Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Virsstundas nedrīkst būt norma

Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā (ES), kur darbiniekiem piemaksa par virsstundām ir 100% apmērā no darba algas. Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) to uzskata par nozīmīgu konkurētspējas apdraudējumu, tādēļ Saeimā uz otro lasījumu iesniegusi grozījumus Darba likumā, lai šo piemaksu samazinātu uz pusi. Tam kategoriski nepiekrīt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), kas to, savukārt, uzskata par darbinieku tiesību apdraudējumu.

LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns Dienai norādīja, ka īpašu apdraudējumu uzņēmumu konkurētspējai nesaskata, jo Latvijā ir zemākā minimālā alga Baltijā. «Latvijas strādājošo vairākumam algas ir pasakaini zemas, un mēs nepiekritīsim nekādām izmaiņām, kas pasliktinātu pašreizējo darbinieku stāvokli. Ja ir vēlme paaugstināt uzņēmēju konkurētspēju, lai valdība samazina darbaspēka nodokļu slogu, kas mums ir augstākais Baltijā, un augsts tas ir arī ES kontekstā. Nevar ekonomiskās konkurētspējas problēmas risināt uz darbinieku darba samaksas rēķina,» pārliecināts E. Baldzēns.

Tam piekrīt arī Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs, kurš Dienai atzīst, ka piemaksu slogs darba devējiem ir liels, taču šī problēma būtu jārisina ar nodokļu samazināšanu. «Ja samazinātu nodokļus mazajām algām, cilvēki vairāk saņemtu uz rokas un piemaksu jautājums par virsstundām nebūtu tik aktuāls kā pašlaik, kad daudzu strādājošo algas ir nesamērīgi zemas.»

Taujāts, vai darba devēji nevarētu paaugstināt algas, jo arī tad piemaksu jautājums nebūtu tik sāpīgs, H. Danusēvičs atzina - to varētu darīt, taču tad tam jānotiek solidāri. «Tas darba devējs, kurš algas nepaaugstinās, būs konkurētspējīgāks par to, kurš maksās vairāk,» skaidro H. Danusēvičs.

Pretējs viedoklis ir LDDK darba tiesību ekspertam Andrim Alksnim, kurš Dienai uzsver: virsstundu darbs ir ārkārtas situācija. «Nav normāli, ja piemaksa par virsstundām tiek uztverta par normālu ikmēneša darba samaksas sastāvdaļu. Virsstundām pie normālas darba organizācijas jābūt izņēmumam, līdz ar to nav pamata runāt par šīm piemaksām kā ievērojamu ikmēneša pielikumu pie algas.» Eksperts arī norāda: pašreizējās piemaksas, kas ir augstākās visā ES, daudziem darba devējiem nav paceļamas, tāpēc netiek maksātas vispār.

Uz to norāda arī sociālo jautājumu eksperte, bijusī labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība), kas Dienai atzīst: pašreizējā sistēma nestrādā. «Latvija ir unikāla ar savu 100% piemaksu par virsstundu darbu. Tāpēc daudzi darba devēji virsstundas neuzskaita un neapmaksā vispār. LDDK ir piedāvājusi samazināt šo piemaksu, pretī apņemoties godīgi to maksāt. Domāju, tāds variants ir pašu darba ņēmēju interesēs. Labāk mazāk, bet maciņā nekā vairāk, bet tikai uz papīra.»

Tam kategoriski nepiekrīt Rimi arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Krasiļņikovs, kurš Dienai norāda - viņa pārstāvētajā lielveikalu ķēdē visi darbinieki saņem 100% piemaksu par virsstundām. Tajā pašā laikā arodbiedrības priekšnieks piekrīt LDDK viedoklim, ka nav pieņemama situācija, kad ievērojamu ikmēneša darba samaksas daļu veido piemaksas par virsstundu darbu. «Darba organizācijai jābūt tādai, lai virsstundu vispār nebūtu vai tās iekristu tikai īpašās ārkārtas situācijās. Darba devējiem pašiem vispirms ir jāuzlabo darba samaksas sistēma savos uzņēmumos, lai darba alga par normālo darbalaiku būtu adekvāta un cilvēku cienīga.»

Valsts darba inspekcijas pārstāve Mārīte Noriņa Dienai atklāj, ka nereti darbinieki sūdzas par virsstundu neuzskaitīšanu. «Mēs gadā vidēji saņemam ap 4000 sūdzību, puse no tām ir par darba samaksu, un starp tām nozīmīgs īpatsvars ir arī par virsstundām.» M. Noriņa gan atsakās prognozēt, vai, samazinot piemaksas, darba devēji sāks godīgāk tās maksāt. Neuzskaitīto virsstundu pārkāpumus ir samērā grūti pierādīt, jo pārsvarā cilvēki par pārkāpumiem darbavietā sūdzas tikai pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas.

Tā kā Saeimas sociālo un darba lietu komisija nav atbalstījusi minēto LDDK ierosinājumu, var prognozēt, ka, visticamāk, arī Saeima to neapstiprinās. Jāatgādina, ka Darba likums nosaka - pieļaujamais virsstundu skaits ir 144 stundas četru mēnešu periodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Piemaksas par virsstundām ES:
Vācija, Lielbritānija un Dānija - atkarīgs no koplīguma
Francija, Īrija - 25%
Somija - 50% par pirmajām divām virsstundām, 100% par nākamajām
Igaunija, Lietuva - 50%

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?