Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Vieni runā, citi gaida atbildes

Mierizlīgums ar vieniem, konflikta saasināšanās ar citiem. Tā varētu teikt pēc veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) centieniem ar īpaša memoranda palīdzību samierināties ar ģimenes ārstiem. Dokumentu parakstīja lauku ģimenes ārsti, bet uz tikšanos nemaz neieradās Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA). Tai ir skaidra nostāja - vispirms rakstisks redzējums no ministra puses un tikai tad sarunas.

Lai uzlabotu sadarbību ar ģimenes ārstiem un panāktu sapratni, Veselības ministrija (VM) radusi risinājumu sadarbības memoranda formā. To pagājušajā nedēļā saņēma abas ģimenes ārstu asociācijas ar piebildi, ka ieteikumus un papildinājumus VM gaidīs piecu dienu laikā, bet dokumenta parakstīšana plānota jau piektdien. Vēl pirms tikšanās LĢĀA vadītāja Sarmīte Veide Dienai apliecināja - valde balsojusi un vienojusies memorandu neparakstīt, un līdz arī to asociācija nemaz uz svinīgo dokumenta parakstīšanu neies. S. Veide skaidroja, ka procesam ir jābūt citādam - par dokumenta nepieciešamību jāvienojas abām pusēm, jāizstrādā priekšlikumi tā saturam, par to jādiskutē, un tikai tad jānosaka parakstīšanas datums. Tagad savā ziņā uz ģimenes ārstiem izdarīts spiediens. Turklāt pats memorands bijis, pēc S. Veides teiktā, primitīvs un nekorekts, daļa no tā bijusi vienkārši copy-paste jeb pārkopēta no Primārās veselības aprūpes attīstības plāna 2014.-2016. gadam, kas vienreiz jau ir apstiprināts. Tajā pašā laikā dokumentā nav parādījušās ģimenes ārstiem svarīgās un iepriekš jau solītās lietas. Piemēram, nav skaidrības, kas notiks ar ģimenes ārstu atalgojumu, e-veselības ieviešanu, atbalstu jauno ģimenes ārstu praksēm un citām būtiskām lietām. Līdz ar to asociācijā uzskata - vispirms jāpaveic jau iepriekš solītais, un tikai tad var parakstīt jaunu memorandu.

«Šobrīd ministrs nodarbojas ar demagoģiju, tāpēc asociācija gaida rakstisku redzējumu ar argumentiem, un tikai pēc tam esam gatavi tikties. Tagad gribam tikai rakstiski. Mēs neesam pret tikšanos, bet no ministra puses nav nekādu skaidrojumu,» saka asociācijas vadītāja.

Arī LĢĀA valdes loceklis Pauls Princis Dienai apstiprina, ka memoranda neparakstīšana ir visas valdes lēmums. Patlaban viņam ir principiālas iebildes nevis pret pašu ministru, bet pret notiekošo. Līdz ar to svarīgs nav sadarbības memorands, bet konkrētas ministra atbildes uz ģimenes ārstu jautājumiem. Uz jautājumu, vai tomēr nebūtu bijis prātīgi uz tikšanos doties un personiski atbildes saņemt, P. Princis atbild, ka, iespējams, tā bija jādara. Taču jau sākotnēji VM runājusi tikai par memoranda parakstīšanu, nevis par diskusiju un darba tikšanos. Tādēļ arī asociācijas valde balsojusi dokumentu neparakstīt. Neviens gan nenoliedz, ka memorandā iekļautās atziņas ir vērtīgas, tām ģimenes ārsti piekrīt, bet tur nav minēti nekādi risinājumi.

Otras ģimenes ārstu organizācijas viedoklis krasi atšķiras. Jau pirms tikšanās Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska Dienai norādīja, ka asociācija labprāt sadarbību veidos un neredz iemeslu dokumentu neparakstīt. Pāris dienu noteiktajā termiņā valde sagatavojusi arī priekšlikumus memoranda uzlabošanai, kuri ņemti vērā. Pēc tikšanās L. Kozlovska apstiprināja, ka nebijis iemesla lūgt dokumenta parakstīšanu atlikt, jo ministrs problēmas izpratis. Viņa arī neredz, ka rezultātu varētu panākt citā ceļā, jo pat iziešana ielās iepriekš rezultātu nav devusi.

Sadarbības dokumentu vēl parakstījis arī LĢĀA valdes loceklis Andris Baumanis, taču nepārstāvot visas asociācijas viedokli. S. Veide uzsver - viņam šādu tiesību nebija.

Dokumentā apsolīta gan speciāla koeficienta piemērošana laukos strādājošajiem ģimenes ārstiem, tādējādi radot lielāku motivāciju, gan pārmaiņas rezidentu apmācībā, lielāks finansējums primārajai veselības aprūpei un jau no 1. jūlija nodrošināts pilns kapitācijas maksājums. Pēc L. Kozlovskas teiktā, šādi papildus katrai ģimenes ārstu praksei tiktu piešķirti vidēji 250 līdz 280 eiro. Papildus kopīgi ar ģimenes ārstiem paredzēts izstrādāt darba kvalitātes kritēriju programmu, kas būtu motivējoša ģimenes ārstiem un būtu kā papildu maksājums. Sapratne gūta arī citos jautājumos.

G. Belēvičs Dienai arī uzsver - minētās apņemšanās attiecas uz visiem ģimenes ārstiem, ne tikai laukos strādājošajiem. Viņš aicina LĢĀA tomēr sadarboties un memorandam pievienoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?