Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Visur citur, tikai ne Saeimā

Līvānos Saeimas deputāts Jānis Klaužs var justies kā karalis, jo viņa ieguldījums, izmantojot sakarus augstākajā varā, nav mazais. Kā savulaik sacīja Tautas partijas nu jau bijušais līderis Andris Šķēle, «Tautas partija Līvānus uzcēla no gruvešiem». Kad TP vairs nebija naudas un mazinājās arī vara, J.

Klaužs ar visu Līvānu nodaļu pārgāja pie Zaļo un Zemnieku savienības, kas vēl bija valdošajā koalīcijā. Tiesa, tās iespējas nebija tik plašas, bet vismaz Latvijas valsts mežu ziedojumu 60 000 latu apmērā J. Klauža pārstāvētajai sociāli politiskajai novada attīstības biedrībai Līvāni, ar kuru ZZS ir līgums, tā vēl varēja sarūpēt.

Tagad arī ZZS ir opozīcijā, un J. Klaužs vairs nevēlas turēt pie sevis dusmas uz valdību un Saeimu, kura, viņaprāt, ir «tikai valdības piedēklis». Pagājušajā ceturtdienā J. Klaužam parlaments piešķīra bezalgas atvaļinājumu, un tieši todien portālā politika.lv parādījās intervija ar viņu, kurā deputāts nāca klajā ar vairākām atklāsmēm. Viņš pastāstīja, ka Saeimā uzturoties tikai divas dienas - trešdien un ceturtdien, bet pārējo laiku veltot uzņēmējdarbībai Līvānos. «Es jau pats brīnos, kā par mani balso,» pārsteigumu neslēpa deputāts. Uz Saeimu viņš neesot rāvies, un tas bijis tā kā pa jokam, kad 2006. gadā TP viņu - toreizējo Līvānu domes priekšsēža vietnieku - ielika sarakstā. Kā Saeimas deputāta J. Klauža alga martā bijusi 1291 lats (kopā ar slimības pabalstu), citos mēnešos - vēl lielāka, turklāt viņš katru mēnesi saņem arī transporta izdevumu kompensāciju (piemēram, martā - Ls 210) un dzīvokļa īres kompensāciju (martā - Ls 205).

Darbs pašvaldības labā

Piektdien, 4. maijā, J. Klaužs jau posās atstāt valsti, lai ārpus tās nosvinētu 59. dzimšanas dienu, tāpēc Dienai varēja piedāvāt tikai telefona sarunu. Tā sākās ceturtdien pēc septiņiem vakarā, kad J. Klaužs, būdams pie auto stūres, uzsāka mājupceļu no Rīgas uz Līvāniem. Saeimas sēde beidzās ap desmitiem no rīta, bet viņam vēl bijis jāstrādā Rīgā. Uz vaicāto, vai deputāts nepalīdzētu saprast, tieši ar ko visu dienu nodarbojies, J. Klaužs atbildēja: «Raugi, to jūs nesapratīsiet, jo tādas lietas es nestāstu.» Viņš strādājot Rīgā un arī Līvānos, kur pašvaldībā cilvēki pie viņa rindā stāvot. Deputāta palīdze Ginta Kraukle ir arī domes sabiedrisko attiecību speciāliste. Taču no politiķa sacītā radās iespaids, ka viņa enerģija tiek veltīta uzņēmējdarbībai. Amatpersonas deklarācijā ir norādīta saistība tikai ar SIA Līvānu mājas un logi, kas patiešām ir dāsns nodokļu maksātājs, ko apstiprināja pašvaldībā. Neoficiāli avoti pieļāva, ka deputāts palīdzot radiniekiem biznesā. No deklarācijas izriet, ka viņam pieder vairāki zemes un meža īpašumi Līvānos un arī citviet.

Telefonsaruna ar J. Klaužu notiek vairākās daļās, jo viņam šī brauciena laikā jāsazinās arī ar citiem cilvēkiem. Tad viņš paziņo, ka apstāsies ceļmalā, lai sameklētu dokumentus, kas vajadzīgi, lai ar skaitļiem varētu ilustrēt savas domas par šo valsti. Piemēram, politiķis min arī trūcīgo personu skaitu Līvānos - 2009. gadā esot bijušas tikai 105 trūcīgās ģimenes, bet 2011. gadā - jau 768. Savukārt pie Kokneses viņš negaidīti paziņo, ka, par spīti vēsajam laikam, nolēmis nopeldēties. Peldēšana un volejbols ir arī viņa oficiālajā CV ierakstītas nodarbošanās, un vismaz vienā no tām, spēlējot volejbolu veterānu komandā, viņš joprojām gūst labus panākumus.

Lūgts nosaukt tuvāko domubiedru politikā, J. Klaužs padomā un saka, ka Raimonds Pauls varētu būt. Kad abi vēl bija TP, viņiem esot saskanējis. Kaut kas kopīgs patiešām ir. Ne viens, ne otrs nekad negāja tribīnē runāt, bet abi atļāvās pateikt to, ko domā. Vairāku gadu garumā vērotais rada iespaidu, ka J. Klauža domubiedri bija arī pašvaldību ministri. Kad 9. Saeimā toreizējais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs ieradās Saeimā, nepagāja ilgs laiks, kad viņam līdzās jau bija iekārtojies J. Klaužs. Varbūt, tieši pateicoties šīm lietišķajām sarunām, Līvāni 2007. gadā iekļuva to 17 pilsētu skaitā, kas varēja pretendēt uz Eiropas Reģionālās attīstības fonda pilsētvides naudu reģionālās nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšanai. Preiļiem kā rajona centram neizdevās iekļūt šajā sarakstā. J. Klaužs labi sapratās arī ar nākamajiem ministriem Edgaru Zalānu (TP) un Raimondu Vējoni (ZZS). Tagad kaut kas ir būtiski mainījies, un tas jūtams arī J. Klauža teiktajā: «Mums ir ministrs, kurš stāsta, ka Latvija ir lāču zeme, un tikai domā, kā lāčiem laupīt vīrišķību.» Viss liecina, ka ar ministru Edmundu Sprūdžu no Valda Zatlera vadītās Reformu partijas politiķim ir grūtības atrast kopīgu valodu, kas ir būtisks kavēklis darbam pašvaldības labā.

