Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vissaldākie. Visskaistākie

Kādu šķirni izvēlēties un cik daudz stādu pirkt - tie ir divi galvenie jautājumi, par kuriem pāri visbiežāk strīdas stādu tirgos, novērojusi J.Aldermaņa dārzniecības vadītāja Vija Rožukalne.Viņa stāsta, ka ideāli būtu, ja jau iepriekšējā sezonā ģimenes kopā būtu apmeklējušas augļu izstādes un degustācijas un izlēmušas par šķirnēm.

Ja to neesat izdarījuši, tad nāksies paļauties uz V.Rožukalnes, kā arī Latvijas Valsts augļkopības institūta (LVAI) Dobelē pētnieču Lailas Ikases un Māras Skrīveles padomiem šķirņu izvēlē.

Ābeles

Tradicionāli pats pirmais augusta sākumā ienākas 'Baltais dzidrais'. Kā alternatīva var būt vēl agrākas latviešu šķirnes 'Agra', 'Huvitus' vai krievu 'Doč Melbi'. Saldo augļu cienītājiem patiks 'Cukuriņš', 'Krapes cukuriņš' vai 'Korta'.

Augusta otrajā pusē ienākas 'Rīgas rožu' (nejaukt ar veco šķirni 'Rožābele' jeb 'Suisleps') vai 'Konfetnoje' (salda kā 'Cukuriņš', liela kā 'Baltais dzidrais').

Septembrī ēdamo ābolu sarakstā nepelnīti aizmirsta ir Vidzemes 'Zelta Renete' ar stingru, sulīgu, saldu mīkstumu. Kam garšo 'Trebū sēklaudzis' vai tā līdzinieks 'Atvasara', var stādīt arī tos. Samērā jauna ir šķirne 'Kovaļenkovskoje' - tumši sarkani, saldi augļi, kurus var glabāt līdz janvārim.

Oktobrī un novembrī ēdamo šķirņu augļi arī labi uzglabājas, taču ar noteikumu, ka laikus novākti no koka. Šo šķirņu grupā ir lietuviešu 'Auksis', Iedzēnu 'Alro', «šausmīgi» saldā igauņu 'Tiina', ar asu garšu apveltītais 'Koričnoje novoje'.

No ziemā uzglabājamo šķirņu klāsta var ieteikt 'Sīpoliņu' vai tā līdzinieku 'Tellisaare'. Šķirnēm 'Belorusskoje maļinovoje' un 'Antejs' ir skaisti sarkani, garšīgi āboli, kuri glabājas līdz pavasarim.

Jebkurā lielākā dārzā vajadzētu atrast vietu arī dekoratīvai ābelei, kas zied ar sārtiem, baltiem un rožainiem ziediem, bet rudenī tikpat krāšņi kā ziedi ir mazie ābolīši. To krāsa ir oranži dzeltena, purpursarkana vai sarkana. Ja gribat to stādīt, tad kokaudzētavās meklējiet 'Ogu ābeli' ('Malus baccata'), 'Mandžūrijas ābeli' ('M.Mandshurica'), 'Toringo ābeli' ('M.toringoides'), 'Sardženta ābeli' vai 'Zībolda ābeli'.

Bumbieres

Izvēloties bumbieri, vajadzētu zināt šķirņu salizturību (Vidzeme, Latgale) un atkušņu izturību (Zemgale, Kurzeme un jūras piekraste). Pērkot jānoskaidro, kad izvēlētajai šķirnei ienākas augļi, kāda ir slimībizturība un garša.

No vasaras šķirnēm ieteicama 'Mļeevskaja rannaja' (mīksta un kūstoša), 'Vasarīne sviestīne' (salda, sulīga, mīkstums kraukšķīgs, ar vājiem zobiem labāk nepirkt), latviešu šķirnes 'Vidzeme' (vissaldākie un sulīgākie augļi, bet vāja ziemcietība) un 'Jumurda' (ātrražīga, izturīga pret kraupi, ļoti garšīga).

No rudens un ziemas šķirnēm derēs 'Belorusskaja pozdņaja' (pieticīga, vienmēr labi ražojoša šķirne), 'Suvenīrs' (liela, ātrražīga, pašauglīga, garšīgi), 'Alva' (jauna ātrražīga lietuviešu šķirne ar lieliem, saldiem augļiem».

Plūmes un ķirši

Plūmēm ir svarīga apputeksnēšana, citādi tās ziedēs, bet augļu nebūs. Pati agrākā ir hibrīdplūme 'Komēta' (apputeksnē Kaukāza plūmītes). Vēl var iestādīt kādu pašapputes mājas plūmi, piemēram, 'Violetu' (zila, maza, ātrražīga). Mazai ģimenei ar to pilnīgi pietiks. Ja gribas ko dzeltenu, derēs jaunā hibrīdplūme 'Rannaja krupnaja' vai pašapputes mājas plūme 'Ullenas Renklode'.

Katrā dārzā vajag ķirsi, lai pēc zemeņu ēšanas uzkostu ko skābu. Tradicionāli gandrīz katrā dārzā stādām 'Latvijas zemo' vai 'Žagares ķirsi'.

Saldos ķiršus vajag stādīt vismaz pārī - arī apputeksnēšanas dēļ. Parasti tie izaug par lieliem kokiem, kam vajag daudz vietas. Samēra neliela ir šķirne 'Iputj', kurai kompānijā var stādīt 'Brjanskaja rozovaja'. Lielo brīnumu pašapputes zemo saldo ķirsi 'Sanberst' un 'Lapins' var stādīt siltākā klimatā Kurzemē un Pierīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Par to, cik daudz stādu vienai ģimenei nepieciešams un kā no tiem izveidot dārzu, rakstīsim jaunnedēļ 13.maija Mājoklī.

Ņemiet vērā

Kurzemē un Zemgalē droši var stādīt visu, ko latviešu dārznieki audzē savās kokaudzētavās.
Latgalē un Ziemeļvidzemē ir savs stādu sortiments - tur droši var audzēt daudzas krievu un baltkrievu šķirnes - 'Antonovku', 'Bogatir', 'Sinap' 'Orlovskij', 'Antei'. Ziemeļvidzemē - Vidzemes 'Zelta Renete', igauņu 'Tiina', 'Tellisaare', 'Talvenauding'.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?