Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Viņi ir. Mēs esam

Laima Muktupāvela

Pareģojums par pasaules galu pagājušajā sestdienā nepiepildījās. Mums visiem šonedēļ bija jābūt jau pelnos un pīšļos, bet dzīvojam. Pasaules gala sludinātājs jau nolicis jaunu datumu. Palikām dzīvi un turpinām dzīvot. Vai kādam dzīvē kas mainījās? Par pārsteigumu - jā.

Daži no tiem, kuri pagājušās sestdienas naktī savām acīm pieredzēja bolīda uzplaiksnījumu Latvijas debesīs, atzinās, ka tajās sekundēs noticējuši runām par pasaules galu. Kad naksnīgajās debesīs izgaismojās «liela lode», «liels gaišums», «zibspuldzīga gaisma», daži aculiecinieki pamira.

Pirms attapās, ka jāzvana ugunsdzēsējiem, jūtīgākie atzina, ka tajās sekundēs atskārtuši, ka tiem, kuri runā par laicīgā mirklīgumu, par labo domu apzinātu veidošanu, par reinkarnāciju, par pasaulīgo un mūžīgo, ir taisnība. Pārliecinātāko materiālistu stabilais pasaules skatījums un racionālais dzīves tvērums, neizskaidrojamās gaismas apžilbināts, sabirza kaut uz sekundēm: nakts braucēji aizmirsa, ka ir zinātniski izskaidrojamās pasaules iedzīvotāji. Atskārta, ka ir daļa no liela visuma.

Pirms zvanīt un rīkoties racionāli, materiālās domas atslēdzās. «..gals klāt?», «..šķīvītis...», «..viņi tomēr ir klāt...» - aculiecinieki atzīstas, ka prāts čukstējis tieši šos vārdus. Publiski neatzīsies, lai neuzskata par jocīgo.

Uzplaiksnot spožumam, daudzi automašīnās braucošie aculiecinieki rīkojušies līdzīgi: neapzināti izslēdza dzinējus, nespēdami izskaidrot, kāpēc tā dara, nobremzēja, cits aiz brīnumiem pavēra muti kā ciema muļķītis, lai gan dzīvē ir padoto bieds, kas radis komandēt, cits atcerējās skaitīt tēvreizi, ne naudu kontā.

Sekundes uzplaiksnījumā dažiem bijis žēl, ka paši izniekojuši dzīvi sīkumos, ka strīdējušies ar vecākiem, ka krāpuši tuvākos, ka izrīkojušies nekrietni pret draugiem, ka pievīluši tos, kuri viņam uzticējušies, ka tik maz laika veltījuši saviem bērniem un solījuši paveikt, ko vienmēr bija vēlējušies: ja paliks dzīvs, dzīvos citādi. Noformulēja dzīves jēgas definīciju - nedzīvojam, lai rītu un kopotos, svarīga ir mīlestība un attiecību maigums pret tuvākajiem.

Esam materiālos labumus baudoša eiropeiska sabiedrība, kas domā, ka ir moderna civilizācija. Lietojam materiālajā pasaulē tik ērtos tehnoloģiju brīnumus kā pašus par sevi saprotamus. Bet, sastopoties ar kaut ko tajā brīdī neizskaidrojami pārpasaulīgu, vārdi «dvēsele», «gars», «gaišās domas», «dievišķais», «mūžība un laicīgums», ko krīzes situācijās, Himalajos, Indijā, dievnamos un svētbirzīs bubina un sludina vecenītes, viedie un trakie, iegūst citu skanējumu. Virs Latvijas uzmirgojušais bolīds izrietināja dzīves jēgas atslēgvārdus un inspirēja cilvēcisko Homo sapiens esības apliecinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?