Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Viss taču ir kamermūzika!

Jauns, interesants talantīgu latviešu mūziķu duets ir Beļģijas karalienes Elizabetes šā- gada konkursa laureāte vijolniece Vineta Sareika un starptautisko konkursu laureāts Maskavas konservatorijā studējošais pianists Artūrs Cingujevs. Abiem rit pēdējais studiju gads - Vinetai Beļģijā, Karalienes Elizabetes kapelā, kur viņa pēc Parīzes konservatorijas beigšanas papildina meistarību gan vijoles, gan kameransambļa spēlē.

Savukārt Artūram šis ir izlaiduma gads Maskavas konservatorijā, kur pēc ilgiem gadiem viņš ir pirmais students no Latvijas. «Doma muzicēt kopā dzima pirms diviem gadiem, kad fonda _Jaunā akadēmija_ jubilejas koncertā nospēlējām M.Ravela sonātes daļu. Tīri labi sanāca. Ārzemēs man ir savs domubiedru ansamblis - Dali klavieru trio, bet Latvijā ilgi nebija kamermūzikas partnera. Sadarbību sākam ar klasiskām pamatvērtībām no Bēthovena līdz Frankam,» stāsta V.Sareika. Dali trio, kurā viņa spēlē kopā ar franču mūziķiem no Parīzes un Londonas, tikko svinēta trīs darba gadu jubileja. Trio jau guvis uzvaras konkursos Osakā, Frankfurtē un Ņujorkā - katru gadu pa vienai. Prestižajā Beļģijas karalienes Elizabetes konkursā, kur vijolniece reiz izmēģinājusi spēkus kā visjaunākā dalībniece, viņa šovasar iekļuva laureātu vidū. Tomēr Vineta saka: «Konkursi man riebjas, bet dažreiz tie ir nepieciešami.» Parīzē un Briselē viņa nodzīvojusi astoņus gadus un jau iemantojusi Beļģijas publikas mīlestību.

«Man pašai šķiet, konkurss Briselē noticis jau pirms desmit gadiem! Manā dzīvē tas ir kā iekava: it kā bija, bet tik ātri pagāja! Jocīgi, jo Beļģijā man jau trīs gadus visi to vien jautāja: vai piedalīsies? Kad šis brīdis pienāca, tas ļoti ātri pagāja. Jau fināla dienā jutu, ka man ir vīruss. Teicu sev: nekādas slimošanas! Bet otrā rītā man bija 39 grādu temperatūra. Tik daudz laikam mūžā nebūšu strādājusi kā nedēļā pirms fināla, kad, ieslēgtai Karalienes Elizabetes kapelā, bija jāiemācās pilnīgi jauns skaņdarbs,» Vineta atceras konkursu, kurā no Latvijas laurus plūkuši Gidons Krēmers un Baiba Skride. Tur un koncertos ar Beļģijas, Latvijas, Lietuvas Nacionālajiem orķestriem, Sinfonia Varsovia, Lisbon Metropolitan un citiem ansambļiem vijolniece apliecinājusies kā liela vēriena soliste. Tomēr, viņasprāt, «pilnīgi viss jau īstenībā ir kamermūzika». Pēc uzstāšanās Londonā un festivālos Eksanprovansā, Verbjē un Monpeljē (Francijas Radio festivālā) viņa ieradusies teju tieši no kuģa: uzstājoties klasiskās mūzikas kruīza kuģī, viņa apceļojusi Adrijas jūru no Venēcijas līdz Korfu (Grieķija) un Dubrovnikiem (Horvātija). Un nu jau atkal ir ceļa jūtīs: veselu mēnesi ilgs Dalī trio koncertturneja Japānā. Decembrī gaidāma nozīmīga debija ar Londonas filharmonijas orķestri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Koncerts

Sonāšu vakars

Vineta Sareika (vijole) un Artūrs Cingujevs (klavieres)

Mazajā ģildē 21.X plkst.19

Programmā L.van Bēthovens, R.Šūmanis, K.Debisī, S.Franks

Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 4-5

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?