Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vienīgā iespēja ir nojaukt ligzdu

Droši vien viņi par kaut ko sastrīdējās - puspajokam, pusnopietni par mazā Jorkšīras terjera Susuriņa un intelektuālā ziņā gudrākā putna Latvijā - pelēkās vārnas - «konfliktu» saka Latvijas Dabas muzeja vecākais ornitologs Dmitrijs Boiko. Sunīša saimniecei tās dienas rītā gan joki nemaz nebija prātā.

Izdzirdējusi suņuka izmisušos kliedzienus televīzijas žurnāliste Madara Līcīte izbijās ne pa jokam: «Kā jau ierasts, izlaidu suni paskraidīt, un man pat prātā nevarēja ienākt, ka Ziepniekkalnā mājas pagalmā, turpat durvju priekšā, jorkam uzbruks kaimiņdārza eglē iemājojusī vārna. Kad paņēmu suņuku rokās, pamanīju vismaz divus centimetrus dziļu iecirstu trīsstūrveida brūci.» Notikušais Madaras ģimenei radījis sāpes, pārdzīvojumus un arī papildu izdevumus, jo sunītis vests pie veterinārārsta apkopt brūci, dzīvniekam jāšpricē antibiotikas un pretsāpju līdzekļi.

«Esmu novērojusi, ka vārnu pilsētā kļuvis vairāk, bet domāju, ka tie ir gudri putni, un man nevarēja ienākt prātā, ka vārnas var mūs apdraudēt. Tagad baidos ne tikai par saviem mājdzīvniekiem, bet arī par bērnu drošību. Suni pagalmā vairs vienu nelaižu, ceļos agri no rīta, auju kājas un klumpačoju viņam pa pagalmu līdzi.»

Vārnas sarkanās robežas

Dmitrijs Boiko atzīst, ka šajā gadalaikā vārnas uzbrukums ir netipisks. Madara prāto - varbūt vārna domājusi, ka jorks varētu kļūt par gardu kumosiņu, taču Dmitrijs Boiko pieļauj, ka, visticamāk, vārna šuneli gribējusi pārmācīt brīdī, kad tas pārāk pietuvojies putnam, vai ierādīt viņam viņa vietu. «Vārnas mēdz it kā novilkt savas «sarkanās robežas», kuras neļauj pārkāpt, un bieži izturas kā huligāni,» par savdabīgajām putnu spēlēm saka Dmitrijs.

Turpretī ornitologs Vilnis Skuja, pieredzējis dabas pētnieks, norāda, ka notikušais nav nekas nedabisks. Kaķus, suņus, seskus vārnas uzskata par saviem dabiskajiem ienaidniekiem, kas viņas var apdraudēt, tāpēc aizsargājas.

Bīstamākas vārnas kļūst maijā, kad ligzdās izšķīlušies mazie putnēni. Tad gan Dabas muzejs, Ornitoloģijas biedrība un glābšanas dienests itin bieži saņem satrauktu iedzīvotāju zvanus, ka vārnas uzklupušas suņiem, kaķiem, bērniem un pieaugušajiem. Bieži par vārnu upuriem kļuvuši pēdējos gados populārie mājas seski jeb fretkas, ko saimnieki izved ārā pastaigāties. «Kad jāsargā savi bērni, par putnu ienaidniekiem kļūst ikviens, kas, viņuprāt, apdraud mazuļus,» teic Dmitrijs un piebilst, ka vārnas ir ļoti gudras un cenšas nerādīt to vietu, kur veido ligzdu. Pirms došanās pie tās putni rūpīgi vēro, kas notiek apkārt, un klusu perē. Tāpēc cilvēki nemaz nepamana, ka turpat tuvumā kaut kur ir šie putni, un gandrīz vai automātiski kļūst par viņu ienaidniekiem un uzbrukuma mērķiem.

