Atbild Aigars Lukstiņš: «Diagnoze «korķēts vīns» tiek lietota ar nozīmi - vīns ir nebaudāms, tam ir konstatēts kāds defekts. Korķis, kas izgatavots no korķa ozola mizas, ir dabiskas izcelsmes produkts, tātad pakļauts dažādu baktēriju un infekciju ietekmei. Protams, tās tiek apkarotas, korķis tiek dezinficēts, tomēr pavisam nelielai daļai infekcijas dažreiz izdodas izdzīvot un tā spēj sagandēt vīnu, kas nonācis saskarē ar inficēto korķi. Mūsu veselībai tas ir nekaitīgs, bet vīna labākās garšas un aromāta īpašības ir neatgriezeniski zudušas, vīns ir bojāts.
Jāsaka gan, ka vīns var tikt bojāts arī citu iemeslu dēļ, jo tas ir samērā trauslas dabas produkts un to apdraud neskaitāms daudzums mikroorganismu. Korķis ir mums saprotamākais bojājuma iemesls, to vieglāk atcerēties, tāpēc apzīmējumu «korķēts vīns» bieži lieto visu iespējamo vīna defektu aprakstīšanai. Vīns, kuru skāris korķis ar defektu, ož pēc pelējuma, mitra kartona. Tā smaka var atgādināt arī hloru, ja ir bijusi pārcentība, dezinficējot korķi.