Calvet Reserve 2010. Kad ir izmesti līkumi pa eksotiskām vietām un garšas kārpiņas priecētas ar retāk dzirdētiem dzērieniem, agrāk vai vēlāk pienāk brīdis, kad kājas ved uz mājām, ja izsakāmies dzejnieka vārdiem. Klasiku sāk gribēties. Krietns, godīgs bordo. Tā trijos vārdos var raksturot šīsdienas viesi. Calvet flagmanis uzvedas kā kungs, kas apzinās savu vērtību - demonstrē «āriņu», t. i., stāju un ģērbu ar apziņu, ka brīdī, ja nāksies atklāt arī «iekšiņu», kaunā nebūs jākrīt. Rubīnsarkans un blīvs vīns slēpj sevī masīvu tanīnu un skābes rumpi ar reljefu aromātu un garšu muskulatūru. Jau no pirmā mirkļa vīns cenšas dzērēju pārliecināt ar upeņu, ķiršu un plūmju džema smaržām. Kad pirmā uzbrukuma aktivitāte rimst, parādās arī piezemētāki tāla ugunskura un tikko uzraktas dobes aromāti. Mutē vīns cenšas pateikt visu sakāmo uzreiz - skaļi, bez kompromisiem un pašpārliecināti. Pilna mute tanīnu, sarkanu augļu un klasiskas ozolkoka garšas. Ja meklējat tradicionālu bordo, Calvet ir īstais. Pēcgarša atgādina labu kafiju un dūmus. Baudāms ar liellopu, cūkas ribiņām, jēra cisku. Ja ar gaļu esat uz «jūs», aromātisku sieru plate ar' būs laba izvēle.
Jā, paass un sarežģītākā piruetē pagaidām neveikls, bet dodiet šim vīnam laiku pāris gadiņu pudelē vai ļaujiet saelpoties gaisu dekantera karafē, un viesis pārtaps dendijā.
Canaletto Pinot Grigio delle Venezie 2011. Vienmēr esmu teicis, ka melo tie, kas stāsta, ka var kļūt vienaldzīgi pret pirmajām mīlestībām. Lai kur un kā veidotos nākamās attiecības, pirmā reize vienmēr ir un paliek pirmā. Pinot Grigio ir tā oga, kas pirms padsmit gadiem paņēma tolaik pilnīga vīna nesaprašas sirdi un tā īsti atlaidusi nav nekad.
Laikam atkārtošos, bet pārliecība par Pinot Grigio spēju dzesēt pat visizkaltušākā organisma slāpes vairojas pēc katras veiksmīgas tikšanās ar šo ogu. Vislabāk itāļu izpildījumā. Blāvā zaļgani dzeltenā salmu krāsa brīdina par svaigu, jaunu un ekspresīvu vīnu. Spilgtas, vasarīgas pļavas smaržas, papildinātas ar ļoti gatavu augļu niansēm. Nedaudz fantāziju piepūlot, pievienojiet aprakstam riekšavu laimu un mandarīnu smaržu, un apraksts gatavs. Pārejot pie garšošanas, visus garšas receptorus mutē pārņem kraukšķīgi enerģisks cidoniju un rabarberu skābums, kas pietiekami neatdzesēts varētu likties pārāk spēcīgs. Nevelciet garumā, šis vīns jādzer šovasar, kopā ar zivīm.
Dzeram paši un cienājam citus!