Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Viedais skaitītājs var palīdzēt taupīt

Sadales tīkls (ST) uzsācis projektu, lai desmit gados vecos elektrības skaitītājus nomainītu pret jauniem, tā sauktajiem viedajiem skaitītājiem. Ar ko tie atšķiras?

Ir divu veidu viedie skaitītāji - vienfāzes, ko lieto pārsvarā dzīvokļos, un trīsfāžu, kas uzstādīti galvenokārt privātmājām un juridiskajiem klientiem. Vairumam mājsaimniecību šobrīd esošie elektrības skaitītāji rāda tikai kopējo elektrības patēriņu no skaitītāja uzstādīšanas brīža, bet patēriņu noteiktā laika nogrieznī var noteikt, tikai pierakstot skaitītāja rādījumu šī perioda sākumā un beigās un veicot matemātiskus aprēķinus, savukārt viedie skaitītāji reģistrē elektrības patēriņu katru stundu un to datus var nolasīt attālināti.

Ko no tā iegūs klienti?

Šiem skaitītājiem pieslēgta datu nolasīšanas ierīce, kas patēriņa datus nodod datu nolasīšanas un apstrādes sistēmai. Jāuzsver, tas notiek automātiski un klientam par elektrības rādījumu nodošanu nav jārūpējas. Mūsu sistēma klientu elektrības patēriņa datus nolasa reizi diennaktī, līdz ar to mēs jau nākamajā dienā zinām konkrētā klienta elektroenerģijas patēriņu katrā iepriekšējās diennakts stundā, kā arī par visu periodu no viedā skaitītāja uzstādīšanas brīža.

Vai jauno skaitītāju ieviešana ir Eiropas Savienības (ES) prasība?

Viedo skaitītāju uzstādīšanas programma saskaņota ar ES mērķiem panākt CO2 izmešu samazinājumu. To lielā mērā var panākt tieši ar klientu informēšanu par faktisko elektroenerģijas patēriņu, kas motivē taupīt elektrību, tādējādi sekmējot ikmēneša izmaksu samazinājumu. ES mērķi saistāmi arī ar centieniem vairot ES neatkarību energoapgādes jomā. ES direktīva 2009/72/EK, kas nosaka prasības par kopīgiem noteikumiem attiecībā uz elektroenerģijas iekšējo tirgu, uzdeva dalībvalstīm līdz 2012. gadam izvērtēt viedo skaitītāju ieviešanas izmaksas un ieguvumus no to uzstādīšanas. Ja izmaksu un ieguvumu bilance ir pozitīva, tad dalībvalstij jāapņemas līdz 2020. gadam nomainīt parastos skaitītājus uz viedajiem 80% klientu. Atbilstoši Ekonomikas ministrijas (EM) 2012. gadā veiktajam izmaksu un ieguvumu izvērtējumam ekonomisks pamatojums ir viedos skaitītājus uzstādīt tiem klientiem, kas patērē ne mazāk kā 2500 kilovatstundu gadā, kas ir ap 200 kilovatstundām mēnesī. Šobrīd situācija mainījusies - attīstoties tehnoloģijām, viedo skaitītāju un datu nolasīšanas sistēmu izmaksas ievērojami samazinājušās, ir uzkrāta pieredze par viedo skaitītāju ieviešanu, tādēļ plānojam rosināt pārskatīt šo EM izvērtējumu. Jau šobrīd skaidrs, ka mums izdevīgi uzstādīt viedos skaitītājus visiem klientiem.

Cik gadā izmaksā 100 000 skaitītāju nomaiņa?

Ņemot vērā to, ka verifikācijas vai citu tehnisku iemeslu dēļ gadā jānomaina aptuveni 100 000 skaitītāju, ekonomiski izdevīgāk ir tos nomainīt ar viedajiem elektroenerģijas skaitītājiem. Vidēji viena skaitītāja izmaksas ir 40-60 eiro.

Kādi ir ieguvumi jūsu uzņēmumam?

Tā kā viedo skaitītāju rādījumus iespējams nolasīt attālināti, tad mūsu darbiniekiem vairs nebūs reizi gadā jāapseko klienti, lai veiktu skaitītāju pārbaudi un nolasītu rādījumus. Tas ļaus samazināt uzņēmuma darbības izmaksas. Ik stundas patēriņa dati nepieciešami elektrības tirgus dalībniekiem savstarpējo norēķinu veikšanai, kā arī elektrības tirgotājiem jāprognozē, cik lielu apjomu iepirkt, un mēs ar viedo skaitītāju palīdzību varam tirgotājus nodrošināt ar vēsturiskajiem datiem par katras stundas patēriņu, kas šo prognozēšanu atvieglo.

