Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vienotība un ZRP runās divatā

Pēc Vienotības iniciatīvas līdz nākamajai trešdienai, kad sarunas ar visām Saeimā pārstāvētajām partijām sāks Valsts prezidents Andris Bērziņš, par valdības veidošanas pamatprincipiem un programmatiskajām prioritātēm divpusējās sarunas notiks tikai starp Vienotību un Zatlera Reformu partiju. Saskaņas centra līderis Nils Ušakovs Dienai teica, ka uztver to ar izpratni, jo Saskaņas centra (SC) mērķis ir, lai būtu plaša rīcībspējīga koalīcija.

Taču tādu izveidot neesot iespējams, ja nav savstarpējās sapratnes starp Zatlera Reformu partiju (ZRP) un Vienotību. «Viņiem vajag izrunāties. Mēs vēlam veiksmi un esam ar mieru gaidīt,» teica N. Ušakovs.

Ir pagājusi nedēļa kopš Saeimas vēlēšanām, taču nākamās valdības veidošanā tā lielu skaidrību nav ieviesusi. Ar politiku nesaistītiem cilvēkiem, visticamāk, nav kļuvis skaidrs, kurš ar kuru runā, bet galvenais - kurš ir uzņēmies nākamās valdības veidošanas iniciatīvu. Teorētiski tam vajadzētu būt SC, kurš ir Saeimas vēlēšanu uzvarētājs un par kuru nobalsoja viena trešā daļa vēlētāju. Taču viens no SC līderiem Jānis Urbanovičs valdības veidošanas procesā bija manāms fragmentāri, un arī N. Ušakovs sevi nepieteica kā nākamās valdības veidotājs, bet, ja prezidents viņam piedāvātu, viņš piekristu vadīt valdību. Partiju sarunās, kas notika Saeimas viesu zālē, viņš izturējās kā namatēvs un parasti sagaidīja partnerus. Viņš Dienai sacīja, ka iniciatīvas uzņemšanās nozīmē cītīgu darbu, nevis skaļus paziņojumus.

Sākotnēji bija iespaids, ka galveno lomu uzņēmusies Zatlera Reformu partija, precīzāk - tās līderis Valdis Zatlers un divi viņa domubiedri. Taču, kad līdz ceturtdienai šis process nebija ievirzījies saprotamā gultnē, jo runāja visi ar visiem, izņemot malā atstāto Zaļo un Zemnieku savienību, paralēli sākot veidot arī dažādas darba grupas, iniciatīvu pārņēma premjera Valda Dombrovska pārstāvētā Vienotība. Tai beidzot izdevās pārliecināt ZRP, ka vispirms ir jānotiek šo abu politisko spēku sarunām, jo vēlētājs abām partijām kā tiesiskuma aizstāvjiem ir deleģējis kopā 42 mandātus, kas ir vairāk nekā citiem.

Vienotība arī uzskata, ka vispiemērotākais nākamās valdības vadītājs varētu būt V. Dombrovskis, jo esot ļoti svarīgi, lai premjers būtu pieredzējis cilvēks, kuram ir arī starptautiskā uzticība. Valsts prezidents A. Bērziņš, kurš pašlaik uzturas vizītē ASV, ANO Ģenerālās asamblejas ietvaros ar ārvalstu līderiem apspriedis arī Latvijas valdības veidošanas procesu un atzinis, ka koalīcijai jābūt pēc iespējas plašākai, portālu Delfi informējis Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests. A. Bērziņš ir sacījis: «Vislabākā koalīcija būtu iespējami plašāka koalīcija, vislabākais premjera kandidāts - pieredzējis, zinošs un komandu vadīt spējīgs, kuru akceptē partijas.»

ZRP līderi vēl nav pauduši atbalstu V. Dombrovskim kā iespējamam premjera kandidātam, kura vadībā būtu gatavi strādāt. V. Zatlers sacīja, ka partijai ir savs premjera kandidāts - Edmunds Sprūdžs, no kura tā ir gatava atkāpties tikai tad, ja prezidents būs izdarījis citu izvēli. V. Zatlers uzsvēra, ka partijai ir svarīgi, lai šajā postenī būtu cilvēks, kura valdībā ZRP varētu īstenot savu programmu. Viņa vadītais jaunais politiskais spēks izvairās arī no jautājumiem par potenciālo trešo sadarbības partneri. Piektdien diena.lv rīkotajā sarunā ar partiju līderiem V. Zatlers neatbildēja uz jautājumu, kādi varētu būt Saskaņas centra un kādi - Visu Latvijai!-TB/LNNK plusi un mīnusi.

Vienotības vadītāja Solvita Āboltiņa diena.lv diskusijā atzina, ka tiesiskuma jautājumos Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK ir atbalstījusi Vienotību, bet vēl nevar pateikt, vai šīs apvienības pārstāvji spēs sevi parādīt kā nobriedušus politiķus. Savukārt Saskaņas centram ir liels vēlētāju atbalsts, un ar šo politisko spēku būtu iespējams izveidot ļoti plašu koalīciju. Tajā pašā laikā tiesiskuma jautājumos SC ir balsojis kopā ar tā dēvētajiem oligarhu ietekmē esošajiem politiskajiem spēkiem, teica S. Āboltiņa. Vienotība arī nav droša, vai SC ienākšana valdībā nebūs pagrieziens no Rietumu partnerības uz Austrumu partnerību. To uzsvēra arī VL-TB/LNNK premjera kandidāts Gaidis Bērziņš, atgādinot, ka SC ir sadarbības līgums ar partiju Vienotā Krievija, kas var pastiprināt bažas par Krievijas ekonomiskās ietekmes palielināšanos Latvijā. «Zatlera Reformu partijai būtu skaidri jāpasaka, kurā virzienā attīstīsies Latvijas ģeopolitiskā telpa,» sacīja G. Bērziņš. V. Zatlers uz šo jautājumu vēl nav atbildējis, bet N. Ušakovs uzsvēra, ka «Latvijas dalība Eiropas Savienībā un NATO ir labs stāsts», bet Latvijai ir jāizmanto kaimiņattiecības ar Krieviju ekonomikas attīstības veicināšanā. Vienotības pārstāvji jūtami sliecas uz koalīciju ar Visu Latvijai!-TB/LNNK, lai gan publiski nav izteikušies par labu vienam vai otram trešajam partnerim. Koalīcijā ar ZRP un SC Vienotība riskētu kļūt par mazo brāli, ja SC un ZRP tuvinās, jo tās divatā var nodrošināt vairākumu. Savukārt koalīcijā ar ZRP un VL-TB/LNNK Vienotības ietekme varētu būt lielāka. Valsts prezidenta sarunas ar partijām notiks nākamajā trešdienā un ceturtdienā. Pēc tām Vienotība un ZRP vienojušās sarīkot abu jauno frakciju deputātu kopsēdi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?