Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vīna darītāji gaida jauno ražu

Latvija nav ne Ungārija, ne Francija, kur ir senas vīna darīšanas tradīcijas, taču Latvijas vīna tūre, ko varētu piedāvāt ceļotājiem mūsu valstī, nav nereāls sapnis, saka Latvijā vienīgās oficiāli atzītās mājas vīna ražotnes Dzidris īpašnieks Oskars Abramenko. Lai gan šodien mūsu valsts likumdošana neveicina šādu mazu mājas vīna darītavu veidošanos, dažādu prasību izpildē noliekot tās uz viena plaukta ar tādiem lielražotājiem kā Latvijas balzams un Rīgas vīni, Oskars uzskata, ka Latvijā tomēr varētu veidoties vairākas šādas mazas darītavas, kas specializētos dažādu vīnu gatavošanā, bet kopā varētu piedāvāt plašu pašmāju vīnu kolekciju.

Vīndaru brālība kopā ar Latvijas Augļkopju asociāciju jau vairākus gadus mēģina panākt atvieglotas likumdošanas prasības mazajām ražotnēm, kur mājas vīna darīšanā varētu izmantot tos augļus un ogas, kurus audzētājiem neizdodas realizēt tirgū. Diemžēl līdz šim visi iesniegtie priekšlikumi iestrēguši birokrātijas gaiteņos, un mājražotnēm, kas vēlas nodarboties ar šo rūpalu, tāpat kā lielražotājiem, jāmaksā 500 latu par licences iegūšanu un nodrošinājuma ikgadējā iemaksa 10 000 latu apmērā, kas garantē, ka ražotājs nomaksās akcīzes nodokli. «Tas ir lielākais ieguldījums šajā biznesā, kas daudziem šo nodarbi padara nepieejamu. Mums pagāja divi gadi, līdz ražotnei savu svētību deva gan Akcizēto preču pārvalde, kas izsniedz licences alkoholisko dzērienu ražotājiem, gan Pārtikas un veterinārais dienests, kas kontrolē sanitāro un higiēnas prasību ievērošanu,» piebilst Oskars.

Šobrīd mājas vīna ražotnē Dzidris, kas ir ģimenes uzņēmums un izveidota Abramenko dzimtas mājās Aizkraukles rajona Aiviekstes pagasta Ozoliņos, gatavo ābolu un rabarberu vīnu. Ozoliņi kā apskates objekts, kurā var iepazīt vīna darīšanas procesu, iekļauti arī tūrisma ceļvežos, un, sākot no maija, līdz pat oktobrim gandrīz katru nedēļu mājas pagalmā ieripo tūristu pilns autobuss.

«Nestrādājam ar peļņu, taču iztiku nopelnīt var. Visu, ko iegūstam, ieguldām atpakaļ uzņēmumā. Sākumā vīnu pildījām mucās un pārdevām tikai izlejamā veidā, bet nu realizējam to pildītu pudelēs. Arī līdz tam bija savs ceļš ejams, jo Latvijā nevar iegādāties ne piemērotas pudeles, ne korķus. Pudeles vedam no Čehijas, korķus piegādā no Portugāles. Gribam uzstādīt vēl vienu vīna gatavošanas tvertni, lai paplašinātu piedāvājumu klāstu,» izrādot ražotni, kas iekārtota 100 gadu vecā mūra ēkā, stāsta Oskars.

Pateicoties Ozoliņos izveidotajai mājas vīna ražotnei, apkārtējās piemājas saimniecībās arvien vairāk kopj ābeļdārzus un plašāk kuplo rabarberu ceri, jo te vīna darīšanai izmanto tikai tuvējās apkārtnes dārzos izaudzēto. «Attīstot uzņēmumu, ļaujam nedaudz nopelnīt arī kaimiņiem,» saka Oskars. Vīns gatavojas divus gadus, līdz ar to jauno ražu tvertnēs pilda katru otro gadu. Līdzīgs cikliskums vērojams arī ābolu ražas devumā, taču Aiviekstes pusē pērn, kad tvertnes kārtējo reizi bija jāpiepilda, bija tukšais gads. «Protams, mēs varējām iepirkt ābolus no citiem audzētājiem, jo piedāvājumi bija, taču mēs to nedarījām, lai saviem piegādātājiem neliktu vilties. Jauno ābolu vīnu liksim šogad, gaidām jauno ražu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?