Vai, uzstādot viedos skaitītājus, jūs klientus informējat, kā izmantot tā sniegtās iespējas?

Lai informētu klientu par to, ka uzstādīts viedais skaitītājs, pēc tā uzstādīšanas mums vispirms jāpārbauda, vai varam nolasīt konkrētā skaitītāja datus. Kad esam pārliecinājušies, ka viedais skaitītājs darbojas, informējam klientu gan par skaitītāja rādījumu, ar kādu noņemts iepriekšējais skaitītājs un līdz kuram klientam jānorēķinās, gan informāciju par jauno skaitītāju. Klientiem, kuri reģistrējuši mobilā tālruņa numuru tehniskās informācijas saņemšanai, gan pirms, gan pēc elektroenerģijas skaitītāja nomaiņas tiek nosūtīta informatīva īsziņa. Kad esam pārliecinājušies, ka datu nolasīšana strādā korekti, klients saņem vēstuli vai e-pastu ar informāciju par to, ka viņa objektā uzstādīts viedais skaitītājs, kuram rādījumu nolasīšanu ST veic attālināti, kā arī to, ka klientam būs iespējams sekot informācijai par savu elektrības patēriņu pie izvēlētā elektroenerģijas tirgotāja vai ST klientu portālā e-st.lv. Šāda iespēja tiks nodrošināta, sākot ar aprīli. Informāciju par viedajiem skaitītājiem ikviens var iegūt arī, apmeklējot mājaslapu www.sadalestikls.lv

Kā viedais skaitītājs var palīdzēt taupīt elektrību?

Klients varēs redzēt elektrības patēriņu katrā diennakts stundā un izanalizēt, kad un kādēļ tas bijis vislielākais. Tāpat, veicot dziļāku analīzi un izmantojot papildu mērierīces, iespējams aptuveni noteikt, cik kilovatu patērē katra no mājsaimniecībā esošajām elektroierīcēm, piemēram, ledusskapis, televizors, dators. Ja klientam elektrības patēriņš ir arī nakts laikā, kad tiek uzskatīts, ka visas elektroierīces izslēgtas, bet atstātas pieslēgtas pie elektriskās strāvas gaidīšanas režīmā, klients var redzēt, cik daudz elektroenerģiju patērē elektroierīces gaidīšanas režīmā, un pieņemt lēmumu par tālāko rīcību.

Kur šo ik stundas elektrības patēriņu iespējams aplūkot?

To visu klients jau no aprīļa varēs redzēt, autorizējoties mūsu klientu portālā www.e-st.lv. Informāciju par klienta patēriņu varēs uzzināt, vēršoties pie sava elektroenerģijas tirgotāja.

Runājot par elektrības taupīšanu, vai jūs ieteiktu, piemēram, televizoru naktī atvienot no tīkla?

Te ir katram pašam jāatrod balanss starp izmaksām un savām ērtībām. Iespējams, kādam šķitīs, ka televizora patēriņš ir tik niecīgs, ka nodarboties ar tā atvienošanu un atkal pievienošanu tīklam neatmaksājas.

Vai varētu minēt, kur iespējams lielākais elektrības ietaupījums?

Vispirms jāmin elektriskās spuldzītes, kuras katra atsevišķi it kā netērē daudz, bet kopā patēriņš ir gana liels. Ceru, ka lielākā daļa klientu parastās spuldzītes jau nomainījuši pret ekonomiskajām. Protams, var ievērot vēl lielāku taupības režīmu un izvēlēties LED apgaismojumu. Tāpat ietaupīt var, izvēloties pareizu apgaismojuma intensitāti, piemēram, koridorā droši vien pietiek ar nelielas jaudas apgaismojumu. Attiecībā uz elektroierīcēm, kas darbojas nepārtrauktā režīmā, piemēram, ledusskapi, vērts pievērst uzmanību to energoefektivitātei. Sadzīves iekārtas energoefektivitāte tiek novērtēta ar kādu no esošām energoefektivitātes klasēm. Klases ir no A+++ līdz D vai no A līdz G, kur A+++ (vai A) ir visefektīvākā, bet D (vai G) ir ar zemāko efektivitāti. Jau minētais ledusskapis, kura energoefektivitāte novērtēta ar A klasi, salīdzinot ar A+ klasi, patērē par 20% vairāk elektrības. Tāpat elektroierīces mēdz nolietoties un var rasties nevajadzīgi elektrības zudumi. Klasisks piemērs - ledusskapja durvju blīvgumija, kas laika gaitā nolietojusies, tādējādi patērē daudz vairāk elektroenerģijas.