Stāsta, ko domā vēlētājs

Līvānu novada domes priekšsēdis Andris Vaivods atceras, kā 2001. gadā J. Klaužs veidojis sarakstu Līvānu domes vēlēšanās un piedāvājis arī viņam tajā startēt. «Jānis ir patriots un rīcības cilvēks, un tāpēc par viņu arī balso,» saka pašvaldības vadītājs, atgādinot, kā toreiz Līvānos bija bedrainas ielas, kas naktī slīgušas tumsā, poliklīniku slēdza un uzņēmumi brukuši. A. Vaivods piekrīt, ka «Jānis nav vienkāršs cilvēks un - kad viņš runā, tas nepatīk daudziem, bet tajā, ko viņš saka, ir liela daļa taisnības». Arī Līvānu novada priekšnieks īsti nepasaka, ar ko ik dienu J. Klaužs nodarbojas, tikai norāda uz nepārtrauktu rosību, jo tikšanās viņam esot viena pēc otras - Līvānos, Daugavpilī, Rēzeknē. Par deputāta darbību saņemtas pateicības arī no kristīgajām konfesijām. Pie viņa nākot daudzi, kuriem J. Klaužs palīdzot ar savām idejām. Lūgts konkretizēt, A. Vaivods min, ka, pateicoties J. Klauža uzņēmībai, Līvānos esot lielveikals Maxima ar diviem XX. «Viņam pašam dzīvē viss grūti nācis. Kad mācījās mežsaimniekos, tad iztiku pelnījis ar muzicēšanu,» stāsta A. Vaivods.

Kad J. Klaužu ievēlēja Līvānu domē pirmo reizi, viņš bija Latvijas valsts mežu Dienvidlatgales mežsaimniecības izpilddirektors. Tāpēc varētu arī saprast, ka LVM ziedojumu saņēmēju vidū bija J. Klauža pārstāvētā biedrība. Kad piemin šo atbalstu, deputāts mudina paskatīties, kā šie līdzekļi ir izlietoti. Lietderību apšaubīt nav pamata - tā tikusi gan sportam, gan labdarībai, taču var pieļaut, ka Latvijā ir vēl neskaitāmas vietas, kam tā būtu noderējusi, bet tām nav sava pārstāvja Saeimā. Ja pārlūko J. Klauža aktivitātes, tās vairāk varētu saistīt ar pašvaldības, nevis Saeimas deputāta kompetenci.

Deputāta bijušais kolēģis no TP Māris Kučinskis, kurš arī startēja vēlēšanās no ZZS saraksta, bija tas, kuram J. Klaužs asociējās ar Līvānu karali. Cilvēki novērtē to, ko viņš pašvaldībai sarūpējis, un tāpēc atbalsta. «Latgalē tas strādā, Vidzemē gan neietu cauri,» piebilst M. Kučinskis. J. Klaužs nejūtas vainīgs par neiekļaušanos Saeimas darbā, jo viņam jāstrādā Aizsardzības, iekšlietu un pretkorupcijas komisijā, kur blakus Aleksejam Loskutovam «esmu kā balta lapa - ne es kaut ko saprotu, ne mani tas interesē». Taču, kad komisija aizbraukusi uz cietumu, «tad mēs ar Gunāru Rusiņu vienīgie iegājām kamerā». Arī ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis labprāt strādātu Tautsaimniecības komisijā, kur vēlas būt J. Klaužs, bet Saeimā ir tāda kārtība, ka nevar visi iet uz vienu komisiju un A. Brigmanis jau gadiem piedalās Cilvēktiesību komisijas darbā. Taču par kolēģi frakcijas vadītājs saka tikai to labāko: «Viņš Līvānu novadā ir godājams cilvēks, es respektēju viņa viedokli.»

J. Klaužs nav nevienā partijā, jau otro reizi no ZZS saraksta viņš startēja uz līguma pamata. 11. Saeimas vēlēšanās J. Klaužs bija pieteikts ar trešo numuru, bet izkonkurēja saraksta līderi Staņislavu Šķesteru, kurš Saeimā neiekļuva. Vēlēšanu rezultātus lūkojot, var pamanīt, ka tieši Līvānos J. Klaužs visvairāk atbalstīts ar plusa zīmi, bet S. Šķesters ir svītrots, lai gan plusu kopumā viņam pat bija vairāk. J. Klaužs uzsver, ka neesot organizējis nekādu svītrošanu. Uz vaicāto, ko viņš ir izdarījis kā deputāts, J. Klaužs atbild ar pretjautājumu: «Un ko ir izdarījuši tie, kas sēž no pirmdienas līdz piektdienai? Vai viņi vispār zina, kas ir viņu vēlētāji? Es zinu.» Šo jautājumu Diena uzdeva arī ZZS līderim Raimondam Vējonim, kurš, brīdi padomājis, J. Klauža ieguldījumu Saeimas darbā raksturoja ar secināto: «Jānis atbrauc no Latgales ar skaidru viedokli un pasaka pārējiem deputātiem, ko cilvēki domā par Saeimu un valdību.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?