Brīdina ar uzrakstu

Šāds vārnas uzbrukums var izvērsties par ļoti nepatīkamu pārdzīvojumu, jo dzirdēti gadījumi, ka putni metušies cilvēkiem matos, pikējošā lidojumā tuvojušies bērnu ratiņiem. Pagājušajā pavasarī vārna, sargājot savu vārnulēnu, kas savainots steberējis pa Rīgas bērnudārza Kadiķītis teritoriju, apdraudējusi līdzās esošos bērnus. Glābšanas dienesta vīri vārnulēnu noķēruši un aizveduši, tad vārna likusies mierā un, skaļi ķērcot, laidusies pāri bērnu rotaļlaukumam. Jelgavā līdzās Gintermuižas slimnīcai kāds putns tik tālu iebiedējis cilvēkus, ka vietējā pašvaldība bijusi spiesta uzlikt brīdinošu uzrakstu «Uzmanību, agresīva vārna!», bet ziemā nojaukt ligzdu. Taču notiekošais atkārtojies vairākus gadus no vietas.

Cīņā ar vārnām ornitologi iesaka regulāri taisīt lielu troksni. Putnu apmešanās tuvumā var nostiprināt garas kārtis, kuru galos piesiet strēmelēs sagrieztus melnos atkritumu maisus. Taču, piemēram, Rīgā, kur uzskaitīts aptuveni tūkstoš ligzdojošo vārnu pāru, parkos tas nav iespējams. Laukos cilvēki rīkojas krietni nežēlīgāk - noķer vienu vārnu un piesien kārts galā citām par biedinājumu. Bet arī tas, tāpat kā putnu šaušana pilsētā, neiet cauri. Tāpēc vienīgā iespēja, kā cīnīties ar vārnām, ir nojaukt viņu ligzdas, ko nolēmusi darīt arī Madaras ģimene. Īpaši aktuāli tas ir pie skolām un bērnudārziem. Tā kā martā vārnas ligzdo, aprīlī perē olas, bet maijā ir mazuļi, tad šis būtu īstais brīdis to darīt. Jāatceras vienīgi tas, ka vārna mēdz atgriezties vietā, kur tai jau bijusi ligzda, pielabot nojaukto «būvi» ar zariem un stieplēm, kas viņām īpaši patīk. Tāpēc vienu un to pašu ligzdu var nākties nojaukt vairākkārt.

Vilnis Skuja stāsta: «Ja vārnas jutīs sev pievērstu pastiprinātu uzmanību un to, ka pret viņām gatavo atentātu, viņas pazudīs no tās vietas.» Taču tādēļ vien vārnas dzīvot uz laukiem vis nepārvāksies. Ja ir ko ēst, tad koku, kur ligzdot, atradīs vienmēr, un barības bāze vārnām pilsētā ir pamatīga. «Nedomāju arī, ka vārnas pēdējos gados būtu kļuvušas agresīvākas, vienkārši cilvēki par to vairāk runā. Arī izsalkuma dēļ viņas mazajiem dzīvniekiem virsū nemetas, jo ko ēst putniem šeit netrūkst,» piebilst Dmitrijs Boiko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fakti

Pelēkā vārna ir Latvijā ļoti bieži sastopama ligzdojoša nometnieku suga, kas labprāt apmetas cilvēku tuvumā
Pelēko vārnu Latvijā uzskata par kaitīgu putnu, jo tā izposta citu putnu ligzdas. Līdz 2004. gadam to drīkstēja medīt visu gadu, bet līdz ar iestāšanos ES, mazuļu laikā no 30. aprīļa līdz 15. maijam vārnas medīt nedrīkst. Medniekiem nav liela interese par vārnām
Pelēkā vārna ir visēdāja. Barojas klajā laukā, pilsētās, atkritumu izgāztuvēs, jūru krastos. Ēd visu, ko var atrast: bezmugurkaulniekus, mazus dzīvniekus un putnus, barojas ar maitu, graudiem, augļiem un citu putnu olām

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?