Pārdošanas rekordi

Iepriekšējie pārdošanas rekordi piederēja Activision izdotajai un Treyarch izstrādātajai spēlei Call of Duty: Black Ops II, kuras ienākšana tirgū aizsākās 2012. gada 13. novembrī. Pēc skaita devītās Call of Duty sērijas spēles izdevēji pirmajās 24 stundās ietirgoja 500 miljonu dolāru (270 miljonu latu), pārdodot vairāk nekā 7,5 miljonus kopiju. Piecu dienu ieņēmumi pārsniedza 800 miljonu dolāru (vairāk nekā 430 miljonu latu), miljarda dolāru (0,51 miljarda latu) robeža tika sasniegta 15 dienās. Jāņem gan vērā, ka Activision jau sākotnēji piedāvāja arī Microsoft Windows videi paredzēto Black Ops II versiju, bet nedaudz vēlāk parādījās arī Wii U variants.

Turklāt tieši Call of Duty sērijas spēlēm piederēja virkne iepriekšējo pārdošanas rekordu. Tā 2011. gadā Modern Warfare 3 pirmajā dienā ieguva 400 miljonu dolārus (216 miljonu latu), 2010. gadā Black Ops - 360 miljonu dolārus (nepilni 195 miljoni latu), 2009. gadā Modern Warfare 2 - 310 miljonu dolāru (nepilni 168 miljoni latu). Pēdējais rādītājs ir 2008. gada Grand Theft Auto IV pirmās dienas pārdošanas rezultātu atkārtojums.

Kārtējā Call of Duty sērijas spēle Ghosts, kas tirgū parādījās 5. novembrī, pirmajā dienā gan nespēja sasniegt pat 50% sērijas iepriekšējās spēles pārdošanas rādītājus. Sākotnēji plašsaziņas līdzekļos izskanēja informācija, ka Ghosts pārdošanas apjomi pirmajā dienā sasnieguši miljardu ASV dolāru (0,51 miljards latu), tomēr pēc tam noskaidrojās, ka šādā vērtībā bijušas pirmajā dienā tirdzniecības vietās piegādātās spēļu kopijas. Salīdzinošo neveiksmi - tikai nepilni 250 miljoni ASV dolāru (127 miljoni latu) pirmajā pārdošanas dienā - Activision skaidro ar to, ka Ghosts tirgū parādījās tikai īsu brīdi pirms astotās paaudzes spēļu konsoļu PS4 un Xbox One iziešanas tirgū (attiecīgi 15. un 22. novembrī). Tāpēc daudzi spēlētāji nolēma nedaudz pagaidīt un iegādāties šīm konsolēm paredzētās Ghosts versijas. Kompānija arī norādījusi, ka joprojām uzskata, ka Ghosts kopējie pārdošanas apjomi tomēr pārsniegs Black Ops II rādītājus.

Jāpiebilst, ka nozares eksperti uzskata - pieprasījums pēc abu vadošo ražotāju jaunākās paaudzes spēļu konsolēm lielā mērā parādīs videospēļu nākotnes perspektīvas. Patlaban tās izskatās optimistiskas - abos gadījumos pirmajā dienā tika pārdots vairāk nekā miljons PS4 un Xbox One, turklāt jāņem vērā, ka spēļu konsoles ir «ilgspēlējoša prece» - vienas paaudzes konsoles tirgū atrodas no trim līdz pieciem gadiem.

Strauji augošā industrija

Vienlaikus ar GTA V aizvien jaunus rekordus uzstāda arī visa videospēļu industrija. Kā liecina Microsoft aprēķini, 2012. gadā apgrozījums šajā sektorā sasniedza 65 miljardus dolāru (nedaudz vairāk par 35 miljardiem latu). 42% no šīs summas veidoja spēļu konsoļu un tieši spēļu pārdošana, bet pārējā nauda tika tērēta spēlēšanai tiešsaistē, PC paredzētajām spēlēm, mobilajiem pielikumiem un citiem tirgus segmentiem.

Microsoft norādīja, ka videospēļu industrija ik gadu pieaug par 7%, kas ir pats straujākais pieaugums izklaides nozarē. Savukārt DFC Intelligence prognozē, ka 2017. gadā videospēļu tirgus apjoms sasniegs 82 miljardus dolāru (44,3 miljardi latu). Jāpiebilst, ka 2010. gadā izdevums Newsweek globālās videospēļu industrijas apmērus lēsa 60,6 miljardu dolāru (32,7 miljardi latu) vērtībā.

Pateicoties nozares straujajam kāpumam un tam, ka dažās attīstītajās valstīs videospēles jau kļuvušas populārākas par kino, analītiķi aizvien biežāk sāk salīdzināt abas industrijas. (Piemēram, Lielbritāniju pirms pāris gadiem pārsteidza fakts, ka 2009. gadā kino apmeklējumam briti iztērējuši ap miljardu sterliņu mārciņu (860 miljonu latu), bet videospēlēm - četras reizes lielāku summu.)

Lai arī globālā kinotirgus apjoms, pēc dažiem aprēķiniem, 2012. gadā pārsniedza 120 miljardu dolāru (65 miljardi latu), kinoindustrijas pieaugums ir tikai 0,8% gadā.

Vēl viens iemesls kinostudiju uztraukumam ir tas, ka Holivudu pārņēmušās stagnācijas dēļ pat kases gabali ieņēmumu ziņā pēdējā laikā atpaliek no populārākajām videospēlēm. Protams, filmas Avatars 2,7 miljardu dolāru (gandrīz pusotru miljardu latu) lielos ieņēmumus (līdz 2013. gada septembrim) neviena videospēle vēl nav pārspējusi, tomēr šogad sasniegt labākajām videospēlēm tuvus finanšu rādītājus spējusi vien gada pelnošākā filma Dzelzs vīrs 3 (Iron Man 3), kuras kases ieņēmumi visā pasaulē 19 nedēļās ir 1,2 miljardi dolāru (nepilni 650 miljoni latu), no kuriem gandrīz 200 miljonu (nepilni 110 miljoni latu) - tikpat, cik filmas budžets, - tika ieņemti debijas nedēļas nogalē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Populāras videospēles 2013. g.*

Grand Theft Auto V - 14,18 milj. pārdoto kopiju
Pokemon X/Y - 7,29 milj. pārdoto kopiju
Call of Duty: Ghosts - 4,68 milj. pārdoto kopiju
FIFA Soccer 14 - 3,68 milj. pārdoto kopiju
The Last of Us - 3,46 milj. pārdoto kopiju
Animal Crossing: New Leaf - 3,22 milj. pārdoto kopiju
Monster Hunter 4 - 3,03 milj. pārdoto kopiju
Luigi's Mansion: Dark Moon - 2,76 milj. pārdoto kopiju
*Dati par periodu līdz 23. novembrim

Populāras videospēles 2012. g.
Call of Duty: Black Ops II - 10,86 milj. pārdoto kopiju
Halo 4 - 7,34 milj. pārdoto kopiju
Pokemon Black/White 2 - 6,03 milj. pārdoto kopiju
FIFA Soccer 13 - 5,59 milj. pārdoto kopiju
Just Dance 4 - 5,43 milj. pārdoto kopiju
New Super Mario Bros.2 - 5,04 milj. pārdoto kopiju
Kinect Adventures! - 4,56 milj. pārdoto kopiju
Assassin's Creed III - 4,38 milj. pārdoto kopiju
Avots: VGChartz

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?