Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Vienīgā iespēja - sisties uz bijušo PSRS

Valdība apstiprinājusi atbalsta pasākumus tiem uzņēmumiem, kurus skārušas Krievijas ieviestās sankcijas. Šiem uzņēmumiem tiks garantētas nodokļu brīvdienas, tāpat tie varēs iegūt līdzekļus no īpaši veidota atbalsta fonda piecu miljonu eiro apjomā, lai būtu vieglāk apgūt ārējos tirgus. Jānorāda, ka valsts atbalsts pienāksies tikai tiem uzņēmumiem, kuru eksports uz Krieviju pārsniedz 10% no kopējā realizācijas apjoma.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) gan solīja, ka palīdzības iespējas tiks vērtētas katram uzņēmumam individuāli. Tuvāko divu nedēļu laikā ministrs apņēmies rast risinājumu, lai cietušajiem uzņēmumiem palīdzētu ar kredītgarantijām. To kopējais fonds tiek solīts 30 miljonu eiro apmērā. Lai palīdzētu uzņēmumiem izdzīvot, īpašs uzsvars tiks likts uz vietējo patēriņu. Premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) pieļāva iespēju, ka nākotnē valsts produktus varētu atbalstīt pat caur iepirkumiem. Kā piemēru viņa piesauca pārtikas piegādes skolās un bērnudārzos, tos varētu nodrošināt ar konkrētos reģionos ražotiem produktiem.

Paralēli tiek runāts par finansiālu ieguldījumu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecībās dažādās valstīs, lai ar to palīdzību uzņēmējiem būtu vieglāk atrast jaunus sadarbības partnerus. Kā pirmo glābiņu jauniem eksporta tirgus ceļiem nozaru pārstāvji min Azerbaidžānu, Kazahstānu un Uzbekistānu. Šajās valstīs Latvijas vārdam ir nozīme, turklāt atšķirībā no Eiropas Savienības šo valstu tirgus nepiedzīvo satricinājumu.

LIAA vadītājs Andris Ozols atzinīgi vērtē valdības vēlmi investēt pārstāvniecībās, tomēr piebilst: «Šeit ir jābūt uzmanīgiem un nedrīkst kļūdīties ar adresātu. Ir jāatrod trāpīgs eksporta tirgu ceļš, lai palīdzētu tieši tiem uzņēmumiem, kurus sankcijas skar. Bijušās PSRS valstis mūsu produktus pazīst un ir iecienījušas. Piemēram, ja mēs runātu par šprotēm, es nespēju iedomāties, kā mēs tās spētu pārdot itāļiem.»

Nupat ar eksportētājiem ticies Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Arī viņš piesauc eksporta attīstību tieši bijušās PSRS virzienā: «Šīs valstis ir ar lielākām perspektīvām. Turklāt dažas no tām nesen ir apbraukājis mūsu prezidents Andris Bērziņš ar uzņēmēju delegāciju. Līdz ar to var teikt, ka attiecības ir uzlabotas.»

Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Līga Menģelsone (LDDK) Dienai atklāj, ka Krievija kā vērā ņemams eksporta tirgus ir 65 Latvijas uzņēmumiem. LDDK vadītāja teic, ka valdībai katram no šiem uzņēmumiem būtu jāpiemeklē vispiemērotākā palīdzības forma, tajā pašā laikā viņa aicina neaizmirst dzīvi ārpus sankcijām. «Kompensācijas mehānismu fonā nedrīkstētu aizmirst arī vispārējus uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumus. Ir jāapzinās - ja mūsu uzņēmēji būs nekonkurētspējīgi attiecībā pret Lietuvas un Igaunijas uzņēmējiem, tad arī šie īstermiņa risinājumi nebūs pietiekami. Tagad ir īstais brīdis izlīdzināt darbaspēka nodokli, lai tas Latvijā būtu tāds pats kā pārējā Baltijā. Tāpat ir svarīgi, lai visas procedūras pie mums nebūtu sarežģītākas par tām, kas ir Lietuvā vai Igaunijā,» norāda L. Menģelsone.

Arī citviet Eiropā spriež par atbalsta pasākumiem. Piemēram, Lietuvā plāno apsvērt iespēju samazināt PVN pārtikai. Runā arī par bezprocentu kredītiem, ko varētu piešķirt saimniecībām, kamēr tās gaida Eiropas Komisijas atbalstu. Lietuva iecerējusi pat atļaut lopu rituālo kaušanu, lai gaļu būtu iespējams eksportēt uz islāma valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?