Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vineta Sareika šovakar spēlēs finālā

Latviešu vijolniece Vineta Sareika (22) šovakar spēlēs Beļģijas Karalienes Elizabetes starptautiskā vijolnieku konkursa finālā Briseles Daiļo mākslu pilī kopā ar Beļģijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Žilbēra Vargas vadībā. Šajā konkursā, kuru pamatoti uzskata par ievērojamāko un visgrūtāko pasaulē, V.

Sareika piedalās kopš maija sākuma un nu cīņu turpina jau pēdējā kārtā, kurā sacentīsies 12 vijolnieki no visas pasaules. Viņai finālā 25.maijā jāuzstājas pašai pirmajai. Konkursam seko līdzi Beļģijas televīzija un radio: ir pašsaprotami, ka visus sešus fināla koncertus, kuros no 25. līdz 30.maijam plkst.21 (pēc Latvijas laika) uzstāsies pa diviem finālistiem, raidīs tiešraidē vairākos televīzijas un radio kanālos. Klausīties un vērot šos koncertus piedāvāts arī internetā: _http://video.cmireb.be/live_, kur līdz pat septembrim varēs noskatīties videoierakstus. Finālu raidīs arī citās interneta vietnēs: _Musiq3.be_ un _Klara.be._

Šis konkurss mūziķiem ir īpaši nozīmīgs. Pieteikumus pieņem tikai no tādiem jaunajiem mūziķiem, kuri jau beiguši mūzikas augstskolu un ir gatavi starptautiskai karjerai. V.Sareika ir beigusi Parīzes konservatoriju un patlaban papildina meistarību Beļģijas Karalienes Elizabetes mūzikas koledžā. Spožu starptautisko karjeru pēc uzvarām šajā konkursā sāka Latvijas vijolnieki Filips Hiršhorns, Gidons Krēmers (1967) un Baiba Skride (2001). Piedalīties slavenajā konkursā Briselē pēc pamatīgas DVD ierakstu atlases uzaicināja 83 vijolniekus. Daudzi no viņiem jau ir vairāku citu ievērojamu konkursu laureāti, aktīvi koncertējoši izpildītājmākslinieki. Briselē viņiem jāiztur fenomenāla slodze, jo trīs sacensības kārtas rit kā apjomīgi koncerti, katram jāspēlē visdažādāko stilu un žanru skaņdarbi.

Pēc finālistu izsludināšanas viņus uz nedēļu norobežoja no pasaules, lai viņi iemācītos jaunu, sarežģītu, speciāli konkursam komponētu skaņdarbu. Šajā laikā viņi nedrīkst kontaktēties ne ar vienu un uz mēģinājumiem dodas savdabīga eskorta pavadībā. V.Sareikas priekšnesumā šovakar līdzās šim obligātajam opusam skanēs Leoša Janāčeka sonāte un britu romantiķa Edvarda Elgara Vijoļkoncerts.

Uzvarētājus izziņos naktī pēc pēdējā koncerta 30.V, jūnijā notiks vairāki laureātu koncerti. Seši no 3. līdz 12.jūnijam atvēlēti 7.- 12.vietas ieguvējiem, 10.jūnijā uzstāsies 4., 5. un 6. vietas laureāti. Noslēgumkoncertā 16.jūnijā, ko raidīs tiešraidē arī Latvijas Radio programmā Klasika, muzicēs pirmo trīs vietu ieguvēji kopā ar Karalisko Flandrijas filharmonisko orķestri Jāpa van Zvēdena vadībā. Konkursu ieraksta CD, komplekts būs pārdošanā jau nedēļu pēc fināla. Karalienes Elizabetes konkurss ir dibināts 1937.gadā, sākotnēji nosaukts Ežēna Izaī vārdā, godājot ievērojamā mūziķa piemiņu. Karalisko vārdu konkurss ieguva 1951.gadā un tagad notiek Beļģijas pašreizējās karalienes Fabiolas patronāžā. Nākamgad konkursā sacentīsies pianisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?