Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Virsotnes mūzikā

Pirmdien Kultūras ministrijā darīja zināmus divus «Lielās mūzikas balvas 2010» laureātus. Par mūža ieguldījumu balvu saņems pianiste Jautrīte Putniņa. Par spožiem starptautiskiem sasniegumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē - diriģents Andris Nelsons. Vēl septiņās nominācijās nosaukts 21 pretendents. Svinīgā ceremonija notiks 8. martā Latvijas Nacionālajā operā.

«Kāpēc Mūzikas balvas statujai ir līka mugura un izgāzts vēders? Tās abas nav savienojamas ar mūziķa sirdsapziņu!» tik šerpi sazvanīta atsaucas Jautrīte Putniņa. Jauka sagadīšanās - laureātu sumināšana notiks pianistes 82. dzimšanas dienā 8. martā. J. Putniņa nebārsta saldas pieklājības frāzes. «Neviens pat nav papūlējies man pateikt, kādā nominācijā, - piezvanīja, taču runāja «riņķī apkārt». Tad zvanīja, ka atskriešot uz interviju. Tiešām dzīsieties uz Valmieru? Tad viņi palika tādi mēmi: kā tā, uz Valmieru? Tas ir nenopietni. Bet es priecājos, ka apbalvošanas pasākumā man būs ļauts spēlēt. Tikai spēlēšanas dēļ braukšu uz Rīgu balvu saņemt, jo ar mūziku var pateikt to, ko ar vārdiem nevar. Bet ir cilvēki, ar kuriem negribētu nostāties blakus un saņemt tādu pašu apbalvojumu, kāds jau ir viņiem.»

Pianistes skarbā runa nav kaprīze - kolēģu apmelota, 1968. gadā viņa, tolaik jauna, talantīga mūzikas interprete un konservatorijas pedagoģe, tika atlaista no darba līdz ar aizliegumu koncertēt. Uz skatuves viņa atgriezās tikai Atmodas laikā. Arī tad pirmajam solokoncertam Filharmonijā 1988. gadā pielaista negribīgi, sekoja iznīcinoša kritika. «Jo vairāk sit pa galvu, jo vairāk jāstrādā. Paliek tikai tas, vai cilvēks spējis radīt kaut ko noderīgu, paliekošu sabiedrībā,» uzskata J. Putniņa, kuras radošajā kontā ir neparasti, spilgti uzrunājoši dažādāko laikmetu mūzikas lasījumi. Pēc viņas ierosinājuma Valmierā tika sākti ikgadējie Senās mūzikas festivāli, kas kļuvuši starptautiski un šomēnes svinēja 20 gadu jubileju. Pianiste lepojas, ka ir muzicējusi visos Valmieras mūzikas skolas vasaras Dārza koncertos. Viņa jau zina, ka LMB koncertceremonijā vēlas nospēlēt Meraba Gagnidzes un Volfganga Dārziņa prelūdijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mūzikas balvas nominācijas

Gada debija: sitaminstrumentālists Guntars Freibergs, soprāns Liene Kinča un diriģents Atvars Lakstīgala.
Gada muzikālā vienība: baroka orķestris Collegium musicum Rīga (mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs), Latvijas Radio koris (mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava, diriģents Kaspars Putniņš) un Profesionālais pūtēju orķestris Rīga
Gada koncerts: Latvijas Radio kora grupas jaunās mūzikas programma Elektriskie sapņi Spīķeru koncertzālē (22.I 2010), Gijas Kančeli 75. dzimšanas dienas koncerts Garīgās mūzikas festivālā Rīgas Domā (Valsts akadēmiskais koris Latvija, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents Māris Sirmais, solisti Maksims Risanovs un Egils Siliņš), kā arī Latvijas Radio kora koncerts Ziemeļu balss Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā 20.X (jaunās mūzikas festivālā Arēna).
Gada uzvedums: elektroakustiska pastaiga Pasaka par Kurbadu Cīrulīšu dabas takās, elektroakustiskais stāsts Vieglums Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē un Džakomo Pučīni Triptihs Latvijas Nacionālajā operā.
Par izcilu darbu ansamblī: čelliste Guna Āboltiņa, pianiste Agnese Egliņa un sitaminstrumentāliste Elīna Endzele.
Gada jaundarbs: Andris Dzenītis Pilsētas tulkots, Kristapa Pētersona kamerorķestra opuss Šahs un Viļņa Šmīdberga Simfonija pūtēju orķestrim (veltījums 14. jūnija deportāciju upuriem).
Par izcilu interpretāciju: diriģents Ainārs Rubiķis (par Riharda Štrausa skaņdarba Metamorfozes lasījumu Kremerata Baltica festivālā), Vineta Sareika (par Antonio Vivaldi Gadalaiku interpretāciju) un Reinis Zariņš - par Ludviga van Bēthovena sonātes Hammerklavier atskaņojumu solokoncertā un Jāņa Mediņa Klavierkoncerta interpretāciju.
LMB ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, kas pastāv kopš 1993. gada.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?