Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Viņa ir mūsu mīļā, smukā princese

Ir viena no aizejošās vasaras vēl saulaini siltajām dienām. No klusas Rīgas ieliņas iegriežamies romantiskā aizaugušā dārzā. Slaida meitene, kurā atpazīstu Artūra Irbes divdesmit divus gadus veco meitu Anitu, vaicā: «Jūs pie Artūra? Viņš ir pie vecā ozola!» No dārza iznirst liels suns. Tā ir Bella, Vidusāzijas aitu suns. Tālāk neejam, sagaidām Artūru. Bella pieglauž lielo galvu saimniekam, tad atgriežas dārzā, kur Artūrs tikko sakopis nozāģētos satrunējošos ozola zarus un priecājas, ka kokam vēl spēks kaulos, jo no stumbra nāk jauni dzinumi. Arī Artūra Irbes dzīvē sācies jauns laiks.

Asociējās ar ledu un sniegu

Intervijas laikā Bella laiku pa laikam kontrolē situāciju, iznirdama no dārza dziļuma. Artūrs stāsta, ka viņam vienmēr bijuši suņi. Arī Amerikā dzīvojot un strādājot, ar sievu nolēmuši iegādāties četrkājainu kompanjonu, kaut Artūram aiz muguras bija psiholoģiski un fiziski smags notikums, kad suns Rembo negaidīti uzbruka viņam un sakropļoja roku. Kopš tā laika pagājuši astoņpadsmit gadi, bet Artūrs joprojām uzskata, ka māja bez suņa nav pilnīga. Pagātnes pieredze lika Amerikā rīkoties ar piesardzību: «Kārtīgi izpētījām suņu šķirnes. Mūsu uzmanību piesaistīja Pireneju aitu suņi. Iespējams, ka man tā šķirne asociējās ar ledu un baltu sniegu.» Suņa adopcijas ceļš Amerikā ir sarežģīts. Tur nevar suni iegādāties pēkšņi uzplūdušu emociju iespaidā. Irbēm vispirms bija jāatbild uz aptuveni piecdesmit audzētāju izsniegtās anketas jautājumiem par suņa turpmākās dzīves apstākļiem. Pēc tam mājās ieradās inspekcija pārbaudīt, vai anketā izklāstītais atbilst patiesībai, un bija jāparaksta stingrs līgums. Artūrs domā, ka arī Latvijā suņu audzētājiem būtu stingrāk jādomā, kam viņi atdod kucēnus. «Beidzot atvedām mājās mūsu pirmo balto pirenejieti. Anitai toreiz bija četri gadi, Atis vēl nebija piedzimis. Vedām suni uz izstādēm, kaut tas nebija pašmērķis, un viņš kļuva pat par Amerikas čempionu. Kad piedzima Atis un viņam jau bija pusgadiņš, iegādājāmies otru pirenejieti, meitenīti. Dēls vēl pats nevarēja uzrāpties uz dīvāna, tad kāpa saviem baltajiem lāčiem uz galvas un tika augšā. Pirenejieši bija baigi foršie.» Vēlāk, kad pirmais suns aizgāja citos medību laukos, Artūrs iegādājies trešo pirenejieti. Taču tad «mana dzīve sagrozījās. Pēc diviem trenera darbā aizvadītiem gadiem nolēmu ar Ati atgriezties Rīgā».

Liktenis visu sakārtoja

Atis pēc atgriešanās ļoti gribēja suni, taču Artūrs nevēlējās turēt dzīvnieku četrās sienās: «Es uzskatu, ka dzīvoklī sunim ir grūti. Dzīvniekam vajag plašumu, drošību un pastāvību.» Gadi bez sava suņa Atim bija smagi. Lai saikne ar suņiem nezustu, Artūrs ar dēlu sāka apmeklēt patversmi Labās mājas, kur veda izstaidzināt četrkājainos iemītniekus. Taču šā gada martā hokejistam operēja ceļgalu, un uz trim mēnešiem bija jāatmet doma par pastaigām dzīvnieku patversmē.

Visu nokārtoja liktenis. Artūrs iegādājās māju, taču ēkai vēl nepieciešams liels restaurācijas darbs. Leģendārais hokeja vārtsargs cer, ka divos gados viņš tiks ar darbiem galā. Tikmēr dzīve bruka Artūra draugam, kurš gatavojās pārdot savu māju. Bija jādomā par četrus gadus vecās Vidusāzijas aitu sunes Bellas turpmāko likteni. Artūru pamazām pārņēma doma par drauga suni, zinot, ka Vidusāzijas aitu suns jeb alabajs ir gan sargs, gan uzticīgs ģimenes loceklis un kompanjons. Artūrs kopā ar dēlu nesteidzīgi dibināja kontaktu ar Bellu. Pagājušā gada rudenī tika pieņemts lēmums vest vidusāzieti uz savu jauno māju.

Nevajag jumtu virs galvas

Grūtības radās, Bellu mēģinot dabūt mašīnā. Viņa smilkstēja un pretojās: «Atbraukuši palaidām suni dārzā. Bella paskrēja, paošņāja apkārtni un skrēja atpakaļ pie mums. Jauna vieta, viss svešs. Pirmajā naktī dabūjām ik pa brīdim celties, kušināt un mierināt viņu, jo apkārt bija daudz nepierastu trokšņu un skaņu. Taču pamazām Bella pierada un iejutās aizaugušajā dārzā, saprotot, ka viņas mājas turpmāk būs šajā vietā. Viņa ir izteikts āra suns un nejūtas labi, kad jumts spiež virs galvas. Iekšā mājā viņa joprojām nenāk.»

Kaut Bella izskatās smagnēja, viņa bez grūtībām palēcienā noķer Ata sviesto bumbu. Artūrs smej, ka sune bez piepūles nolasa arī ābolus no koku zemākajiem zariem.

Māja gaišai kopā būšanai

Artūrs priecājas par savu suni: «Ceru, ka viņai būs laimīgs liktenis. Mēs esam suņu cilvēki, un Bella ir mūsu smukā un mīļā princese. Lēnprātīga un klusa. Savējiem, protams. Viņa prot sargāt māju un mūs visus. Vidusāzijā iedzīvotāji mīl savu suņu šķirni un saka, ka šie suņi nes veiksmi. Domāju, ka Bella par saimnieku uzskata mani, jo ierastajā pastaigas aplītī ar viņu parasti dodos es, bet Atis katru vakaru pirms miega obligāti samīļojas ar savu draudzenīti. Arī manai mammai ar Bellu notiek sava čubināšanās.»

Artūrs pēdējā laikā atplaucis. Sejā viņam atmirdz viegls smaids: «Visam savs laiks, un viss notiek tad, kad tam jānotiek. Šeit ir klusa un jauka vieta, mums te ļoti patīk. Atis mācās devītajā klasē. Pēc studijām no Londonas mājās atgriezusies Anita. Mana mamma Malda arī dzīvo netālu. Viņa bieži ciemojas pie mums. Tomēr pirms Bellas ierašanās reizēm šķita, ka apkārt ir neierasts klusums. Mijiedarbība starp suni un cilvēku ir krietni vien citāda nekā cilvēku starpā. Tagad māja ir piepildīta. Priecē apziņa, ka Bella mūs vienmēr sagaida. Suns mūs lieliski saprot, komunikācijai pietiek ar žestu vai skatu. Šeit un tagad veldzējamies mūsu kopā būšanā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?