Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Viņķele: piemaksu atcelšana nav pretrunā ar Satversmi

Jau izstrādājot grozījumus par pensiju piemaksu par apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam atcelšanu, Labklājības ministrija (LM) esot izvērtējusi riskus, tāpēc daudz neuztraucas par Saeimas deputātu no Saskaņas centra (SC) solījumiem apstrīdēt grozījumus Satversmes tiesā (ST). «Izmaiņas nevar skaidrot kā Satversmei neatbilstošas,» norāda labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība). Nemaksājot šo piemaksu, LM cer šogad ietaupīt 2,6 miljonus latu.

Izmaiņas ir šādas - ar šā gada 1. janvāri vairs nepiešķir piemaksas par apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam, taču tiek saglabātas jau piešķirtās piemaksas esošajā apmērā. Līdz 31. decembrim piešķīra piemaksu 70 santīmu apmērā par katru nostrādāto gadu līdz 1996. gadam. Piemēram, ja stāžs līdz 1996. gadam ir 37 gadi, tad piemaksa pie pensijas - 25,9 lati (37 gadi reiz Ls 0,70). Pēc LM pārstāves Marikas Kupčes teiktā, piemaksu sākotnējais mērķis bija sniegt finansiālu valsts atbalstu tiem pensionāriem, kuri pensionējās līdz 1996. gadam vai reformas pirmajos gados un kuriem bija liels stāžs un zemas pensijas. Taču pēc 1996. gada bija cita sistēma - tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas, tādējādi «bija iespējams sakrāt pensijai kapitālu, kas dotu cilvēka cienīgu pensiju», saka labklājības ministre I. Viņķele. Bezgalīgi finansēt šīs piemaksas nebija plānots.

Pret izmaiņām no 1. janvāra ir Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs (SC), kurš saka: «Mēs mēģināsim apstrīdēt normu, jo uzskatām, ka tā ir diskriminācija. Cilvēkiem, kuri iet pensijā 2011. gada 31. decembrī, ir piemaksas, bet tiem, kuri iet šā gada 1. janvārī, - nav.» Viņaprāt, pārejai uz jauno kārtību vajadzēja būt pakāpeniskai - piemaksas samazinot pamazām. «Ja ievieš pakāpeniski, tad ar katru dienu mazāks ir cilvēku skaits, kuriem stāžs ir svarīgs,» saka A. Klementjevs. Kad plānots vērsties ST, deputāts precīzi nevarot vēl atbildēt, top pieteikums. «Nav problēmu savākt 20 deputātu parakstus un vērsties,» saka A. Klementjevs. Norisinoties arī sarunas ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību.

LM norāda - līdz 1996. gadam uzkrātā apdrošināšanas stāža ietekme pensijas apmēra noteikšanā ar katru gadu samazinās. Līdz 2012. gadam iedzīvotājs piedalījies jaunajā pensiju sistēmā 16 gadus, un tādējādi būtiski ir palielinājusies veikto valsts sociālo apdrošināšanas iemaksu nozīme pensijas apmēra noteikšanā. 2006. gadā ieviešot piemaksas, to piešķiršana bija paredzēta līdz 2009. gada beigām. M. Kupče stāsta - to piešķiršana ekonomiskās izaugsmes laikā tika nepamatoti paplašināta un pagarināta, tā radot būtisku papildu slogu uz speciālo budžetu, jo izmaksāšanai nepieciešamais finanšu līdzekļu apjoms nav ieplānots sociālo iemaksu likmē un tiek segts uz citu sociālo iemaksu veicēju rēķina. Kopš 2008. gada būtiski pasliktinājusies valsts ekonomiskā situācija, tāpēc šobrīd valsts vairs nevarot garantēt tādu pašu sociālā nodrošinājuma kopumu, kāds tas bija ekonomiskās izaugsmes gados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?