2009 Inycon Organic Selection Grillo IGT (Alk. 13,0 tilp. %), cena Ls 5,58
Cantine Settesoli kooperatīvs apvieno 2300 vīnogu audzētājus Sicīlijas dienvidrietumu piekrastē. Inycon vārdā par godu sengrieķu pilsētas Menfi nosaukumam nodēvētā ražotne veido Vidusjūras klimatam raksturīgus vīnus - intensīvus, tomēr delikātus, garšas ziņā izteiksmīgus un harmoniskus. Grillo ir gaišā vīnogu šķirne, kas izplatīta Sicīlijā. Tur ilgus gadus to izmanto maisījumā ar vietējām šķirnēm Catarratto un aromātisko Inzolia, veidojot stiprinātos Marsalas vīnus. Pateicoties pēdējo gadu inovatīvajām vēsmām Sicīlijas vīnu industrijā, vīna pasaulē tiek pieteikti jauni un pievilcīgi vīndaru darba augļi ar demokrātisku cenu līmeni. Šim raksturojumam pilnībā atbilst iepriekšminētā kooperatīva vīns no organiski audzētām Grillo šķirnes vīnogām. Vīns ir dzidrs, ar gaišu liepziedu nokrāsu, aromātā spraigs un intensīvi bagāts, ar savvaļas ziedu niansēm un šķirnei raksturīgo eksotisku augļu garšu, kurā dominē viegls citrusaugļu un mango salikums. Savukārt rezonējošais mandeļu riekstu saldenais rūgtums papildina garšas kopsalikumu un padara to neaizmirstamu.
2009 Bandarossa Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry DOCG, Bortolomiol, Itālija - dzirkstošais vīns (Alk. 11,5 tilp. %), cena Ls 8,47
Daudzās pasaules valstīs vārds «Prosecco» kļuvis par sinonīmu populāram un slavenam dzirkstošajam vīnam no Itālijas. Tā panākumi tika kaldināti pēdējo četrdesmit gadu garumā kopš 1969. gada, kad vairākām vīnu ražojošām komūnām piešķīra DOC (Denominazione di Origine Controllata) klasifikāciju, kas garantēja vīna izcelsmes reģionu, izmantotās vīnogu šķirnes un ražošanas metodi. Vīnogu šķirne, vīnogu dārzu augsnes īpašības, reljefs, klimatiskie apstākļi, kā arī vīndaru zināšanas un prasmes bija tie faktori, kuri lika pamatus vīna uzvaras gājienam visā pasaulē. 2009. gada 1. augusts Prosecco pasauli mainīja atkārtoti, kad Itālijā tika izveidots jauns DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) apgabals Konegliāno-Valdobjadene. Kā uzsvēruši vīndari, burts G nav vienkārši pievienots burts, bet gan garantija augstākajai kvalitātei, ko spēj piedāvāt jaunizveidotā apgabala meistari. Tādēļ šajā apgabalā veidotiem dzirkstošajiem vīniem turpmāk uz etiķetes gozēsies nosaukums Prosecco. Savukārt, lai aizsargātu cilmes vietas nosaukumu Prosecco di Conegliano Valdobbiadene, vīnogu šķirnes nosaukums Prosecco tiek aizstāts ar tās sinonīmu Glera.
Sezonas aktualitāte un Ziemeļitālijas vīndaru lepnums Prosecco ar maģisko četru burtu salikumu DOCG kopš vasaras sākuma ir nobaudāms arī Latvijā. Bandarossa jeb sarkanā lenta ir veidota slavenajā Džuliāno Bortolomiola dibinātajā vīna darītavā. Tikai saviem izcilākajiem sausajiem vīniem vīndaris piešķīra šo atšķirības zīmi. Vīns valdzina ar savu individualitāti. Tā blāvi dzeltenā krāsa, smarža ar izsmalcinātu augļu aromātu un viegli saldenā garša, kurā dominē tik pazīstams nogatavojušos ābolu un bumbieru garšas salikums, neatstās vienaldzīgu pat visskeptiskāko dzirkstošā vīna baudītāju.