Vai iespējams, lai samazinātu elektrības izmaksas, variēt dienas un nakts elektrības patēriņu?

Ja elektrības patēriņš ir lielāks tieši nakts stundās vai brīvdienās un klients izvēlējies dalīto dienas un nakts tarifu, jo naktīs, protams, elektrība elektroenerģijas biržā ir lētāka. Tas iespējams arī, pērkot elektrību par mainīgu cenu, kas piesaistīta elektroenerģijas cenai biržā. Ja noslēgts līgums ar tirgotāju par fiksētu mēneša maksu, tad neko ietaupīt neizdosies, jo šajā gadījumā elektrības cenu noteicis tirgotājs. Norēķinu veids paredz, ka klientam katru mēnesi jāmaksā izlīdzināta nemainīga summa, kas aprēķināta atbilstoši vidējam patēriņam.

Viedie skaitītāji, kas fiksē stundas patēriņu, īpaši svarīgi ir klientiem, kas elektrību pērk par biržas cenu. Jūs viņiem tos uzstādāt arī ārpus plāna?

Jā. Pakāpeniski uzstādot viedos skaitītājus, mums ir divas prioritārās grupas - klienti, kas elektrību pērk par mainīgu (biržas) cenu, un klienti ar lielu patēriņu.

Vai viedie skaitītāji lielāku ieguvumu dod tieši tiem klientiem, kas elektrību pērk par biržas cenu?

Jā, jo viņiem ir iespēja lielāko elektrības patēriņu pārvirzīt uz stundām, kad elektrība ir lētāka. Tomēr arī klientiem, kuri elektrību iegādājas par fiksētām cenām, ir ieguvumi no viedajiem skaitītājiem. Piemēram, iespēja analizēt savu elektrības patēriņu, izvērtējot, vai un kā to iespējams samazināt.

Pērn esat uzstādījuši viedos skaitītājus 50 000 klientu. Vai esat jau saņēmuši atsauksmes un jautājumus?

Jā, esam saņēmuši. Daļu klientu mulsināja skaitītāja displeja zaļās gaismiņas, kas deg pastāvīgi. Klienti uztraucas, vai tās netērē viņu elektroenerģiju, taču tas tā nav. Tāpat klienti, kuriem nav nomainīts skaitītājs, jautājuši, vai var pieteikties tā nomaiņai ārpus kārtas. Mājsaimniecībām tas nav iespējams, jo skaitītāju nomaiņa notiek saskaņā ar plānu.

Daži klienti apgalvo, ka viedais skaitītājs uzrāda lielāku patēriņu nekā parastais, lai gan klients apgalvo, ka tas ir vienāds.

Tā nav. Viedais skaitītājs patērēto elektroenerģiju uzskaita tikpat precīzi kā iepriekšējais skaitītājs. Mēs esam šādus zvanus no klientiem saņēmuši. Lai pārbaudītu viedo skaitītāju precizitāti, esam tos testējuši gan savā laboratorijā, gan arī nosūtījuši uz pārbaudēm neatkarīgai laboratorijai Lietuvā. Atzinums bija, ka viedo skaitītāju mērījumu precizitāte atbilst visiem noteiktajiem standartiem, tātad tie darbojas pareizi.

Vai taisnība, ka viedie skaitītāji atšķirībā no iepriekšējiem uzskaita arī to elektrības patēriņu, kuru rada izslēgtas, bet no tīkla neatvienotas elektroierīces?

Viedo elektroenerģijas skaitītāju ieviešana nepalielina elektroenerģijas patēriņu klientu objektos un maksājumus par patērēto elektroenerģiju. Ikviens klientam uzstādītais elektroenerģijas skaitītājs, tajā skaitā arī viedais elektroenerģijas skaitītājs, atbilst ES direktīvas 2004/22/EK Par mērinstrumentiem prasībām, tādēļ atkārtoti aicinām iedzīvotājus izprast, ka viedie skaitītāji uzskaita elektroenerģiju tikpat precīzi kā iepriekš mājsaimniecībās uzstādītie elektrības skaitītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Citu valstu pieredze

Viedos skaitītājus jau ieviesusi Zviedrija, Itālija, Somija un Malta.
2017. gadā masveida viedo skaitītāju ieviešanu pabeigs Igaunijā.
Viedos skaitītājus turpina ieviest Spānija, Austrija, Polija, Francija, Nīderlande un arī Dānija, lai līdz 2020. gadam nodrošinātu 80% klientu ar viedajām elektroenerģijas uzskaitēm.
Lietuva plāno īstenot pilotprojektu viedo skaitītāju selektīvai uzstādīšanai.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?