Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vistumšāk - pirms saullēkta

Dejotāja Vija Vētra 65 darba gadu un 85 dzīves gadu jubileju svinēja, koncertā izpildot deju svītu pēc Rabindranata Tagores dzejas motīviem. Tas notika pagājušajā gadā. Kā katru vasaru, arī šovasar Vija ir atkal Rīgā. Joprojām pasniedz meistarklases, popularizē indiešu deju.

Savā cienījamajā vecumā esat saglabājusi kustību prieku un veselību. Kā tas izdodas?

Droši vien domājat, ka sākšu runāt par diētām, gavēņiem, ājurvēdu un tamlīdzīgām lietām. Taču es uzskatu, ka galvenais ir cilvēka garīgā nostāja. Reti kad padomājam, cik tas ir liels brīnums, ka esam piedzimuši šajā pasaulē. Cik daudzas augu un koku sēklas vējš aiznes pa gaisu, bet tās neiesakņojas. Ar cilvēkiem notiek gluži tāpat. Bet es esmu, jūs esat, un daudzi ir. Kad man Ņujorkā paziņas, uz ielas satiekot, uzdod ikdienišķo jautājumu: «How are you?» - es atbildu: «I am.» Es esmu. Dzīve ir brīnums, šī sajūta jāuztur, tā palīdz dzīvot. Par to mums jāpriecājas katru mirkli. Taču cilvēki ieslīgst ikdienišķībā, uztraucas par lietām, kuras, salīdzinot ar mūžību, ir kā puteklis Visumā.

Teorētiski jums piekrītu, bet praktiskā dzīve izdara savas korekcijas režīmā, saskarsmē, dažreiz paklibo veselība, un tad priecāties ir grūti.

Domājat, ka manā dzīvē nav bijuši grūti brīži, ka neesmu slīgusi depresijā? Pēc pusgada man būs jau astoņdesmit septiņi gadi, pirms diviem gadiem tepat Rīgā lauzu kāju, man ir gūžas protēze, tas ierobežo kustības. Galu galā - Ņujorkā esmu viena, ja neskaita manus audzēkņus. Man nav ģimenes, bērnu. Bet vai tāpēc man sagumt? Dzelžaini zinu, ka šādās situācijās tikai es pati varu sev palīdzēt.

Kā jūs to darāt?

Rītu sāku ar vingrinājumiem gultā, izvingrinu rokas un kājas, pēc tam izkāpju no gultas un sveicu sauli. Katru rītu salieku rokas uz krūtīm lūgšanā un saku - surija namaskār! Esi sveicināta saule! Pēc tam izpildu vienkāršus jogas vingrinājumus, izstaipu ķermeni līdzīgi, kā to dara suns vai kaķis. Vingrojot svarīgi ievērot elpošanu - atliecoties ieelpoju, saliecoties izelpoju.

Svarīgi ir meditēt. Tas vismaz sākumā nav viegli izdarāms, bet jātrenējas. Meditācija attīra domas no sārņiem, nomierina. Tā ir nopietna mācība, par to sarakstītas daudzas grāmatas, nepieciešama tikai interese, un uz priekšu!

Kad man ir pavisam grūti, atgādinu sev, ka vistumšāk ir pirms saules lēkta. Katrs zina, ka dzīvē ziemai seko vasara, naktij - diena, bēdām - prieks, tumšiem mirkļiem neizbēgami seko gaiši. Tas vienmēr jāatceras, un dzīvē jāpieņem i labais, i sliktais.

Visu mūžu esat dejojusi. Kā ir tagad, kad vairs nevarat kustēties tik raiti, kā vēlētos?

Man dzīve ir svinēšana. Ar deju, kustību, krāsu, skaņu. Deja nav laika kavēklis, bet kaut kas nopietns un dziļš. Bez dejas nekad neesmu dzīvojusi. Deja nodarbina garu. Dejā savienojas cilvēka garīgais un fiziskais es. Iesaku katram dejot kaut vai mājās vienatnē, ja nav ierasts to darīt draugu pulkā. Mūzikas pavadījumā improvizējiet, iegrimstiet dejā, izdejojiet savu pārdzīvojumu, prieku, arī sāpes. Man tuva ir Baha mūzika, bieži to klausos arī vienatnē un izdejoju savā studijā.

Vai jums ir kāda lieta, kas palīdz pārvarēt depresīvu noskaņojumu?

Man mājās ir dažādu mūzikas instrumentu kolekcija, ko krāju jau gadiem ilgi. Starp tiem ir Tibetas šķīvji, tos sauc par bū. Agrāk šķīvjus vadāju līdzi, tagad lidostās metālu uztver ļoti aizdomīgi, bail, ka neatņem. Es bū izmantoju kā gongus, vienam skaņa gaišāka, otram dziļāka, tumšāka. Kad ir slikti, ieskandēju dziļāko toni, eju savā studijā pa apli pulksteņa rādītāja virzienā. Bū skaņa vibrē ilgi, ilgi un ceļ mani augšup pāri depresijai un nepatikšanām. Es arī gleznoju. Darinu mantras. Mani inspirē lietas, kurās saskatu ko neparastu, piemēram, olu kārbiņā iezīmēju sejiņas. Tie ir mani draugi. Cilvēks nedrīkst slīgt bezdarbībā. Nekustība ir ikvienas slimības sakne. Nevajag koncentrēties uz sevi, vienmēr jācenšas radoši darboties. Tas neko nemaksā un katram ir pa spēkam. Man, piemēram, mīļi ir koki. Katru reizi, kad iebraucu Rīgā, dodos pie brāļa - ozola Bastejkalnā, aptveru to ar abām rokām, abi ilgi stāvam un klusējam, un es jūtu, kā ozols man dod savu dzīvības spēku.

Fiziskajam ķermenim nozīmīga arī barība. Ar garīgo vien veselību neuzturēsim. Jūsu ēdienkarte droši vien ir ļoti vienkārša.

Neko jaunu jums nepateikšu. Senie grieķi uzskatīja, ka vidusceļš ir zelta ceļš. To pašu var pateikt citādi - visā jāievēro mērenība. Tā nāk par labu veselībai un līdzsvarotam noskaņojumam. Mērenība jāievēro arī ēšanā. Pati neko negatavoju, tā ir liela ķēpa. Divus gadus biju veģetāriete, kļuvu ļoti švaka, bet dejošanai vajag spēku. Tagad kategoriski atsakos tikai no sarkanās gaļas. Daudz ēdu svaigus augļus un dārzeņus, taču cenšos, lai tie būtu auguši tajā zemē, kurā cilvēks dzīvo, un ir gadalaikam atbilstoši. Tomāts ziemā? Tas nav man! Latvijas zeme vēl nav piedraņķota, tēpēc vietējie augļi un dārzeņi ir tīri, nesamaitāti. Ļoti mīlu olīveļļu, tikai extra virgin - pirmā spieduma. Draugi zina, ka man ļoti garšo lasis. Vispār zivis varētu ēst katru dienu. Latvijā dažkārt ar baudu iemalkoju upeņu sulu, kādu nevar dabūt nekur citur pasaulē, ar mēriņu Rīgas melnā balzama. Ēšanā man viens princips - jāēd maz, bet bieži.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?