Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Viens deputāts gan Saeimā, gan pašvaldībā

Reģionos atzītie pašvaldību vadītāji partijām ir nozīmīgs atbalsts, lai vairotu popularitāti Saeimas vēlēšanās. Taču pēc tam, nonākuši parlamentā, viņi zaudē agrāko ietekmi un jūtas kā no laivas izmesti ar samērā nelieliem amata pienākumiem un bez agrākās atbildības. Varbūt tāpēc Zaļo un Zemnieku savienība vērsās pie kolēģiem ar ierosinājumu izvērtēt iespēju, vai nevarētu ļaut savienot pašvaldību un Saeimas deputātu mandātus.

Taču, tā kā citas partijas ieceri nav atbalstījušas, ZZS šo priekšlikumu pagaidām neiesniegs, _Dienai_ atzina ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš pieļāva, ka vienā no vēlēšanu apgabaliem uz Saeimu varētu startēt arī Ventspils mērs Aivars Lembergs, lai gan tāds lēmums vēl neesot pieņemts.

A.Lembergs bija arī Augstākās padomes deputāts un toreiz savienoja AP deputāta amatu ar darbu Ventspils pašvaldības vadībā. Taču AP bija divreiz vairāk deputātu nekā tagad Saeimā, un pirmajos gados pēc neatkarības atjaunošanas bija arī atšķirīga parlamenta kompetence. A.Lembergs jau ir pieteikts kā ZZS premjera kandidāts, un var paredzēt, ka viņa kandidēšana vēlēšanās partijai palīdzētu labi tajās nostartēt - tas gan daļēji ir atkarīgs no tiesvedības procesiem, kuros smagos noziegumos apsūdzētais A.Lembergs ir iesaistīts. Zināms arī tas, ka pašvaldību vadītāji Saeimā nelielās slodzes dēļ nonīkst, kā viņi paši ir atzinuši. Arī divi ZZS deputāti, kuri bija ievēlēti 9.Saeimā, izšķīrās atgriezties pašvaldībās - Guntis Blumbergs tagad ir Ventspils mēra vietnieks, bet Gunārs Upenieks vada Krāslavas novada domi. Līdzīgi Leons Līdums no Tautas partijas kandidēja pašvaldību vēlēšanās un kļuva par Aizkraukles novada mēra vietnieku.

Tieši ZZS un Tautas partija ir reģionos visplašāk pārstāvētie politiskie spēki, kuriem svarīga arī vietējo līderu iekļaušana kandidātu sarakstos. TP valdes loceklis Māris Kučinskis Dienai apstiprināja, ka A.Brigmanis bija uzrunājis partijas pārstāvjus par iespējamo mandātu apvienošanu un, viņaprāt, par to diskusija ir iespējama. Taču TP būšot svarīgi dzirdēt, ko par to domā tās pašvaldību pārstāvji, kuri veido TP valdes padomi. Pēc spēcīgo novadu izveidošanas to līderu ievēlēšana Saeimā varētu nodrošināt pozitīvu reģionu lobiju, atzina M.Kučinskis. Vienlaikus viņš pieļāva, ka no mandātu savienošanas varētu ciest gan viens, gan otrs darbs.

Pašvaldību vadītājus, kas labi nostartēja vēlēšanās, kā, piemēram, Salacgrīvas novada priekšsēdi Dagni Straubergu, Smiltenes novada vadītāju Aināru Mežuli, Jēkabpils mēru Leonīdu Salcēviču Saeimas vēlēšanu kandidātu sarakstos plāno iekļaut arī LPP/LC, kuras valdes loceklis Dzintars Jaundžeikars arī Dienai izteica šaubas par ieceri ļaut savienot darbu pašvaldībā un parlamentā. To LPP/LC, visticamāk, nevarētu atbalstīt. Šai idejai nav arī premjera pārstāvētā Jaunā laika piekrišanas - partijas līdere Solvita Āboltiņa uzskata, ka vietējiem līderiem ir jāstrādā pašvaldībās, kur viņi ir veiksmīgi sava darba darītāji. Arī JL līdere uzskata, ka no amatu apvienošanas varētu ciest parlamenta darba kvalitāte.

Tajā pašā laikā S.Āboltiņa pozitīvi raugās uz pašvaldībās zināmu cilvēku, arī ierindas deputātu iekļaušanu kandidātu sarakstos. Jaunais laiks ir viena no apvienības Vienotība dalīborganizācijām, un katrai no tām kandidātu sarakstā būs tikai 30 vietu, vēl 25 vietas plānots atvēlēt partijām, kuras apvienībai pievienosies pēc tās dibināšanas 6.martā, kā arī Sarmītes Ēlertes domubiedru grupai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?