Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vinnējot, jo trāpa īsto cenu

«Tas ir reāls atbalsts vietējiem uzņēmumiem!» jautāts, kādēļ pašvaldības iepirkumos tik bieži uzvar Olainē reģistrētās SIA Agrosēta un SIA Ražošanas komerciālā firma Elekoms, saka Olaines mērs Jānis Pavlovičs (LSDSP). Abu uzņēmumu uzvaru skaits Olaines iepirkumos pēdējos gados mērāms vairākos desmitos, savukārt citi uzņēmumi šādam skaitam pat nepietuvojas.

J. Pavlovičs steidz uzsvērt, ka sūdzību par iepirkumiem ir ļoti maz un uzvaras ir tikai tāpēc, ka vietējie spēj piedāvāt labākās cenas. Domes opozicionāri no konkrētiem pārmetumiem pašvaldības vadībai šai ziņā izvairās, kaut arī atzīst, ka uzkrītošais lokālpatriotisms liek uzdot jautājumus.

Olainē vispirms uzmeklējam Elekoma vadītāju un puses kapitāldaļu īpašnieku Māri Lambertu. Elekoms izveidots no padomju laika elektriķu brigādes, kas apkalpojusi vietējās rūpnīcas, un arī tagad firmas seši darbinieki nodarbojas ar elektroinstalācijas darbiem. M. Lamberts mūs sagaida laipni, labprāt runā par pašvaldības «virtuvi» - kā jau bijušais domnieks. Tomēr, kad jautājam par iepirkumiem, viņš kļūst atturīgāks, motivējot uzvaras ar spēju piedāvāt zemas cenas. «Mēs godīgi piedalāmies, mums ir ļoti daudz konkurentu!» viņš iekaist. Sākumā M. Lamberts apgalvo, ka pašvaldībā bijis ierindas deputāts, amatus neesot ieņēmis, bet, kad iejūtīgi atgādinām, ka viņš bijis arī pilsētas būvvaldes loceklis un vadītāja vietnieks, ko rāda amatpersonas deklarācija, M. Lamberts atzīst: «Nu bija, jā, bija tanī laikā mums tās stulbās deklarācijas jāraksta.» Sīkākās detaļās viņš par to neizplūst. Elekoms domes iepirkumus ieguvis arī pirms M. Lamberta aiziešanas no domes.

Pēc tam dodamies meklēt Agrosētas vienīgo īpašnieku Nikolaju Strukovu. Viņš nevienai partijai naudu ziedojis nav, vēlēšanās kandidējis arī nav. Uzņēmuma pagalmā stāv vairākas smagās tehnikas vienības, bet angārā rosās strādnieki. Saimnieka uz vietas nav, tādēļ sarunai viņš deleģē grāmatvedi Ilonu. Viņa slavē bosa spēju izrēķināt tādu cenu, lai uzvarētu konkursā. Esot tikuši arī pie Olaines estrādes celtniecības. «Pati gatavoju pieteikumu. Konkurence bija drausmīga - pēc krīzes visiem gribas strādāt. Godīgi sakot, nedomājām, ka uzvarēsim, bet nu...» viņa lepojas. Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) dati gan liecina, ka šajā konkursā bijuši tikai divi pieteikumi.

Ar pašu N. Strukovu tiekamies dažas nedēļas vēlāk, kad viņš Olaines domē kārto papīrus par veloceliņa būvi - arī šajā iepirkumā Agrosēta uzvarējusi. Viņš ir vietējais kopš 1967. gada, izmācījies par inženieri un nekautrējas sevi salīdzināt ar slaveno peldētāju Maiklu Felpsu. «Es esmu labākais. Man nav ofisa Vecrīgā, man nav lielas administrācijas - lūk, mans ofiss, es tur gandrīz vai dzīvoju!» viņš saka, rādīdams uz savu džipu.

Apkārtnē visi zinot, ka ar cenu viņš var «zem jebkura palīst», jo tehnika un darbinieki ir vietējie - tā ietaupa uz ceļa un uzturēšanās izdevumiem. «Man rindā stāv klienti, varu šķirot, ar ko gribu sadarboties. Priekš kam man uz Mārupi vai Saulkrastiem braukt?» viņš atbild, kādēļ piedalās tikai Olaines pašvaldības iepirkumos. Uzņēmumā esot 26 darbinieki, tas strādājot jau 15 gadus, un peļņa esot «ļoti normāla».

Savukārt Olaines mērs J. Pavlovičs un novada izpilddirektors Andris Bergs, kurš vada iepirkumu komisiju, uzsver, ka novads stingri raugās, lai uzvar lētākais piedāvājums. «Konkursos bez viņiem piedalās daudzi. Tad viņiem var pajautāt, kādēļ uzvar. Droši vien ir novada patrioti, neskrien pēc lielas peļņas,» saka J. Pavlovičs. Turklāt pašos lielākajos iepirkumos šie uzņēmumi neuzvar, jo pēc apjomiem «nevelk».

A. Bergs uzsver, ka pašvaldības konkursa komisijā ir septiņi cilvēki, neviena politiķa. «Iepriekšējos astoņos gados bija tikai divas sūdzības IUB, un abas esam vinnējuši,» viņš uzsver.

Domes opozīcijā esošās A8 partijas saraksta līderis Māris Vanags mūsu sarunu atklāj tieši ar sūkstīšanos par iepirkumiem, bet, lūgts konkretizēt, sarunu strauji aizstūrē citā virzienā. Problēma esot globāla - valsts līmenī noteiktais, ka jāņem lētākais piedāvājums, noved pie nekvalitatīvu materiālu izmantošanas, un, ja kaut kas saplīst garantijas laikā, firma vienkārši bankrotē. Par Olaines pašvaldības iepirkumiem viņš atmet ar roku: «Jā, ir firmas, kas mūždien vinnē, bet par to uzprasiet citiem, neesmu bijis ne uz vienu iepirkumu komisijas sēdi.» Savukārt domes aktīvākais opozicionārs Andris Tolmačevs (PCTVL) par šo jomu tikai nosaka: «Nevaru neko pateikt. Par jebkuru vārdu man ir jāatbild.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?