Stāsti par un ap vīnu ir interesanti un aizraujoši. Nākamajā reizē, kad uz vakariņām pie draugiem dodaties ar ciemakukuli vīna formā, vispirms _iegūglējiet._ Paskatieties, kas tas par vīnu un ko par to saka pats ražotājs, kritiķi, citi vīna mīļotāji. Un, lūk, stāsts jums jau gatavs. Vīna stāstus varat kolekcionēt. Pierakstīt, ja vēlaties. Stāstīt tālāk.
Otra dimensija - garšas dimensija. Lai arī vārds «garšīgs» ir tabu vīna mīļotāju aprindās, man tas šķiet pat ļoti piemērots noteiktiem vīniem. Pamēģiniet ar sievasmāti padiskutēt par tanīniem, vīna struktūru, skābuma - salduma harmoniju vai konkrētā ražas gada īpatnībām. Nesanāks. Un arī nevajag. Saviem tuvajiem - draugiem, mammām, tētiem, sievām, vīriem, sievasmātēm un vīramātēm, kā arī visiem tiem, kas nav pārlieku aizrāvušies ar vīniem, - vispirms nesiet garšīgus vīnus. Tādus, kurus viņi no sākuma iemīl ar savām garšas kārpiņām. Stāstus varat stāstīt paralēli, tie procesu padarīs tikai baudāmāku. Bet vispirms - garša.
Par garšīgajiem vīniem arī šodienas stāsts, uz ko netieši mani pamudināja kolēģis. «Ko tu ieteiktu sievasmātei?» viņš jautāja. Jautājums vienkāršs, bet atbildīgs. Nevar taču sievasmātei ieteikt kaut ko sliktu. Bet ko? Pēc tālākas tincināšanas izrādās, ka sievasmātei ļoti patīk Villa Maria Sauvignon Blanc. Nav slikti. Vīns, kas nav pārāk «intelektuāls» un sarežģīts, bet garšīgs un ar savu izteiktu stāju un stāstu (Jaunzēlandes Sauvignon Blanc ir viens no pēdējās desmitgades labākajiem eksporta veiksmes stāstiem pasaulē). Un ko es ieteicu?
Sancerre, Jean-Marc Crochet, 2008. Tiem, kas iecienījuši Jaunzēlandes Sauvignon Blanc, ieteicams pagaršot Sancerre no Luāras ielejas Francijā. Lai gan Sancerre ir slavenākais Luāras ielejas vīns, kas tiek uzskatīts par labāko Sauvignon Blanc pasaulē, lielai daļai vīna iesācēju, tajā skaitā arī jau pieminētajai sievasmātei, par to droši vien nav ne jausmas. Franči aizlieguši minēt vīnogas nosaukumu uz etiķetes un, protams, iešāvuši sev kājā. Padomājiet, cik daudz sievasmāšu būtu izvēlējušās Sancerre, ja vien zinātu, ka tas ir tas pats lieliskais Sauvignon Blanc. Baudiet karstā vasaras dienā, atdzesētu un kaut kur brīvā dabā. Svaiga zāle, ērkšķogas un citrusu pārpilnība garantēta.
Muscadet-Sᅢᄄvre et Maine sur lie, Ackerman, 2009. Vēl viens Luāras ielejas baltvīns, ar kuru grūti nošaut garām. Kā gan savādāk - šī vīnoga (Melon de Borgougne) ir tik vasarīgi neitrāla, ka tai ir ļoti grūti atteikt. Savā dzimtenē (pie Luāras ietekas okeānā) to lielos apjomos patērē kopā ar austerēm, mīdijām, krabjiem, zivīm un visiem citiem iespējamajiem jūras radījumiem. Mans ieteikums - atdzesējiet kārtīgi un paķeriet līdzi uz pludmali. Nenožēlosit!
*Terroir apvieno visus elementus, kas var ietekmēt vīnu - tā dzimšanas vietas klimatiskie apstākļi, topogrāfija, augsne, cilvēki un kultūra, kas ietekmējuši vīnu tā veidošanās procesā.