Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vienotību pametuši vēlētāji

Pirmo socioloģisko aptauju rezultāti pēc Saeimas vēlēšanām parasti tiek gaidīti ar pastiprinātu interesi. Pētījuma centra SKDS novembrī veiktā aptauja uzrāda zināmas atšķirības no Saeimas vēlēšanu rezultāta, taču tās nav pārsteigušas ne SKDS direktoru Arni Kaktiņu, ne pašus politiķus. Vislielākais popularitātes kritums ir valdošajai Vienotībai, kas Saeimā ir pārstāvēta ar 23 deputātiem un vēlēšanās ieguva otru labāko rezultātu aiz Saskaņas. Tagad to atbalsta 11,1% aptaujāto. Savukārt Saskaņa joprojām ir tabulas galvgalī ar 24,3%.

Aptaujas, kas veiktas starp vēlēšanām, nevar tieši salīdzināt ar vēlēšanu rezultātiem, kuri attiecas tikai uz tiem pilsoņiem, kas aizgāja nobalsot, atgādina A. Kaktiņš. Savukārt vēlāk veiktie pētījumi raksturo visu aptaujāto attieksmi, un tajos ir arī norādīts, kuri nezina, par ko balsot, vai nepiedalītos vēlēšanas. SKDS aptaujā novembrī savu izvēli nevarēja pateikt 9,2%, savukārt nepiedalītos - 10,7%.

«Tas nav nekāds pārsteigums. Pēc vēlēšanām Vienotība demonstrēja savstarpējos strīdus, bija daudz negatīvās publiskās informācijas saistībā ar manu mandātu, kā arī ar iespējamo balsu pirkšanu [Latgalē]. Tas viss ir summējies, lai gan ir arī labas lietas un jaunā valdība ir labi sākusi darbu,» Dienai sacīja Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Viņas minētie iemesli sasaucas ar sociologa A. Kaktiņa teikto. Arī viņš norāda, ka Vienotība bija tā partija, kuru vajāja visvairāk neveiksmju. Savu iespaidu gan esot atstājis arī tas, ka jaunā Laimdotas Straujumas valdība ir ļoti līdzīga premjeres vadītajai pirmajai valdībai. Taču vēlētāji - arī tie, kuri balso par koalīcijas partijām, - cer sagaidīt pārmaiņas. Turpretim politiķi šo atbalstu interpretē citādi un uzskata - ja par viņu pārstāvēto partiju vēlētāji atdeva savu balsi, «tad viņi par visu ir sajūsmā», pieļauj sociologs.

Taču pārējās divas valdības partijas Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS), par kuru balsotu 16,1%, un Nacionālo apvienību Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), kurai ir 13,1% piekritēju, šīs pilsoņu alkas pēc pārmaiņām nav skārušas. Abi politiskie spēki pat ir palielinājuši popularitāti. A. Kaktiņš pieļauj, ka to varētu saistīt arī ar Vienotības atbalstītāju skaita samazināšos, jo tās vēlētāji ir aizgājuši pie samērā līdzīgām partijām. Interesanti, ka par NA oktobrī vēl bija noskaņoti balsot tikai 9,6%, savukārt novembrī jau 13,1%, ko varot saistīt arī ar iespējamo kļūdas procentu. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nonākšanu reitingu tabulas otrajā vietā vērtē kā vēlētāju doto avansu, «kas mums tagad ir jānotur». ZZS sociologu pētījumiem pievērš īpašu uzmanību, un daudzkārt tie ir veikti pēc partijas pasūtījuma, lai vēlāk izmantotu savas taktikas izstrādāšanā, un tas esot attaisnojies, sacīja A. Brigmanis. To parādījuši arī vēlēšanu rezultāti, jo liela daļa kandidātu ievēlēti Saeimā tieši tādā secībā, kā bija sarindoti sarakstā.

Saskaņa atgriezusies pozīcijās, kas tai bija pavasarī, norādīja A. Kaktiņš. Viņš secina, ka tās vēlētājiem Krievijas un Ukrainas konflikts paliek nenozīmīgāks. Jāatgādina, ka Saskaņa ilgstoši ir opozīcijā, bet arī šis apstāklis maz ietekmē tai lojālo vēlētāju. Gan Latvijas Reģionu apvienības, gan No sirds Latvijai pozīcijai būtisku pārmaiņu nav, un abu reitings svārstās ap 6% vai nedaudz vairāk. Līdzīgi ir arī ar tām partijām, kuras Saeimā neiekļuva, - Latvijas Krievu savienība, Vienoti Latvijai, Latvijas attīstībai un Jaunā konservatīvā partija -, tām ir ap vienu procentu atbalstītāju vai mazāk. «Sakāve vēlēšanās viņu popularitāti nav vairojusi, un tas ir likumsakarīgi,» atzina sociologs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?